BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4897 % -0,24
EUR/TRY 34,8812 % 0,08
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4931
% -0,23
34,8862
% 0,09
1,0711
% 0,11
44,89
-0,46
2.330,19
% 0,61
87,58
% -0,47
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Dışişleri Bakanlığı: Rus savaş uçağı Türk hava sahasını ihlâl etti

Dışişleri Bakanlığı, internet sitesinden yapılan yazılı açıklamada bir Rus uçağının cuma günü sınır ihlâli yaptığını ve Rusya Büyükelçisi'nin Bakanlık'a çağırıldığını duyurdu. Bunun üzerine ABD Savunma Bakanlığı ve NATO da bir açıklama yayınlayarak sınır ihlâlini doğruladı

Dışişleri Bakanlığı: Rus savaş uçağı Türk hava sahasını ihlâl etti
AA 30 01 2016, 18:17

Dışişleri Bakanlığı internet sitesinden yaptığı yazılı açıklamada cuma günü Rusya'ya ait askeri bir uçağın Türk Hava sahasını ihlâl ettiğini duyurdu. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Dün (29 Ocak 2016) TSİ 11:46’da Rusya Federasyonu (RF) Hava Kuvvetleri'ne ait bir adet SU-34 uçağı Türk hava sahasını ihlâl etmiştir. İhlâl öncesinde, RF uçağı, Türk hava radar unsurlarınca defalarca Rusça ve İngilizce ikaz edilmiştir. Ülkemizce ve NATO tarafından yapılan açık uyarılara rağmen, bu ihlâl de RF’nin sorunların tırmanmasına yönelik eylemlerinin yeni ve somut bir göstergesidir.

RF’ye, Türk hava sahasının, dolayısıyla NATO hava sahasının ihlâl edilmemesi konusunda sorumlu davranmak için açık ve net çağrıda bulunuyoruz. Bu tür sorumsuzca davranışlar sonucunda ortaya çıkabilecek arzu edilmeyen vahim gelişmelerin sorumluluğunun bütünüyle RF’ye ait olacağını bir kez daha vurguluyoruz.

Bu hususlar dün akşam Bakanlığımıza davet edilen RF Büyükelçisi'ne tekraren ifade edilmiş, bahsekonu ihlâl kuvvetle protesto edilmiş ve kınanmıştır."

Türk Hava Kuvvetleri, 24 Kasım 2015 tarihinde Rusya'ya ait SU-24 tipi askeri bir savaş uçağını “sınır ihlâli” gerekçesiyle Türkiye-Suriye sınırında düşürmüş. Suriye tarafında düşen pilot hayatını kaybetmişti. Bu olayın ardından Rusya, Türkiye'ye çoğu 1 Ocak'tan geçerli olmak üzere turizm, ticaret ve enerji sektörlerinde yaptırımlar uygulamaya başladı.

 ERDOĞAN: RUSYA DEVAM EDERSE SONUÇLARINA KATLANIR

Güney Amerika ziyareti öncesi Atatürk Havalimanı'nda açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Rusya'nın ihlâllere devam ettiği takdirde sonuçlarına katlanmak zorunda kalacağını söyledi:

"Dün öğle saatlerinde hava kuvvetlerine ait olduğu tespit edilen bir savaş uçağı hava sahamızı ihlal etti. Tüm ikazlara rağmen gerçekleşen bu ihlali krizi tırmandırma çabasının bir sonucu olarak görüyoruz. Konu NATO'nun da takibindedir. Bizden önce NATO bu tespiti yapmış bulunuyor. Rusya bu ihlallere devam ettiği takdirde sonuçlarına katlanmak zorunda kalacaktır. Putin ile görüşmek istediğimi belirttim ancak dönüş olmadı."

PENTAGON: RUSYA İSTİKRARSIZLIĞI ARTIRACAK EYLEMLERİNE SON VERMELİ

ABD Savunma Bakanlığı Sözcüsü Mark Wright, Anadolu Ajansı'na yaptığı açıklamada bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlâl ettiğini doğruladı.

"ABD, NATO ile birlikte, Türkiye ile dayanışma halinde olmaya devam edecektir" ifadesini kullanan Wright, Rusya'yı Türk hava sahasına saygı göstermeye ve bölgede istikrarsızlığı artıracak eylemlerine son vermeye davet etti.

Wright ayrıca tansiyonun düşürülmesi için gerekli tedbirleri almak amacıyla iki ülkenin birbiriyle konuşmasının da önemli olduğunu kaydetti.

NATO: ÖNCEKİ OLAYLAR BU DAVRANIŞIN NE KADAR TEHLİKELİ OLDUĞUNU GÖSTERDİ

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türk yetkililerinin sürekli uyarılarına rağmen bir Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlal ettiğini belirterek, Rusya'yı sorumlu hareket etmeye ve NATO hava sahasına saygı göstermeye davet etti. 

Stoltenberg, yaptığı yazılı açıklamada, Rus savaş uçağının Türk hava sahasını ihlaline ilişkin, "Önceki olaylar, böyle bir davranışın ne kadar tehlikeli olduğunu göstermiştir" ifadesini kullandı. 

Rusya'yı sorumlu davranmaya ve NATO hava sahasına tam saygı göstermeye çağıran Jens Stoltenberg, açıklamasında şunları kaydetti:

"Rusya bu tür ihlallerin tekrar yaşanmaması için gerekli tüm tedbirleri almalıdır. Ankara ve Moskova arasında doğrudan teması memnuniyetle karşılıyor, serinkanlı olunması ve gerginliğin düşürülmesi çağrısı yapıyorum. NATO, Türkiye ile dayanışma içinde ve müttefikimiz Türkiye'nin toprak bütünlüğünü destekliyor. İttifak üyeleri, Türkiye'nin hava savunmasını güçlendirmeye devam ederken, Türkiye üzerinde erken uyarı uçakları AWACS varlığını artırmaya aralık ayında karar verdi. Bu karar, dünkü olaydan önce alındı."

 

Yukarı

Business HT×