BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5585 % 0,01
EUR/TRY 34,8946 % 0,09
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5575
% 0,01
34,8929
% 0,08
1,0705
% 0,03
45,35
0,00
2.325,47
% 0,15
88,47
% 0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türk jetleri sınırda Rus uçağını düşürdü

Türkiye-Suriye sınırında hava sahasını ihlal ettiği gerekçesiyle bir Rus uçağı düşürüldü. Rusya Devlet Başkanı Putin, uçağın sınırdan bir kilometre uzakta olduğunu söyleyerek sınır ihlâlini reddetti.

Sınırda bilinmeyen savaş uçağı düştü
HABERTÜRK 24 11 2015, 09:36

Türkiye-Suriye sınırında bir Rus uçağı Türk jetleri tarafından düşürüldü. Rusya Savunma Bakanlığı da hava kuvvetlerine ait bir savaş uçağının, Suriye'de düşürüldüğünü onayladı.

TSK, yaptığı yazılı açıklamada uçağın beş dakika boyunca 10 kez uyarıldığını söyledi.

Anadolu Ajansı'na konuşan Cumhurbaşkanlığı kaynakları Türkiye’nin hava sahasını ihlal ettiği ve uyarılara daaldırmadığı için angajman kuralları çerçevesinde düşürülen uçağın Su 24 tipi Rus uçağı olduğunu kaydetti.

Başbakanlık Basın Merkezi tarafından yapılan yazılı açıklamada, Suriye sınırında yaşanan gelişmeler konusunda Davutoğlu'nun Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar ve Dışişleri Bakanı Feridun Sinirlioğlu ile görüşerek bilgi aldığı belirtildi.

Davutoğlu'nun talimatıyla Dışişleri Bakanlığı tarafından Suriye'deki gelişmelerle ilgili NATO, BM ve ilgili ülkeler nezdinde gerekli girişimlerde bulunulacağı bildirildi.

Olayın ardından ABD, Rusya, Fransa, Çin, İngiltere büyükelçileri Dışişleri Bakanlığı'na çağırıldı.

DÜŞÜŞ ANI GÖRÜNTÜLENDİ

Bölgeden bildiren Habertürk muhabiri Murat Karataş, "Sabah saatlerinde Türkmen bölgesi ile ilgili haber hazırlıklarımızı sürdürürken bir anda gökyüzünde savaş uçağı belirdi. Gözler yeni bir bombalama olup olmayacağına dair uçağa döndüğünde uçağın bir alev topuna döndüğünü ve hızla aşağı indiğini gördük" dedi.

Savaş uçağının, Hatay'ın Yayladağı ilçesinin karşısındaki Bayırbucak bölgesine düşüş anı görüntülendi.

Uçağın düştüğü bölgeden yoğun duman yükseldiği görüldü.

PUTİN'DEN TEHDİT

Olayın ardından Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de bir basın açıklamasında bulundu. 

Düşürülen uçaklarının Türkiye sınırından bir kilometre uzakta olduğunu söyleyen Putin, bunun Türkiye için ciddi sonuçlar doğuracağını söyledi.

"Sırtımızdan bıçaklandık" diyen Rus lider, uçakların Türkiye için tehdit oluşturmadığını, hedeflerinde Suriye'nin Lazkiye kenti olduğunu vurguladı.

Açıklamanın ardından Rusya, Moskova'daki Türk askeri ateşesini Savunma Bakanlığı'na çağırdı.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ise İstanbul'daki programının iptal edildiğini söyledi.

'PİLOTLARI İNERKEN VURDUK'

Doğan Haber Ajansı'na göre cephedeki Türkmen kaynakları, Türkiye sınırına çok yakın olan Suriye’nin Yamadi köyünde kurulu çadırların üzerine uçak düştüğünü, pilotların paraşütle süzüldüğünü gördüklerini söyledi.

DHA'ya konuşan Suriye'deki Türkmen İkinci Sahil Tümen Komutan Yardımcısı Alpaslan Çelik, "Pilotlardan ikisini de paraşütle inerken vurduk" dedi.

Türkiye, daha önce Rus savaş uçaklarının Suriye’de Türkmen bölgesine yaptığı bombardımanın ardından Rusya’ya nota vererek, “Sınır güvenliğimiz fiilen ihlal edilirse angajman kurallarımızı uygularız” uyarısı yapmıştı.

Yukarı

Business HT×