BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3469 % 0,17
EUR/TRY 35,1109 % 0,12
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3468
% 0,17
35,1135
% 0,12
1,0797
% -0,28
47,65
-0,28
2.218,88
% 1,10
87,38
% 1,49
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

290 uçuşa yasak hava sahası, sivil uçuşa açılacak

Ulaştırma Bakanı Yıldırım, "Askeri alanların sivil uçuşa açılması durumunda yıllık 1,5 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlanacak" dedi

290 uçuşa yasak hava sahası, sivil uçuşa açılacak
AA 10 01 2016, 12:50

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, askeri alanlarda uçuşa yasak olması sebebiyle kuş uçuşu uçuşların gerçekleştirilemediğini, bu sebeple dolambaçlı yollar kullanmak zorunda kalındığını belirterek, "Askeri alanların esnek hava sahası çalışmaları kapsamında sivil uçuşa açılması durumunda yıllık 1,5 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlanacak" dedi.

Bakan Yıldırım, Hava Kuvvetleri Komutanlığı ile yürüttükleri esnek hava sahası çalışmasında siviller ve askerler olmak üzere iki ana oyuncu bulunduğunu ifade ederek, "Uçuşa yasak sahanın ne kadar süre kullanılacağı ve bunların üzerinden sivil uçakların nasıl geçirileceği konusunda teknik ekipler çalışma yapıyorlar. Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de önceliğimiz devletin güvenliğidir. Güvenliği tehdit etmediği sürece de bu yasak alanları sivil uçuşa açarak çok önemli miktarda zaman ve maddi tasarruf sağlayacağız" dedi. 

Yıldırım, Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askeri koridorları, ihtiyaçları oranında aynen kullanmaya devam edeceğini, eğitim ve tatbikatlarda sivil uçaklar askerin çalıştığı alanlara giremeyeceğini, herhangi bir eğitim ya da tatbikatın olmadığı zamanlarda sivil uçaklar askerlere ait hava koridorlarını kullanabilmesi için sürdürülen çalışmalarda son aşamaya gelindiğini açıkladı.

"UÇUŞ SÜRESİ VE MASRAF AZALACAK"

Hava sahasını ihtiyaç olduğunda askerler, diğer zamanlarda sivillerin kullanacağını belirten Yıldırım,  TSK’nın planlı bir faaliyeti varsa bunun önceden mutlaka belli olacağını ya da son anda ani bir durum geliştiyse "Sivil Asker Koordinasyon Merkezi"nin bu işe karar vereceğini belirterek, "Burada bir operasyon olacak denildiğinde, sivil uçaklar o alanlara girmeyecek. Fakat, herhangi bir sorun olmadığında, sivil uçaklar askeri koridorları da kullanabilecek" diye konuştu.

Sivillerin de askerlerin de hava sahasını kullanmak istediğine dikkat çeken Yıldırım, dünyada artık hava sahasının anlık olarak kullanılması konusunda siviller ile askerler arasında anlaşmaya varılmaya başlandığını bildirdi.

İstanbul’dan kalkan bir uçağın İzmir’e Çanakkale üzerinden gittiğini kaydeden Yıldırım, ancak söz konusu güzergâhta uçağın “kuş uçuşu” denilen şekilde gitmesi halinde uçuş süresinin daha kısa olacağını söyledi.

Hava yolunun, kara yolu gibi çok dolambaçlı olduğunu dile getiren Yıldırım, şöyle konuştu:

"Çünkü uçağın güzergâhında askeri tesisler, askerlerin çalışma alanları vardır. Ama bu alanlarda askerler 24 saat değil, belki iki saat çalışıyor. Bu iki saatlik süre için bir koordinasyon olmadığı için uçak 50 kilometre daha uzun yol gidiyor. Aslında düz gidilse söz konusu yol, 5 dakika daha kısalacak. 5 dakika az gibi gözükebilir ancak havacılıkta 5 dakika demek yüzde 10 tasarruf demek. Dakikada ortalama 62 litre yakıt tüketen uçakların rotalarının 1 dakika kısalması halinde atmosfere yayılan karbondioksit gazını 160 kilogram azaltıyor. Yakıtta, pilot ücretlerinde, uçak bakımında yani her şeyde ayrı ayrı yüzde 10 tasarruf demek. Söz konusu tasarruf, toplamda yıllık 1,5 milyar liranın üzerinde tasarruf sağlayacak."

"ESNEK HAVA SAHASINA UYGUN HÂLE GETİRİLECEK"

Esnek hava sahası kullanımı konusunda ilk adım olarak mevzuatın çıkarıldığını bildiren Yıldırım, uygulamaya geçilmede en önemli adımlardan biri olan kurumlar arasında mutabakatın sağlandığını ifade etti. Askeri ve sivil teknik ekiplerin Devlet Hava Meydanları İşletmesi (DHMİ) Genel Müdürlüğü SMART binasında bir arada çalışmaya başladıklarını dile getiren Yıldırım, "Zaten bir arada çalışma başlamak demek süreci hızlandırmak demektir. Bu yıl birçok yasak alanın, esnek hava sahasına uygun hâle getirileceğini bekliyoruz" diye konuştu.

Türkiye’de yaklaşık 7 noktada esnek hava sahasına geçilmesi konusunda iyileştirme yapıldığını belirten Yıldırım, "Bu yıl toplam 290 uçuşa yasak sahanın tek tek analizleri yapılacak. Bunların ne kadar sürede kullanılması gerektiği ve bunların üzerinden sivil uçakların nasıl geçirileceği konusunda teknik ekipler çalışma yapıyor" ifadesini kullandı.

Yukarı

Business HT×