BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5810 % 0,16
EUR/TRY 34,7123 % 0,08
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5833
% 0,17
34,7422
% 0,16
1,0637
% -0,06
45,49
0,00
2.384,48
% 0,23
88,68
% 1,80
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Sıkılmanın 6 bilimsel faydası

Sıkılma anları birçok kişiye dayanılmaz gibi gelse de uzmanlar, sıkılan birinin tahmin edilenden çok daha fazla iyi işe imza atacağını söylüyor

Sıkılmanın 6 bilimsel faydası
BUSINESS INSIDER 28 01 2016, 11:26

Modern dünyanın mensubu her yetişkin birey, "Sıkıldım" kelimesini en yoğun olduğu zamanlarda bile günde en az bir kere kullanıyor. Kişi büyüdükçe daha fazla sorumluluk ve daha uzun "yapılacaklar" listesine sahip olmasına rağmen sıkılacak bir sebep mutlaka bulunuyor. Uzmanlara göre sıkılmak endişe ve düşen özgüvenle başlıyor.

Artık sınırı olmayan teknolojilerin cebimize kadar girmiş olmasına rağmen devam eden sıkılma hâlinin sanılanın aksine faydaları da olabiliyor.

1. Sıkılmak sizi daha yaratıcı yapabilir

İngiltere'nin Central Lancashire Psikoloji Profesörü Sandi Mann'a göre "sıkılmak" insan bir fikir etrafında dolanmaya itiyor ve daha yaratıcı düşünebilmesini sağlıyor.

Mann önderliğinde yürütülen bir proje kapsamında bir grup insana sıkıcı görevler verildi. Sonra bu kişilerden yaratıcı bir fikir üretmeleri istendi. En sıkıcı "Telefon rehberini okumak" görevini üstelenen kişi plastik bardakların birden fazla şekilde kullanılabileceğini öne sürdü.

2. Sıkılmak bir şeylerin ters gittiğinin farkına varmanızı sağlar

Louisville Üniversitesi Filozofi Departmanı Profesörü Andreas Elpidorou, sıkılmanın beyin için "düzenleyici" bir etki yarattığını söyleyerek sıkılmayan birinin sürekli doyumsuzluk yaşayabileceğini ifade ediyor. Elpidorou, sıkılmamanın "duygusal, zihinsel ve sosyal ödüllendirmelerin" kıymetini anlamayı engelleyeceğini belirtiyor.

Elpidorou'ya göre sıkılmak hem bize istediğimiz şeyi yapmadığımızın alarmını veriyor hem de bizi o amacımız için motive ediyor.

3. Sıkılan biri amacına daha kolay odaklanabilir

Avrupa ve ABD'de yapılan araştırmalara göre zihni dağınık biri çevresinde olanların farkına varmakta güçlük çekiyor. Daha çok gelecek endişeleri baskın çıkıyor.

"Otobiyografik planlama" da denilen durumda kişi sıkıldığı durumlarda, hayal kurmaya ve gelecekleri hakkında düşünmeye daha yatkın oluyor.

4. Sıkılmak verimliliği artırıyor

İsrail'in en büyük ikinci üniversitesi Bar-İlan Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre sıkılmak ya da aklın dağınık olma hâli her zaman başarıyı baltalayan bir durum değil.

Sıkılmakla beynin düşünceleri kontrol eden ve düşünceleri serbest bırakan bölgesini uyandırılabiliyor.

5. Sıkılmak sizi daha iyi bir insan yapabilir

İrlanda'nın Limerick Üniversitesi'nde yapılan bir araştırmaya göre sıkılan biri bencillikten uzaklaşıyor. Araştırmaya göre sıkılma hâli günlük hayatta yaptıklarımızı sorgulamamız için zaman yaratıyor. Bu durum da "hayatın anlamını" yeniden aramamızı tetikliyor.

Aynı araştırmaya göre hayır kuruluşlarına yardımdan kan vermeye kadar birçok sosyal sorumluluk projelerine katılım artıyor.

6. Sıkılmak mutluluk için önem arz ediyor

İngiliz filozof, matematikçi ve toplumsal eleştirmen Bertrand Russell, 90 yıl önce yazdığı "Mutlu Olma Sanatı" adlı kitabında şu başlıklara yer verir:

"Sürekli heyecanla dolu bir hayat çok yorucu. Çünkü kişi, her zaman kendisini canlı tutacak bir şeylerin arayışında olacak"

"Aşırı seviyedeki heyecan sağlığı bozduğu gibi, mutlulukların içini boşaltır. "Tahrik" hissi, doğal tatminler, güzel sürprizler ve bilgeliğin yerini alır. Sıkılmak aşırı heyecanı dizginlemek için vazgeçilmez bir elementtir"

"Heyecanlanmanın kötü bir şey olduğunu söylemiyorum. Ancak bunun nicel bir şey olduğunu söylüyorum. Az olması durumunda hastalıklı bir hâl alabilir, çok fazla olması da insanı tüketebilir. Bu nedenle "sıkılmak", mutluluk için dengeleyici bir unsurdur ve gençlere öğretilmesi gerekir."

Yukarı

Business HT×