BIST 100 9.704,56 % 0,62
USD/TRY 32,5448 % -0,03
EUR/TRY 34,8283 % -0,10
Piyasalar
9.704,56
% 0,62
32,5422
% -0,04
34,8270
% -0,10
1,0691
% -0,10
45,35
0,00
2.318,69
% -0,14
88,65
% 0,26
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Erdoğan: Irak'tan askerimizi çekmemiz söz konusu değil

Erdoğan, Türkiye’nin Irak’a gönderdiği askerleri geri çekmesinin şu anda söz konusu olmadığını ve ABD ve K. Irak yetkilileri ile 21 Aralık’ta toplantı yapılacağını açıkladı

ABD ve K. Irak yetkilileri ile 21 Aralık’ta toplantı yapılacak
11 12 2015, 07:53

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Türkiye’nin geçen hafta Irak’a gönderdiği askerleri geri çekmesinin şu anda söz konusu olmadığını belirterek, konuyla ilgili olarak Türkiye, ABD ve Kuzey Irak yetkilileri arasında 21 Aralık’ta bir toplantı gerçekleştirileceğini açıkladı.

Bosna Hersek Cumhurbaşkanlığı Konseyi üyeleri ile gerçekleştirdiği basın toplantısında, Türkiye’nin geçen hafta Irak’ın Musul kenti yakınlarındaki Başika kampına gönderdiği Türk askerleri ve Bağdat yönetiminin buna yönelik tepkisine ilişkin soru üzerine Erdoğan şöyle konuştu:

"2014’te merkezi yönetimin, Başbakan Haydar Abadi’nin bizi ziyaretlerinde kendilerinin bizden eğitim talepleri olmuştur; gerek asker, gerek polis olarak. Oraya giden askerler muharip olarak gitmedi, eğitimci olarak gitmiştir ve şu anda gerek Başika da, gerek diğer kamp yerinde yaptıkları iş eğitimdir... Tabii bu eğitimi veren askerlerimizin eğitimi verdikleri peşmerge sayısına göre de bu sayı çoğaltılır veya azaltılır; bunu geri çekmek gibi birşey şu anda söz konusu değil.”

Bağdat yönetimi Türkiye’nin askerleri merkezi hükümete haber vermeden Irak’a gönderdiğini belirtirken; Abadi Pazar günü Türkiye’ye askerlerini çekmesi için 48 saatlik ültimatom vermiş, aksi takdirde konuyu Birleşmiş Milletler gündemine getirdiklerini belirtmişti.

Önceki gün Ankara’ya gelen Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başkanı Mesud Barzani ile yapılan görüşmelerde konu ele alınırken, dün MİT Müsteşarı Hakan Fidan ve Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Feridun Sinirlioğlu konuyla ilgili temaslarda bulunmak üzere Bağdat’a gitmişti.

Erdoğan, "Bu ayın 21’inde zaten gerek Kuzey Irak, gerek Türkiye, gerek Amerikalı dostlarımızla üçlü bir toplantı, çalışma da yapılacaktır. Bu çalışmalarla da Kuzey Irak’taki ve Irak’ın genelindeki gelişmeleri değerlendirme fırsatı olacaktır” dedi ancak yapılacak üçlü toplantının detaylarına ilişkin bilgi vermedi.

RUSYA İLE İLİŞKİLER

Rusya’nın Türkiye’nin Irak’a asker göndermesi konusunu Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) gündemine getirmesini nasıl değerlendirdiği de sorulan Erdoğan, "Rusya’nın BMGK’ye gitmesi ne adına, o ayrı bir sorundur. Bir defa Rusya burada taraf değildir, ne adına oraya gidiyor o ayrı bir konu. Türkiye olarak oradan verilen cevabı da gördük. BMGK bu müracaatı bildiğiniz gibi reddetti. Bundan sonraki süreçte ne olur izlemeye devam ederiz” diye konuştu.

Türkiye’nin 24 Kasım’da Suriye sınırında bir Rus savaş uçağını düşürmesi Moskova yönetiminin sert tepkisine neden olmuş, Rusya Türkiye’ye yönelik bazı ekonomik tedbirler açıklamıştı.

Türkiye’nin Suriye ve Irak ile uzun sınırları bulunduğunu hatırlatan Erdoğan, "Peki Rusya’nın bu ülkelerle sınırı mı var? Değil. Tartus’ta zamanında kendilerine bir üs gibi yer kurmuşlardı. Şimdi o yetmedi, Lazkiye’nin kuzeyinde yeni bir üs kurmak suretiyle uçakla füzeleriyle yerleşmiş durumda. Önce bunu dünyaya izah etmesi lazım, burada niçin varım” dedi.

Rusya’nın son dönemde “duygusal yaklaşımları” olduğunu da belirten Erdoğan, “Biz Türkiye olarak yine gerilimden yana olmayacağız. Sabırlı olacağız. Bu sabırlı yaklaşım inanıyorum diplomatik ilişkileri güçlü hale getirecektir. Belki yeniden inşasına vesile olacaktır” ifadelerini kullandı.

Yukarı

Business HT×