BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Paris İklim Zirvesi'nde gözler bu 4 konuda olacak

Paris İklim Zirvesi'nde liderlerin gündeminde neler olacak?

Paris İklim Zirvesi'nde liderlerin gündeminde neler olacak?
BUSINESSHT 29 11 2015, 12:16

Pazartesi günü 147 ülke temsilcileri gezegenin kaderini değiştirecek bi anlaşma için Paris'te biraraya gelecek. 

31 Kasım - 11 Aralık tarihleri arasında Paris’te gerçekleşecek Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda buluşacak liderlerin başta sera gazı emisyonları olmak üzere pek çok önemli konuda tarihi kararlar alması bekleniyor.

Ancak liderleri zorlu bir müzakere süreci ve çözüm bulunması gereken büyük sorunlar bekliyor. Öte yandan Paris'te onlarca kişinin ölümüne yolan açan terör saldırılarından yalnızca iki hafta sonra gerçekleşecek olan zirvede güvenlik gerginliği de hissedilecek.

İşte bu kritik zirveyi daha iyi anlamak için bilmeniz gereken birkaç madde:

ZİRVEYİ BU KADAR ÖNEMLİ KILAN NE?

Kıran kırana pazarlıklara sahne olması beklenen Uluslararası İklim Konferansı’nın sonucunda bugüne kadar küresel ısınmaya karşı yapılmış en kapsamlı anlaşmanın imzalanması bekleniyor.

Anca ABD Dışişleri Bakanı John Kerry geçtiğimiz haftlarda müzakerelerden, ülkeleri karbon emisyonları kısması için yasal açıdan bağlayıcı kılacak bir anlaşma çıkmayacağını söylemişti. Fransa'dan da zirveye iki gün kala benzer bir açıklama geldi.

İklim uzmanları, küresel sıcaklık artışının yıllık 2 dereceyi aşması durumunda buzulların eriyeceğini, kıyı yerleşimlerinin ve değerli tarım alanlarının sular altında kalacağını, küresel çapta iklim değişikliğine bağlı afetlerin sıkça yaşanacağını vurguluyor ve önlem alınması gerektiğini savunuyor.

ABD, İngiltere, Almanya, Lübnan, Avustralya, Bangladeş, Japonya, Yeni Zelanda, Filipinler gibi onlarca üşkede bugün düzenlenen yürüyüşlerde de milyonlarca insan çözüm talebiyle sokaklara döküldü.

1992'de Rio de Janeiro'da başlayan süreçte hükümetler pek çok kez çeşitli sorumluluk vaatlerinde bulunsalar da mesele bugüne kadar hep bağlayıcılığı düşük anlaşmalarla çözülmeye çalışıldı. Paris'te daha güçlü bir sözleşme çıkacağına dair umutlar yüksekti.

PEKİ TÜRKİYE?

Zirvede yerini alacak Türkiye de karbon salınımı konusundaki taahhütlerini diğer ülkeler ile paylaşacak.

Türkiye “Ulusal Düzeyde Belirlenmiş Katkı Niyeti” INDC-Katkı Payını resmi olarak 1 Ekim’de açıklamıştı. Türkiye’nin resmi Katkı Payı belgesi, 2030’da Türkiye’nin toplam sera gazı emisyonlarının 1.175 milyon ton CO2 eşdeğerine ulaşacağını öngörüyor ve uygulanması düşünülen tedbirler aracılığıyla bu rakamın 929 milyon tona düşürülmesini hedef olarak sunuyor.

Ancak Türkiye'nin fosil yakıt konusundaki ısrarının potansiyelinin çok daha altında bir çevre performansı göstereceği yönündeki endişeleri artıryor.

GÖZLER PUTİN-ERDOĞAN GÖRÜŞMESİNDE

Bu hafta patlak veren uçak krizinin ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rus lider Vladimir Putin arasında yapılacak görüşme merakla bekleniyor.

Erdoğan zirvenin ikili ilişkilerin tamiri için iyi bir fırsat olduğunu söyledi. Ancak zirvede büyük bir diplomatik gerginlik hakim olacak gibi gözüküyor.

Zirveye katılacak 147 devlet ve hükümet başkanı için ayrı 2 salon hazırlandı. Yarın açılış töreninde Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande ve BM Genel sekreteri Ban Ki-mun birer konuşma yapacak, ardından liderler aile fotoğrafı için bir araya gelecek. Ancak daha sonra liderler 2 gruba ayrılacak ve 2 salonda görüşmeler yürütecek.

Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ayrı salonlarda olacak. Putin, ABD Başkanı Barack Obama’yla aynı salonda yer alacak. Liderler, birlikte öğle yemeği de yiyecek. Erdoğan ve Putin’in burada da yan yana olması öngörülmüyor.

GÜVENLİK ÖNLEMLERİ

Dünyanın geleceğini ilgilendiren 15 gün sürecek zirvenin, Paris’i sarsan 13 Kasım terör saldırıları sonrası gerçekleşmesi nedeniyle, 147 dünya liderinin Paris’te buluşması için güvenlik önlemleri üst düzeye çıkarıldı. Zirvenin güvenliğini sağlamak için 10 bin 800 polis, jandarma ve asker görev yapacak. Liderlerin tümü uçakla, konferansın yakınındaki Bourget Askeri Havaalanı’na inecek ve burada ev sahibi François Hollande ve BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun tarafından karşılanacak. Zirve boyunca Paris ulaşımında sıkı güvenlik önlemleri alındı.

İçişleri Bakanı Bernard Cazeneuve, Parislilerden otomobil değil toplu taşım araçlarını kullanmalarını istedi. Paris’ten konferansın yapılacağı yere delegasyonların kortejleri için güvenli yol koridoru oluşturuldu.

Yukarı

Business HT×