BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4933 % -0,23
EUR/TRY 34,9296 % 0,22
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4933
% -0,23
34,9296
% 0,22
1,0730
% 0,29
44,89
-0,46
2.333,00
% 0,73
89,20
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Operatörlerin belediyelerle baz istasyonu savaşı

Vodafone'nun isyanıyla gündeme gelen baz istasyonu krizi büyüyor

Operatörlerin belediyelerle baz istasyonu savaşı
CEMRE NUR KARACA 19 11 2015, 16:00

Vodafone Türkiye'nin itirazıyla operatörlerin baz istasyonları mühürlenmesi konusunda başlayan tartışmalar devam ediyor.

Dün Vodafone Türkiye Genel Müdürü Gökhan Öğüt, Karasu'daki bazı baz istasyonlarının kanunsuz bir şekilde mühürlendiğini söyleyerek konuyu gündeme getirmişti. Bugün ise diğer operatörler Turkcell ve Türk Telekom'dan Vodafone'a destek gelirken, Karasu Belediyesi kararın "kanunsuz" baz istasyonlarını engellemek için aldığını söyledi.

BELEDİYE: KARAR İNSAN SAĞLIĞINA ZARARLI İSTASYONLARI ENGELLEMEK İÇİN

Karasu Belediyesi, kararın talep edilen baz istasyonunun "kanunsuz ve insan sağlığına" zararlı olmasından kaynaklandığını söyledi.

“Gizli ve kamuflajlı kaçak olarak kurulan Baz istasyonlarının denetlenebilir, sağlığa zararı olup olmadığı ölçülebilir olmalı ve imar kanunu gereği kurulumları yapılmalıdır" diyen belediye, "Vodafone Telekomünikasyon A.Ş., Avea İletişim Hizmetleri A.Ş. ve İlçemizde bulunan diğer Gsm Baz İstasyonlarına 3194 Sayılı Kanuna Göre İşlem yapılması Gerektiğini  ve esasları ile ilgili gerekli bilgiler verilmiştir. Uyarı yazıları yollamamıza rağmen GSM Operatörleri Belediyemiz ile iletişime geçmemiştir" dedi.

Yapılan açıklamada, "Kanunsuz ve insan sağlığına zarar veren istasyonları işletmeye devam etmişlerdir. Belediyemiz kanunları uygulamaktadır. Uygulamaya devam edecektir" ifadelerine yer verildi.

TURKCELL VE TÜRK TELEKOM'DAN DESTEK

Bir diğer operatör Avea da dün kullanıcılarına geçtiği mesajda Bakırköy bölgesindeki belediyenin kararı nedeniyle baz istasyonlarının mühürlendiğini duyurmuştu.

Turkcell'den yapılan açıklamada, "Sakarya ili Karasu ilçesinde bulunan şirketimize ait elektronik haberleşme sistemleri, Karasu Belediyesi tarafından gerçekleştirilen bazı idari işlemlerden dolayı devre dışı kalmaktadır.  Bu nedenle Karasu ilçesinde Şirketimiz kaynaklı olmayan iletişim kesintileri yaşanabilmektedir" denildi.

Elektronik haberleşme altyapısının elektronik haberleşme mevzuatına uygun olarak kurulduğunu  ve Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu gözetimi ve denetimi altında işletilmekte olduğunu söyleyen Turkcell konuyla ilgili hukuki sürecin devam ettiğini belirtti.

Türk Telekom Grubu'ndan yapılan açıklamada ise "Bakırköy ve Karasu Belediyeleri’nin müdahalesi sebebiyle yaşanan iletişim kesintilerinden, tüm operatörlerin kullanıcıları etkilenmektedir" denildi.

"Kesintisiz iletişim hakkının, halkımıza yeniden teslim edilmesi ve bu durumun ortadan kaldırılması için çalışmalarımızı sürdürüyoruz" diyen grup, "Belediyelerin müdahalesinin son bulması ve sorunun en kısa sürede çözüme kavuşması için gerekli adımları atmış olup, ilgili merciler nezdinde idari ve yasal süreci başlatmış bulunuyoruz" açıklaması yaptı.

BusinessHT'ye konuşan eski BTK Başkanı Tayfun Acarer de belediyelerin operatörlere bu konuda zorluk çıkarttığını, ancak konunun BTK'yla konuşulmasının daha doğru olduğunu söyledi.

TARTIŞMANIN NEDENİ

Öğüt'ün de anlattığı gibi sorunun temelinde 2010 yılında yapılan bir değişiklik yatıyor.

2010 yılına kadar operatörlerin baz istasyonu kurmak için Biligi Teknolojileri Kurumu'ndan (BTK) izin almaları yeterliydi. Ancak 2010 yılında bir binanın çatı katına kurulan baz istasyonunun mühürlenmesinin iptali istemiyle açılan davada, itiraz konusu kuralın Anayasa’ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, kararın iptali için başvurmuştu.

Bunun sonucunda ek 35. maddesinde bulunan, “Yönetmelik ile belirlenen limit değerlere ve güvenlik mesafesine uygun bulunan ilgili tesisler başkaca bir işleme gerek kalmaksızın Kurum tarafından güvenlik sertifikası düzenlenmesini müteakip kurulur ve faaliyete geçirilir” cümlesi Anayasa Mahkemesi tarafından reddedildi.

Yerine yeni yasa belirlenmeyince de bu karardan sonra operatörler ruhsat almak için ilk olarak BTK’ya başvuruyor, daha sonra lokasyon için belediyenin kapısını çalmak zorunda kalıyorlar.

Bu durumda karar belediyelerin insiyatifinde oluyor. Tıpkı dün Sakarya’nın Karasu ilçesinde belediyenin Vodafone Türkiye’nin baz istasyonlarını mühürlemesi gibi.

Yukarı

Business HT×