BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5863 % 0,06
EUR/TRY 35,0014 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5939
% 0,08
35,0080
% 0,44
1,0709
% 0,09
45,35
0,00
2.315,70
% -0,02
88,15
% 0,15
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Balıkesir'de 18-40 yaş arası kadınlar dinamit fabrikasında çalışıyor

Balıkesir’in üç farklı köyündeki genç kızlar, 18 yaşını doldurunca fişek ve dinamit dolum fabrikasında çalışmaya başlıyor. Üretilen dinamitler Üçüncü Havalimanı ve Marmaray gibi projelerde kullanılıyor.

Türkiye'nin dinamitçi kadınları
HABERTÜRK 08 12 2015, 09:44

Balikesir merkeze bağlı Kavaklı, Üçpınar ve Tatlıpınar köylerindeki genç kızlar 18 yaşını doldurur doldurmaz, Yavaşçalar Fişek ve Dinamit Dolum Fabrikası’nda çalışmak için başvuruyor. 350 kişilik fabrikanın 105’ini bu üç köyden gelen 18-40 yaş arası kadınlar oluşturuyor. Genç kızlar, ilk zamanlar biraz kaygılansalar da kısa zamanda binlerce av tüfeği fişeği üretip, paketleyecek hale geliyor.

Dahası binlerce fişeğin yanı sıra gerçek mermi, kovan, barut, saçma hatta dinamit üretiminde de yer alıyorlar.Patlayıcı fabrikasının farklı bölümlerinde çalışan kadınlar, neler yaşadıklarını HABERTÜRK'ten Özlem Karslı'ya anlattı.

27 kadının çalıştığı fişek imalathanesinde 10 yıldır çalışan 28 yaşındaki Çiğdem Akgün daha önce tarlada çalıştığını, babasının izin vermesinin ardından bu fabrikada çalışmaya başladığını anlatıyor.

Kurşun sesleri arasında soruları yanıtlayan Akgün, "İlk zamanlar çok korkuyordum, kalbim küt küt atıyordu. Ama eğitimleri alıp işi öğrendikten sonra her şey kolaylaştı” diyor.

Kadın personelin şefi olan ve eşi ile fabrikada tanıştığını anlatan Akgün şöyle devam ediyor:“Burada iş kazası pek olmaz. Geçen yıl kapsül sıkışması sonucu hafif bir patlama yaşadık. Üniteyi boşalttık. İki arkadaşımıza ilk müdahaleyi yapıp hastaneye gönderdik. O olaydan sonra kadın arkadaşlarımız yine çalışmaya devam ettiler. Korkularını yendiler.”

Fişek üretiminde çalışan diğer bir kişi Yasemin Aygün ise altı yıl önce girdiği fabrikada işe ses mermisi dizerek başlamış. Kısa sürede gelişme göstererek paketleme elemanı olan 40 yaşındaki Aygün, “İlk zamanlar biraz ürkeklik hissetsem de sonra alıştım. İşimi severek ve dikkatle yapıyorum. Şirket eğitim amaçlı ABD’nin Florida Eyaleti’ndeki tesisimize gönderdi ve bir ay oradaki tesiste kurşun üretimi bölümünde çalıştım” diyor.

ÜRETİLEN DİNAMTİLER 3. HAVALİMANI'NDA KULLANILIYOR

Patlayıcı madde imalatı yapan fabrikanın en riskli ve tehlikeli bölümü, dinamit kapsülünün montajlandığı yer. Fabrikanın bu ünitesi sadece kadın çalışanlardan oluşuyor. Çalışanlar, elektrikten arındırılmış özel kıyafet ve terlikler giymek zorunda. 17 kadın personelin çalıştığı ve iş kazası riskinin çok yüksek olduğu bu bölüme sadece kimya mühendisinin parmak iziyle girilebiliyor. 

Dinamit üretiminin yapıldığı bölümde kimya mühendisi 26 yaşındaki Özlem Özçalar, tesisin adeta ana kumandası. Özçalar, dinamitin hammaddesi olan krema şeklindeki sıvının hazırlanış sürecini şöyle anlatıyor:

“Dinamiti aydınlatmada kullandığımız mumlardan, mineral yağlardan ve gaz solüsyonundan üretiyoruz. Çözeltiyle sıvı hale getirip başka kimyasallarla birleştirip, makinelerde işleyip krema kıvamına getiriyoruz. Birçok işleme tabi tutuyoruz. Bu dinamitler denizin içinde yapılan inşaatlarda, Marmaray, Üçüncü Havalimanı gibi inşaat projelerinde kullanılıyor."

'SİLAH SESİ DUYDUĞUMUZDA HANGİ MERMİ OLDUĞUNU ANLIYORUZ'

Kurusıkı tesisinde ise 18 kadın görev yapıyor.  Bir yıl önce mermilerle tanışan 19 yaşındaki Berna Aydın, “İşimiz dikkat istiyor" diyerek erkeklerden daha dikkatli olduklarını ve günde 4 bin ses mermisi dizip barutladığını belirtiyor. 

Aydın'la aynı yaştaki Fatma Kaçar da liseyi bitirir bitirmez işe başlayanlardan. Dikkatlerinin dağılmaması için birbirleriyle konuşmadıklarını ifade eden kaçar dışarıda silah sesi duyduklarında merminin ne olduğunu anladıklarını belirtiyor. Kaçar "Gerçek silah daha hızlı patlıyor” diyor. 

Yukarı

Business HT×