BIST 100 9.942,09 % 2,32
USD/TRY 32,4455 % -0,28
EUR/TRY 34,7938 % -0,51
Piyasalar
9.943,40
% 2,33
32,4454
% -0,28
34,7939
% -0,51
1,0714
% -0,15
44,70
-0,19
2.339,95
% 0,32
89,48
% 0,53
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Putin: İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin Türkiye'yle devam eden uçak krizi üzerine açıklamalarda bulundu

Putin: İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum
BUSINESSHT 17 12 2015, 11:48

Geleneksel yıl sonu basın toplantısı kapsamında gazetecilerin sorularını yanıtlayan Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, "Uçağın düşürülmesi hata olsaydı, özür gelmesi gerekirdi" dedi ve şu anki Türk hükümetiyle uzlaşma alanı göremediğini söyledi.

24 Kasım'da Türk jetlerinin bir Rus savaş uçağını düşürmesine ilişkin soruları yanıtlayan Putin, Rusya'nın Türkiye'yle işbirliği konusunda istek gösterdiğini, ancak Türkiye'nin adımını düşmanca bulduğunu söyledi. Rus lider, "Türkiye'deki mevcut yönetimle anlaşmaya varmak zor olacak gibi görünüyor. İlişkilerin onarılması konusunda umut görmüyorum" dedi.

Gazetecilerin "Türkiye'yle tren kaçtı mı? Erdoğan'ın durumu değiştirmek için yapabileceği bir şey yok mu?" şeklindeki sorusuna, "Başka devletler adına konuşamam. Yapılacak bir şey var diyorlarsa yapsınlar. Erdoğan isterse deneyebilir. Henüz bir şey görmüş değiliz" dedi.

Putin, "Türkiye, Suriye'nin hava sahasını sürekli ihlâl etti. Şimdi isterse bunu yeniden yapsın. Suriye'de artık hava savunma sistemi var. Rusya, uçağı düşürüldükten sonra bölgeden geri çekilecek bir ülke değil" diye konuştu.

Rusya Devlet Başkanı, "Bir problemle karşılaşıldığında insanlar normalde birbiriyle iletişim kurup açıklama yaparlar. Ancak uçağımızı düşürdükten sonra Türkiye, bunun yerine NATO'nun arkasına saklandı" dedi. 

Türkiye'nin düşmanca bir eylemde bulunduğunu söyleyen Putin, "Ama biz Türkiye'yi düşman olarak görmüyoruz" dedi. 

"TÜRKMENLER HAKKINDA BİR ŞEY DUYMADIK"

"Biz Türkiye ile işbirliğini reddetmedik" diyen Rus lider, "Antalya’ya G20 zirvesine gittim ve orada birçok Türk yöneticiyle görüştüm. Bizim önümüze uluslararası hukuka uymayan Türkiye hakkında çok hassas konular koydular. Türkmenler hakkında ise hiçbir şey duymadım. Türkmenlere saldırılarla ilgili soru sorabilirlerdi. Biz de 'Tamam anlıyoruz. Size yardım etmeye hazırız' diyebilirdik" ifadesini kullandı. 

"EKONOMİK KRİZİN EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI"

Rus lider ülkesinin bir süredir kriz ortamındaki ekonomisine ilişkin de değerlendirmelerde bulundu.

Rusya'nın büyüme tahminlerini petrolün 100 dolar olacağı üzerinden yaptığını söyleyen Putin, bu tahminin şu anda iyimser kaldığını ve revizyona gitmeleri gerekebileceğini belirtti. Putin, Rus ekonomisini etkileyen krizin en kötü zamanlarının geride kaldığını, bundan sonrasının daha istikrarlı olacağını söyledi. 

Rusya Devlet Başkanı "Özellikle bu kriz döneminde hükümetin çalışmasından memnun musunuz? Değişiklik yapma ihtiyacı hissediyor musunuz?" sorusunda "Hükümetle birlikte çalışıyoruz, iyileştirmelere ihtiyaç varama görev değişiklikleri olmayacak" diye yanıt verdi. 

Wall Street Journal'dan bır gazetecinin Rusya'nın özelleştirmelere gidip gitmeyeceği ile ilgili soruya Vladimir Putin, hükümetin daha fazla özelleştirme yapacağını söyleyerek "Rusya hükümeti Rosneft ve Aeroflot da dahil olmak üzere önde gelen devlet şirketlerinde özelleştirme çalışmalarına devam edecek. Ancak hükümet, özelleştirilen devlet şirketlerindeki çoğunluk hisselerini elde tutmayı sürdürecek" diye cevap verdi. 

"EKONOMİK ÇIKARLARIMIZA TERS DAVRANMAYIZ"

Bir gazetecinin Rusya'nın Akkuyu nükleer projesine 3,5 milyar dolar yatırdığını belirterek Türkiye-Rusya ilişkilerindeki gerilim sonrası projenin geleceğini sorması üzerine Putin şöyle cevap verdi: 

"3,5 milyar dolar yatırmadık. Bu soru hükümet seviyesinde değil ticari kurumlar seviyesinde cevaplanacak bir soru. Bunu projenin sahibi Rosatom cevaplamalı. Ancak biz, ekonomik çıkarlarımıza ters düşecek hiçbir adım atmadık"

Putin, Akkuyu projesinin başlaması için henüz gerekli izinlerin alınmadığını söyledi. 

"BRÜKSEL TÜRKİYE İÇİN GARANTÖR OLMALI" 

Akımı Projesi”nin geleceğiyle ilgili de “Türk Akımı'nın akıbeti bize bağlı değil. Avrupa Komisyonu'nun bize bu konuda yazılı garanti vermesi gerekli. Brüksel, Türkiye için garantör olursa proje de gerçekleşir” dedi.

 

 

Yukarı

Business HT×