BIST 100 9.530,47 % -0,18
USD/TRY 32,5322 % 0,19
EUR/TRY 34,8284 % 0,50
Piyasalar
9.530,47
% -0,18
32,5279
% 0,18
34,8330
% 0,51
1,0672
% -0,01
45,49
-0,10
2.370,38
% 0,40
87,36
% 0,08
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Rus gemisinin ateş ettiği teknenin kaptanı: Ateş açıldığından haberimiz yok

Rus savaş gemisi Smetlivy'nin sabah saatlerinde Ege Denizi'nde bir Türk balıkçı teknesine 'çarpışmayı önlemek ateş ettiklerini' açıklamasının ardından, balıkçı teknesinin sahibi, "Bize ateş açıldığından haberimiz yok" dedi

Rus gemisinin ateş ettiği teknenin kaptanı: Ateş açıldığından haberimiz yok
DHA 13 12 2015, 20:38
 
Yunanistan'ın Limni Adası açıklarında seyreden Rus savaşa gemisi Smetlivy'in bu sabah bir Türk balıkçı teknesine 'çarpışmayı önlemek ateş ettiklerini' açıklamasının ardından, balıkçı teknesi 'Geçiciler 1'in kaptanı Muzaffer Geçici, DHA'ya konuştu. 
 
Gökçeada’nın 5-6 mil açıklarında avlanmayı sürdürdüklerini söyleyen Geçici, Rus donanmasına ait güdümlü füze destroyeri 'Smetlivy' in kendilerine ateş açtığını fark etmediklerini belirtti ve olayı şöyle anlattı: 
 
"Gökçeada ile Bozcaada arasında avlanıyorduk. Stop halindeki savaş gemisinin bir mil açığından geçtik. Gemimizde kamera sistemleri var. Sahil Güvenlik yetkililerine verdik. Onlar stop vaziyetteydi. Biz yolumuza gidiyorduk. Onların Rus gemisi olduğunu dahi bilmiyorduk. NATO gemisi zannettik. Saat 08:30’da yanlarından geçtik. Bize bir taciz veya ateş olduğunu duymadık. Şu anda Gökçeada’nın 5-6 mil açığındayız. Yanımızda Sahil Güvenlik 308 var. İfade verdik. Kamera görüntülerini de teslim ettik. O geminin Rus gemisi olacağı aklımızdan daha geçmedi."
 
 
 
ÇAVUŞOĞLU: ÖNCE BALIKÇILARLA KONUŞACAĞIZ
 
Roma’da katıldığı Uluslararası Libya Konferansı sonrası Türk gazetecilere açıklamalar yapan Bakan Çavuşoğlu, “Rus tarafından açıklamayı gördük. Şimdi o balıkçı teknesi tespit edildi ve balıkçıyla da görüştükten ve nasıl olduğuna dair bilgi aldıktan sonra biz de gerekli açıklamalarımızı yaparız” dedi.
Çavuşoğlu, "Gerilimden yana değiliz, gerilimleri diyalog yoluyla aşmadan yanayız” ifadelerini sözlerine ekledi.
 
 
"DENİZDE ÇATIŞMAYI ÖNLEMEDE BÖYLE USUL YOK" 
 
Konuyla ilgili DHA'ya görüş bildiren Piri Resi Üniversitesi Denizcilik Merkezi Müdür Vekili Emekli Deniz Kurmay Albay Dr. Murad Hatip, uluslararası kurallara göre denizde çatışmayı önlemede böyle bir usul olmadığını söyledi:
 
"Rus Bakanlığı’nın yaptığı açıklamada, çatışmayı önlemek maksadıyla, ikaz maksadıyla ateşin yapıldığı söylenmektedir. Ancak uluslararası denizde çatışmayı önlemek kurallarına göre, denizde çatışmayı önlemede herhangi bir şekilde böyle bir usul yoktur. Denizcilik kuralları gereğince, denizde çatışmayı önlemek için bütün gemilerin, teknelerin uygulayacağı bir tüzük var. Bütün dünya devletlerindeki gemiler, bu gerek harp gemisi gerek sivil gemi gerekse de balıkçı gemileri olsun, hepsi için geçerlidir, uygulamak zorundadır ve de uygularlar. Bu çatışmayı önleme kurallarında ateş açma gibi herhangi bir hususun olmadığını belirtmek istiyorum" 
 
Hatip, bu şekildeki davranışların Rusya ile Türkiye arasındaki son günlerde oluşan siyasi krizi daha da tırmandıracağını düşündüğünü söyledi. 
 
"UYARI ATEŞİ AÇTIK"
 
Rus Savunma Bakanlığı'ndan sabah saatlerinde yapılan açıklamada Ege Denizi'nde bir Rus savaş gemisinin çarpışmamak için Türk balıkçı teknesine uyarı ateşi açtığını duyuruldu.
 
Açıklamda 'Smetlivy' adlı fırkateynin "Yunan Limni Adası'nın 22 kilometre açıklarında bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, "Smetlivy mürettebatının Türk balıkçı teknesiyle defaatle iletişim kurma denemesine rağmen teknedekiler telsiz ve semafor sinyallerine yanıt vermedi. Tekne 600 metre yakına ulaştığında hafif deniz harp silahlarıyla uyarı ateşi açıldı" denildi. 
 
Rus bakanlık, Türk teknesinin fırkateyne 540 metre mesafedeyken yönünü değiştirip uzaklaştığını söyledi.
 
 
 
Yukarı

Business HT×