BIST 100 9.705,45 % 0,63
USD/TRY 32,5654 % 0,03
EUR/TRY 34,8460 % -0,05
Piyasalar
9.701,39
% 0,58
32,5654
% 0,03
34,8460
% -0,05
1,0689
% -0,12
45,35
0,00
2.323,00
% 0,04
88,54
% 0,14
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı

İran'ın Ankara Büyükelçisi dün akşam Dışişleri Bakanlığı'na çağrılarak İran medyasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Suudi Arabistan ziyaretiyle idamlar arasında bağ kurulması kınandı

İran'ın Ankara Büyükelçisi Dışişleri'ne çağrıldı
BUSİNESSHT 08 01 2016, 08:55

Dışişleri Bakanlığı'nın internet sitesinden yapılan açıklamaya göre İran'ın Ankara Büyükelçisi dün akşam Dışişleri Bakanlığı'na çağrıldı. Büyükelçi'ye İran resmi makamlarına bağlı bazı basın organlarında yayımlanan haberlerde, Cumhurbaşkanı tayyip Erdoğan'ın geçtiğimiz günlerdeki Suudi Arabistan ziyareti ile sözkonusu ziyaretten sonra bu ülkede infaz edilen idam cezaları arasında bağ kurulmasının kınandığı tebliğ edildi.

Açıklamada, "Doğrudan Sayın Cumhurbaşkanımızı itham eden ifadelerde bulunulmasını şiddetle kınadığımız ve komşu İran halkında Sayın Cumhurbaşkanımız aleyhinde bir kanaat oluşturmayı hedefleyen bu tür yayınlara derhal son verilmesini istediğimiz bildirilmiştir" ifadesi yer aldı.

Büyükelçiye ayrıca, "yabancı diplomatik misyonların dokunulmazlığının ev sahibi ülkenin sorumluluk ve güvencesi altında olduğu, bu nedenle Tahran'daki ve Meşhed'deki Suudi Arabistan büyükelçiliği ve başkonsolosluğuna yönelik saldırıların hiçbir şekilde kabul ve izah edilemeyeceği" vurgulandı.

Suudi Arabistan'ın 47 kişiyi idam etmesi ve bunun üzerine İran'la yaşanan krizle ilgili Türk Dışişleri'nden salı günü yapılan açıklamada, Suudi Arabistan'ın İran'daki temsilciliklerine yönelik saldırılardan "endişe" duyulduğu belirtilmişti. Açıklamada, "Türkiye bir an önce tehdit dilinin bırakılarak diplomasi diline dönülmesini istemektedir" denilmişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan da çarşamba günü muhtarlara yaptığı konuşmada, Suudi Arabistan’ın 47 kişiyi idam etmesini "iç hukuk" diye yorumlamıştı.

KRİZ NASIL BAŞLADI?

Suudi Arabistan, 2 Ocak'ta Suudi vatandaşı Şii din adamı Ayetullah Nemr Bakır El-Nemr'in de bulunduğu 47 kişinin "terörle mücadele" kapsamında idam edildiğini açıkladı.

Çoğunluğu Sünni olan Suudi krallığının en büyük muhaliflerinden biri olan Şii din adamının idamı başta ABD, Irak, Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği olmak üzere tüm dünyada kınanırken en sert tepki İran'dan geldi.

Öncelikle İran Dışişleri Bakanlığı Suudi Arabistan'ı teröristleri desteklerken ülke içindeki muhalifleri bastırmakla suçladı. Sonrasında gelen "Suudi hükümeti bu politikaları yüzünden büyük bedel ödeyecek” açıklamasının ardından binlerce Şii sokağa döküldü. İran'ın başkenti Tahran'daki Suudi Arabistan Büyükelçiliği ile Meşhed'deki konsolosluk binası ateşe verildi.

Suudi Arabistan, İran ile tüm diplomatik ilişkileri kestiğini açıklayarak ticari ilişkileri kesme ve iki ülke arasındaki yolcu taşımacılığını da durdurma kararı aldı.

Yukarı

Business HT×