BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5870 % 0,18
EUR/TRY 34,7829 % 0,28
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5882
% 0,18
34,7818
% 0,28
1,0652
% 0,09
45,44
-0,05
2.394,37
% 0,64
87,35
% 0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Putin, Erdoğan'ın görüşme talebini reddetti

Kremlin'in Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, Rus lider ile görüşme talebinde bulunduğunu açıklamasının ardından Putin'in bu talebi reddettiği belirtildi.

Putin, Erdoğan'ın görüşme talebini reddetti.
HABERTÜRK 27 11 2015, 12:20

Kremlin Sarayı'ndan yapılan açıklamada, Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'nin Suriye sınırında düşürdüğü Rus uçağı ile ilgili özür dilemeyi kabul etmediği için Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmeyi reddettiği belirtildi

Sınırdaki kriz sonrası iki liderin Paris'te gerçekleşecek İklim Zirvesi'nde bir araya gelme ihtimâlinin doğması hakkında Kremlin sözcüsü bu sabah saatlerinde gazetecilere telekonferans üzerinden bir açıklama yapmıştı. Sözcü Dmitry Peskov açıklamasında "Türk tarafından liderler seviyesinde bir toplantı yapılması teklifi devlet başkanına iletildi. Söyleyebileceklerim bu kadar" ifadesini kullanmıştı.

Bugün Bayburt'ta bir toplu açılış törenine katılan Erdoğan, Rus liderle 30 Kasım'daki İklim Zirvesi'nde bir araya gelme ihtimallerinin olduğunu söyleyerek şu şekilde konuşmuştu:

"Kendilerinden olayın olduğu gün randevu talebinde bulundum, telefonla görüşelim istedim. O günden bugüne dönmediler. Şimdi Paris'te İklim Değişikliği Zirvesi var. Zannediyorum kendileri de oraya gelecek, orada da bunları oturup konuşabiliriz, değerlendirebiliriz. Biz, Rus savaş uçaklarının sınırlarımızı ihlal ettiğini radar görüntüleriyle, ses kayıtlarıyla tüm dünyaya duyurduk. Bu konuda Türkiye'nin haklı olduğu tüm dünya tarafından kabul ediliyor. Rusya'nın da iddialarını bu şekilde ispatlama mükellefiyeti vardır, aksi takdirde Türkiye'ye yapılan bu ağır ve haksız itham yüzünden Rusya, yalancı durumuna düşecektir."

ÖZÜR KRİZİ

Rus lider 26 Kasım'da 15 ülkenin büyükelçileri ile bir araya geldiği toplantıda "Yaşananlar hem aklıselime hem de uluslararası hukuka aykırıydı”  diyerek Türkiye'den hâlâ özür beklediklerini ifade etmişti.

Cumhurbaşkanı Erdoğan ise Putin'e cevaben "Hava sahamızı ihlâl eden Rusya'dan özür dilemeyeceğiz. Özür dilemesi gerekenler hava sahamızı ihlal edenler" diye konuşmuştu

SINIR İHLÂLİ TARTIŞMASI

Hava Kuvvetleri'ne ait iki Türk F-16'sı, 24 Kasım sabahı sınır ihlâli yaptığı gerekçesiyle bir Rus savaş uçağını düşürmüştü.

Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Bayırbucak bölgesine düşen uçaktan atlayan iki pilottan biri öldü. Diğeri Suriye ordusu tarafından alınarak Rus hava üssüne götürüldü.

Olay sonrası açıklama yapan Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, sınır ihlâli olmadığını, bu durumun Türkiye için ciddi sonuçları olacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise operasyonun angajman kuralları çerçevesinde gerçekleştiğini hatırlatarak "Türkiye'nin komşularıyla başka herhangi bir ülkeye karşı düşmanlığı söz konusu değil" demişti.

25 Kasım'da açıklanma yapan Rusya Başbakanı Medvedev de Türkiye ile ortak projelerin bitebileceği vurgusu yaptı. Rusya tarım ve turizm sektörleri dâhil olmak üzere birçok ortak projede sınırlandırmalara gideceğini açıkladı.

Yukarı

Business HT×