BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,8994 % 0,10
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,8985
% 0,10
1,0708
% 0,06
45,35
-0,09
2.322,13
% 0,00
88,51
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Davutoğlu: Rusya'yla iletişim kanalları açıktır

Başbakan Davutoğlu, Rus uçağının düşürülmesinin ardından yaşananlarla ilgili olarak gerilimin düzeyinin artırılmaması gerektiğini söyleyerek "İletişim kanallarımız açıktır" dedi.

Davutoğlu: Rusya'yla iletişim kanalları açıktır
BUSINESS HT 25 11 2015, 12:37

Başbakan Ahmet Davutoğlu, AK Parti Grup toplantısında dün  Suriye sınırında düşürülen Rus uçağı sonrası Türkiye ile Rusya arasında yaşanan gelişmeler hakkında açıklamalarda bulundu.

Rusya Federasyonu'nun angajman kurallarını bildiği halde uyarıları dikkate almadığını söyleyen Davutoğlu, "Bütün uyarılarımıza rağmen kara ya da hava sahamızda bir tehdit oluşuyorsa gerekli tedbiri almak bizim milletimize karşı sorumluluğumuzdur" dedi.

"İhlal edilen hava sahası aynı zamanda NATO hava sahasıdır" diyerek NATO Genel Sekreteri ile bizzati istişarede bulunduğunu söyleyen Davutoğlu, Rusya ile ekonomik siyasi, ticari ve kültürel bağların son derece güçlü olduğu vurgusu yaptı.

Başbakan "Rusya Federasyonu ile ipleri germek gibi bir niyetimiz yok, olamaz da" diyerek "Gerilimin düzeyini artırmamak tüm tarafların önem vermesi gereken bir husustur" ifadesini kullandı.

"Rusya bizim komşumuzdur, dostumuzdur" diyen Davutoğlu, Rusya'yla iletişim kanallarının açık olduğunu vurgulayarak "Ancak her dost ülke, güvenliğimize uluslararasuı hukuk çerçevesinde saygı göstermelidir" dedi.

Suriye halkına ve Bayırbucak Türkmenlerine çok yoğun saldırının olduğunu belirten Davutoğlu, "Bu olayları askeri istihbari ve diplomatik olarak yakından takip ediyoruz" dedi.

SINIR İHLÂLİ TARTIŞMASI

Hava Kuvvetleri'ne ait iki Türk F-16'sı, 24 Kasım sabahı sınır ihlâli yaptığı gerekçesiyle bir Rus savaş uçağını düşürmüştü.

Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Bayırbucak bölgesine düşen uçaktan atlayan iki pilottan biri öldü. Diğeri Suriye ordusu tarafından alınarak Rus hava üssüne götürüldü.

Olay sonrası açıklamay yapan Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin, sınır ihlâli olmadığını, bu durumun Türkiye için ciddi sonuçları olacağını söylemişti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ise operasyonun angajman kuralları çerçevesinde gerçekleştiğini hatırlatarak "Türkiye'nin komşularıyla başka herhangi bir ülkeye karşı düşmanlığı söz konusu değil" demişti.

Bugün açıklanma yapan Rusya Başbakanı Medvedev de Türkiye ile ortak projelerin bitebileceği vurgusu yaptı.

Yukarı

Business HT×