BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

TÜİK'in karşı çıktığı yasa komisyonda

TÜİK'in mevcut haliyle karşı çıktığı Kişisel Verilerin Korunması Tasarısı Adalet Alt Komisyonu'na sevk edildi

TÜİK'in karşı çıktığı yasa komisyonda
27 01 2016, 16:29

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) "verilerinin bir kısmının üretimine engel olacağı" gerekçesiyle mevcut haline karşı çıktığı Kişisel Verilerin Korunması Yasa Tasarısı, üzerinde teknik çalışmalar yapılmak üzere Meclis Adalet Alt Komisyonu'na sevk edildi.

TÜİK Başkanı Birol Aydemir geçtiğimiz hafta düzenlediği basın toplantısında, "Tasarı şu haliyle yasalaşırsa bizim istatistiki verilerimizin üçte biri ya üretilemeyecek ya da veri kalitesinde çok ciddi sıkıntı olacak. Bu yasa çıkarsa AB ülkeleriyle uyum biter" demişti.

Meclis Adalet Komisyonu'nda bugün yasa tasarısı üzerinde yapılan görüşmeler öncesi Reuters'a değerlendirmede bulunan AKP'li bir komisyon üyesi, "TÜİK'in eleştirisinin yerinde olmadığını düşünüyorum ama yine de alt komisyonda bu itirazlar değerlendirilir" dedi. 

İki hafta önce Meclis'e sevk edilen tasarıda, kişisel verileri izinsiz işleyenlere ve kişisel verileri koruyamayan veri sorumlularına hapis cezalarının yanı sıra 1 milyon liraya kadar para cezası verilmesi de öngörülüyor.

Tasarının mevcut haliyle yasalaşması halinde kişisel verilerin anonim hale gelerek kendilerine verilmesinin uygun görüldüğünü belirten Aydemir, "Anonim hale getirmek bizim işimiz. Bu yasalaşırsa, adrese dayalı nüfus, doğum ve ölüm istatistiklerini açıklayamayız. Komisyonda kendilerini ikna etmeye ve değiştirmeye çalışacağız" demişti.

Bugünkü Adalet Komisyonu toplantısına TÜİK adına katılan Enver Taşlı da bu eleştirileri komisyona aktardı.

Düzenlemenin TÜİK'in veri üretimini engellemeyeceğini savunan bir başka AKP'li komisyon üyesi de, "TÜİK'in endişesinin yerinde olmadığını düşünüyorum. Tasarı bu şekliyle yasalaşsa bile doğum ölüm istatistikleri sorunsuz yayınlanır. Çünkü bunlar zaten kişisel değil, anonim bilgilere girer. Bunların gizliliği diye bir şey söz konusu olamaz" dedi.

Türkiye ile AB arasında Kasım ayında varılan mutabakatta, AB ülkelerine gidecek Türk vatandaşlarına vize muafiyeti getirilmesi karşılığında, Türkiye'nin geri kabul anlaşmasıyla birlikte bir dizi AB uyum yasasını da çıkarma yükümlülüğü bulunuyor.

Bu yasaların arasında Kişisel Verilerin Korunması yasası da var.

"YABANCI SERMAYE ÜRKÜYOR"

Adalet Bakanı Bekir Bozdağ da komisyon toplantısında tasarıyla ilgili bilgi verirken, "Bizde bu düzenleme olmadığı için suçla mücadele konusunda birçok ülke işbirliğinden kaçınıyor. Yasanın olmayışı yabancı sermayenin yatırım yapmasını da zorlaştırıyor, çünkü kişisel verilerinin güvenli olmadığını düşündükleri bir ortam onları ürkütüyor" dedi.

Düzenleme ilk olarak 2006 yılında Bakanlar Kurulu tarafından yasa tasarısı taslağı haline getirilmiş, 2008 yılında Meclis'e sevk edilmesine karşın yasalaşma imkanı bulamamıştı.

Meclis'e 2014'te yeniden gönderilen Kişisel Verilerin Korunması düzenlemesi, Parlamento'nun seçim gündemiyle tatile girmesi yüzünden kadük kalmıştı.

"FİŞLEMENİN PANZEHİRİ"

Kamuoyunda art niyetli bazı çevrelerin düzenlemeyi "fişleme yasası" olarak yorumlamasına da karşı çıkan Bozdağ, şöyle konuştu:

"Tasarı fişleme değil tam tersine fişlemenin panzehiridir. Kişisel Verilerin Korunması Kurumu ve Kurulu nezdinde herhangi bir kişisel veri toplanmayacaktır. Bu kurum sadece düzenleme ve denetleme yetkisiyle çalışacaktır. Türkiye'de şu anda kişisel verilerin işlenememesinden kaynaklı olarak yurt dışında sorunlu bir ülke olarak görülmekteyiz"

Tasarıyla oluşturulması öngörülen yedi kişilik Kurul üyelerinin dördü Bakanlar Kurulu, üçü de Cumhurbaşkanı tarafından atanıyor. Kurulun görevleri arasında kişisel verilerin ihlali iddialarını incelemek, veri sorumlularının sicilini tutmak, ilgili yaptırımlar ve idari cezalara karar vermek de bulunuyor.

Yukarı

Business HT×