BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5846 % 0,20
EUR/TRY 34,7920 % 0,44
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5852
% 0,20
34,7997
% 0,46
1,0667
% 0,12
45,35
-0,09
2.301,38
% -1,11
86,61
% -0,45
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Uçak krizi sonrası Rusya'da ilginç Türkiye yasakları

Suriye sınırında bir Rus uçağının düşürülmesindan tek etkilenen Rusya ve Türkiye arasındaki ekonomik ve siyasi ilişkiler değil. Rus politikacıları ve medyası zaman zaman ilginç yasak önerileri ile gündeme geliyor.

Uçak krizi sonrası Rusya'da ilginç Türkiye yasakları
01 12 2015, 15:04

Moskova ile Ankara arasında uçak krizi sonrası Rusya, Türkiye'yle tarım, turizm, havayolu, doğalgaz, nükleer enerji gibi birçok sektörde yasaklamalara gitmeye hazırlanırken, ülkede Türkiye'ye tepki farklı alanlarda da kendini gösteriyor.

1. "MUHTEŞEM YÜZYIL YASAKLANSIN"

Hürriyet'ten Nerdun Hacıoğlu'nun haberine göre Moskova şehir meclisi üyesi Yevgeniy Gerasimov, yaptırımların sadece ekonomiye değil kültüre de yansıtılması gerektiğini söyleyerek “Televizyonlarda abuk sabuk Türk dizileri gösteriliyor. Bence ilk adımda ‘Muhteşem Yüzyıl’ yasaklanmalı. Bu dizi zaten izlenmeye değer değil” dedi.

2. "TARKAN ŞARKILARI DİNLENMESİN"

Gerasimov'un teklifini haberleştiren gazete, konuyu alaya alarak, “Bize göre sadece ‘Muhteşem Yüzyıl’ değil, Tarkan’ın parçaları da yasaklanmalı. Sonra Rusya’nın ünlü ‘Hor Turetskova’ (Türkoğlu korosu) var. Koronun köküne kadar Rus asıllı şefinin soyadı “Türkoğlu” olduğu için şansı hiç yok. Sonra İngilizce'de hindi ile Türkiye aynı anlama geldiği için hindi eti de yasaklansın. Ayrıca Türk kahvesine de hemen başka bir ad bulmalıyız” önerilerine yer verdi.

3. "BOĞAZ'A ATOM BOMBASI ATALIM"

Rusya’nın aşırı sağcı Liberal Demokrat Partisi lideri Vladimir Jirinovski de cumartesi günü sıradışı bir öneriyle "“İstanbul’u yok etmek bizim için zor bir iş değil. İstanbul Boğazı'nın ortasına tek bir atom bombası atarsak, oluşacak 15 metrelik tsunami dalgası şehri 9 milyon insanıyla birlikte yerle bir eder” demişti. (Not: TÜİK'e göre İstanbul'un 2014 sonu nüfusu 14 milyon 377 bin 18 kişi)

4. "AYASOFYA'YI GERİ VERİN"

Uçağın sınırda düşürülmesinden iki gün sonra Rus Parlamentosu alt kanadı Duma'nın Komünist Partis Milletvekili Sergey Gavrilov, bir açıklama yaparak "Ayasofya’nın Ortodoks Kilisesi'ne teslim edilmesini için Türkiye’den dostça bir adım bekliyoruz. Rusya, maddi olarak katılımda bulunmaya ve tüm kiliselerin kabul ettiği Hıristiyan anıtın restorasyonu konusunda en iyi bilim adamlarını görevlendirmeye hazırdır. Bu adım İslam ve Türkiye’nin üst düzeydeki politikasının iyi niyet göstermesine yardımcı olacaktır”

Ayasofya, inşa edildiği 537'den Türklerin İstanbul'u fethettiği 1453'e kadar Bizans'ın ve dünyanın en büyük Ortodoks katedrali olarak hizmet vermişti.

5. "YENİ FUTBOLCU TRANSFERİ OLMAYACAK"

Rusya Spor Bakanı ve Rusya Futbol Federasyonu Başkanı Vitaliy Mutko, Türkiye’ye yönelik yaptırımlardan oyuncu transferlerinin de etkileneceğini açıklamış, Türkiye'den önümüzdeki kış sezonunda hiçbir transfer gerçekleşemeyeceğini belirtmişti.

Federasyonu ayrıca ülkedeki futbol takımlarının kış kamplarını Türkiye'de yapmamaları için karar aldı. Bu karar, Antalya bölgesinde kış aylarında spor turizmi hizmeti veren 220 otel ve 50 bine yakın çalışanı etkiliyor.

6. VOLEYBOL FEDERASYONU'NDAN ERTELEME BAŞVURUSU

Rusya Vo  leybol Federasyonu da Aralık ayı başında Rus takımlarının Türkiye'de oynayacağı Avrupa kupası maçlarının ertelenmesi için resmi başvuruda bulundu. Ancak Avrupa Voleybol Federasyonu bu talebi reddetti. Maçlar, daha önceden planlanan takvime göre gerçekleşecek.

Yukarı

Business HT×