BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5865 % 0,06
EUR/TRY 35,0071 % 0,44
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5925
% 0,08
35,0071
% 0,44
1,0709
% 0,09
45,35
0,00
2.316,66
% 0,02
88,17
% 0,17
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hükümetten bürokrasiyi azaltma sözü

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, süreçleri kısaltacaklarını ve bürokrasiyi azaltacaklarını söyledi

Hükümetten bürokrasiyi azaltma sözü
AA 11 12 2015, 14:05

Başbakan Yardımcısı Lütfi Elvan, 2016 Yılı Eylem Planı'ndaki takvimlendirmenin hem kamuoyuna neleri, nasıl, ne kadarlık süre içerisinde yapacakları konusunda bilgi vermeyi, hem de bürokrasiye bir mesaj iletmeyi amaçladığını belirterek, "Şu süre içerisinde bunlar gerçekleşecek, gerçekleştiremeyen, bu sürece ayak uyduramayan arkadaşlarımız olursa bunları alacağız. Bizimle koşar adım çalışabilecek bir ekiple yolumuza devam edeceğiz" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından açıklanan 64. Hükümet'in 2016 Yılı Eylem Planı'nın, çok kısa bir sürede nasıl hayata geçirileceğine ilişkin soru üzerine Elvan, AK Parti hükümetlerinin her zaman reform hükümetleri olduğunu ifade etti.

Kamu yönetiminde dinamik, etkin bir yapıya özellikle merkezi idarelerin dönüşmesinin önemine işaret eden Elvan, diğer taraftan merkezi idarelerle yerel yönetimler arasındaki ilişkilerin daha sağlıklı, daha rasyonel bir yapıya oturması gerektiğini bildirdi.

Kamu yönetiminde yatırımcıların, iş dünyasının hala şikayet ettiği konular bulunduğunu anımsatan Elvan, "Biz bürokrasiyi mümkün olduğu ölçüde azaltan, karar süreçlerini hızlandıran, bir anlamda özel sektör ne kadar hızlı ve dinamik bir yapıda çalışıyorsa, aynı hızlılığı ve aynı dinamikliği kamu yönetiminde de sağlamayı temelde hedefliyoruz" diye konuştu.

Yatırım yapmak isteyenlerin Türkiye'de en az 4-5 bakanlığa gidip izin alması gerektiğini, bunlardan birinden izin almak için 3-4 yıl bekleyebildiğini ve bazen bu süre sonunda izin alınamadığını dile getiren Elvan, "İşte bunları çok hızlı çözebilen, bir anda toplanıp dağılabilen yapılar oluşturacağız. Bakanlıklardan ilgili yöneticiler bir araya gelip bu kararı hemen verecekler ve ilgili yatırımcıya da bu kararı aktaracaklar. Biz süreçleri kısaltacağız, bürokrasiyi azaltacağız. Devlet yapısını dinamik bir yapıya bürüyeceğiz" açıklamasında bulundu.

BÜROKRASİYE MESAJ

Lütfi Elvan, reform paketinde şeffaflığa önemli yer ayrıldığının anımsatılması üzerine, bürokratik oligarşiyi kıracaklarını söyledi. Hükümette siyasi kararlılık bulunduğuna işaret eden Elvan, şöyle konuştu:

"Bizim bu takvimlendirmeyi yapmamızın temel nedenlerinden bir tanesi kamuoyuna neleri nasıl ne kadarlık süre içerisinde yapacağımızı açıklamak ama aynı zamanda bürokrasiye de bir mesaj vermek. Şu süre içerisinde bunlar gerçekleşecek, gerçekleştiremeyen, bu sürece ayak uyduramayan arkadaşlarımız olursa bunları alacağız. Bizimle koşar adım çalışabilecek bir ekiple yolumuza devam edeceğiz. O açıdan takvimlendirmenin çok önemli olduğuna inanıyorum. Süreleri kısa koyduk, üç aylık, altı aylık süreçte çok önemli reformlarımız var. Bizim bunlara ihtiyacımız var, hızlı hareket etmemiz lazım. Biz 4 yıllık bir hükümet olacağız ama biz istiyoruz ki seçim beyannamemizde yer alan hususların yüzde 80-90'ını ilk bir yıllık süreçte gerçekleştirelim. O nedenledir ki bu bir yıllık süre içerisinde çok yoğun bir şekilde, geceli gündüzlü, hafta içi hafta sonu ayırt etmeksizin çalışacağız ve bu reformları teker teker hayata geçireceğiz. "

Elvan, hesap verebilirlik hususunun önemine işaret ederek, bunun hem siyasetçi, hem de bürokrat açısından sorumluluk anlamına geldiğini belirtti. Elvan, "Herhangi bir taleple karşı karşıya kalan ve bunu 3-5 ay içerisinde sonuçlandırmayan bürokrata bunun hesabının sorulacağını" kaydetti.

Yukarı

Business HT×