BIST 100 9.129,79 % 0,55
USD/TRY 32,3881 % 0,14
EUR/TRY 35,0470 % 0,08
Piyasalar
9.126,51
% 0,51
32,3882
% 0,14
35,0474
% 0,09
1,0797
% 0,08
47,74
0,09
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Rusya 'Türkiye'ye doğalgaz vermiyorum' diyemez'

EPDK Başkan Yardımcısı Ertürk,"Rusya ekonomisi özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle oluşan kırılgan yapı içerisinde 'Türkiye'ye doğalgaz vermiyorum' demeyi kaldıracak durumda değil" dedi

'Rusya 'Türkiye'ye doğalgaz vermiyorum' diyemez'
AA 08 12 2015, 11:30

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkan Yardımcısı Mehmet Ertürk, "Rusya ekonomisi özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle oluşan kırılgan yapı içerisinde 'Türkiye'ye doğalgaz vermiyorum' demeyi kaldıracak durumda değil" dedi.

Ertürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'nin Rusya'dan enerji ithalatındaki üç kalem arasında en önemlisinin doğalgaz olduğunu söyledi.

Bunun yanında petrol ürünleri ve Likit Petrol Gazı (LPG) ithalinin de gerçekleştirildiğini belirten Ertürk, "Bunlardan LPG ve petrol ürünlerinde çok fazla bir sıkıntı yaşayacağımızı düşünmüyoruz. Çok rahat alternatif alım kaynağı bulabileceğimiz ürünler bunlar. Piyasası çok gelişmiş ürünler" diye konuştu.

Rusya'dan boru gazı alındığını aktaran Ertürk, "Doğalgazda, özellikle boru ile gaz ithalatı yaptığımızda esnekliğiniz o kadar yüksek olmuyor. Doğalgazı sıvı formunda da ithalatımız var. Halihazırda Cezayir ve Nijerya'dan, az da olsa Katar'dan ithalat yapıyoruz. Bunları artırma imkanımız var. Burası da petrol ürünleri piyasası gibi daha dinamik bir piyasa. Farklı ülkelerden ithalat yapılabiliyor" diye konuştu.

'ALTERNATİF YAKITLARI DEVREYE ALIRIZ'

Türkiye'nin sıvı doğalgazı gazlaştırma kapasitesinin sınırlı olduğuna işaret eden Ertürk, şöyle devam etti:

Yarın Rusya gazın tamamını kesse ihtiyacımızın tamamını sıvı ile karşılama imkanımız yok ama şunu unutmamak lazım. Bu olacak bir şey değil. Varsayalım Rusya gazı kesti, konutların ısınma ihtiyacını giderememesi gibi bir durum söz konusu değil. İran'dan, Azerbaycan'dan aldığımız, sıvı LNG olarak aldığımız gazımız, bizim ısınma ihtiyacımızı çok rahat karşılayacak durumda. Bir miktar sanayide ve elektrik üretiminde sıkıntı yaşayabiliriz. Burada da alternatif yakıtları devreye alırız. Mesela LPG ile çalıştırma imkanımız var. Dolayısıyla bu bizde çok derin kriz oluşturabilecek etki yapmaz.

Ertürk, Rusya'nın ekonomik durumunun petrol fiyatlarındaki düşüşe bağlı olarak kırılgan bir yapıda olduğunun unutulmaması gerektiğini vurguladı.

'GÜVEN SARSILIR'

Enerji anlaşmalarının çok ciddi tazminatlar içerdiğini anımsatan Ertürk, şunları kaydetti:

"Rusya ile yapılan anlaşmalar, uzun dönemli ve hükümetler arası yapılan anlaşmalardır. Bu anlaşmalarda hem alıcı hem de satıcı taraflara çok ciddi yükümlülükler getirilmiş durumda. Biz nasıl ki yarın Rusya'ya 'Biz senden gaz almıyoruz' diyemiyorsak, Rusya'da yarın bize 'Artık ben size gaz vermeyeceğim' diyemez. Bunun Rusya'ya uzun vadede çok büyük negatif yansımaları olur. Rusya'nın gaz sattığı birçok Avrupa ülkesi var. Böyle bir durumda bu ülkelerin Rusya'ya güvenleri sarsılmış olur. Rusya ile iş yapan dünyadaki bütün yatırımcıların güveni sarsılmış olur. Böyle bir risk, alınamayacak bir risktir. Rusya'nın, 'gaz vermiyorum' demesi durumunda çok ciddi tazminatlar ödemesi gerekecek. Rusya ekonomisi özellikle petrol fiyatlarındaki düşüşle oluşan kırılgan yapı içerisinde 'Türkiye'ye doğalgaz vermiyorum' demeyi kaldıracak durumda değil."

Yukarı

Business HT×