BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 34,8237 % -0,55
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
34,8237
% -0,55
1,0775
% -0,12
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Drone'ların fotoğrafçılık dışında kullanıldığı 6 çılgın alan

Hayatımızda gittikçe daha büyük yer kaplamaya başlayan droneların fotoğraf çekmekten başka işe yaradığı 6 alan

Drone'ların fotoğrafçılık dışında kullanıldığı 6 çılgın alan
MARKETWATCH 18 11 2015, 13:52

Drone'ların artık hemen hemen tüm teknoloji mağazalarında bulunabilir hale gelmesiyle birlikte, önümüzdeki günlerde rekor satışlara ulaşaması beklentileri çok da şaşırtıcı değil.

Peki drone'lar, ailenizin piknikte ya da sahil gezisinde fotoğraflarını çekmenin dışında gerçekten ne işe yarıyorlar? Görünüşe göre, bu sorunun pek çok cevabı var.

Yüzeye çıkan balinaların püskürttüğü sıvıları bilimsel araştırmalar için toplamaktan gelecekteki Disneyland gece eğlencelerinin bir parçası olmaya, işte drone'ların fotoğrafçılık dışında kullanıldığı 6 çılgın alan:

1) Balina aramak

Drone üreticisi Yuneec International geçtiğimiz günlerde Yuneec'in drone'larını kullanarak balinalardan veri toplayacak olan Ocean Alliance ile bir ortaklık anlaşması imzaladıklarını duyurdu.

Araştırmayı yapmak için, bilim adamları balinaların su yüzeyine çıktıklarında püskürttükleri sıvıya doğru uçacak olan drone'lara bir petri kabı (bakteri üretme tabağı) bağlayacaklar. “Snot bot” olarak adlandırdıkları drone'lar veri toplayarak bilim adamlarına balinanın sağlığı ve formu hakkında bilgi vermenin yanı sıra, balina hiç fark etmeden veri toplama işlemini gerçekleştirmelerini sağlayacak.

Balinalardan veri toplama konusunda güncel olarak kullanılan yaylı tüfekten biyopsi iğnesi ateşleme yönteminin balinalarda stres yarattığı biliniyor.

2) Garsonluk

Yiyecek ve içecek sektörünün neredeyse 7,000 iş gücü ihtiyacının olduğu Singapur'da drone'lar garsonluk yapmaya başlıyor. Singapur restoran zinciri Timbre Group, her biri 2 kiloya kadar yiyecek ve içecek taşıyabilen drone'ları denemeye başladı. Bu pilotsuz uçabilen robotlar, restoran içinde yerleştirilmiş kızılötesi sensörleri kullanarak bir bilgisayar programı tarafından taslağı çıkarılan yolları izleyecek ve müşterilerin kafalarının üzerinden uçarak servis yapacak.

3) Disney eğlence prodüksiyonları

Geçtiğimiz yıl Disney, akşam eğlencelerinde drone'ların kuklaları ya da projeksiyon perdelerini taşıyabileceğini belirterek drone'la alakalı üç adet patent başvurusunda bulundu. Bu sayede Disney'in gerçeküstü kuklaları havada uçabilmeleri için sırıklarla drone'lara monte edilebilir.

Patentte, drone'ların olanaklar dahilinde, bazen tehlikeli ve tutarsız olabilen havai fişeklerin bile yerini alabileceği belirtiliyor.

 

4) MythBusters çekimleri

Drone'lar yıllardır MythBusters setinde, programın çekimlerinde kullanılıyor.

Programın ev sahiplerinden Adam Savage “Yakın zamana kadar helikopterleri kullanıyorduk, ama bu 5,000-15,000 dolarlık bir çözümdü” diyor.

5) Filleri çiftliklerden uzağa sürmek

Tanzanya'daki çiftçiler, doğal yaşam alanları tahrip edilen artan sayıda filin mahsullerinden beslenmek için çiftlik alanlarına girerek bu alanları harap ettiklerini fark ettiler. Bazı çiftçiler ekinlerini korumak için son çare olarak filleri öldürme yoluna başvururken, National Geographic dergisine göre 2010-2012 yılları arasında 100,000 fil öldürüldü.

Ancak bilim adamları fillerin arı kovanı uğultusuna benzeyen drone sesinden korktuklarını ortaya çıkardı. Tanzanya'nın Tarangire Ulusal Parkı “drone gütme” yaklaşımı için bir test alanı oldu, ve korucular 1.5 kilogram ağırlığındaki drone'ları fillerin yakınında müdahale etmeyen ve kontrollü bir şekilde uçurdular.

Bilim adamları, fillerin büyük bir çoğunluğunun sesi duyduktan sonra 50 saniye içinde sürü olarak uzaklaştıklarını fark etti.

6) Gergedanları Kenya'daki kaçak avcılardan korumak

Francisco merkezli genç ve yenilikçi bir şirket olan ve drone'lardan havada veri toplamak için uygulamalar geliştiren Airware, Doğu Afrika'nın en büyük siyah gergedan sığınağı olan Kenya'nın Ol Pejeta Koruma Bölgesi'ni denetlemesi için 2013'te özel olarak bir drone devreye soktu.

Airware'in oto-pilot tasarımı ve kontrol yazılımı, olay yerinde bulunan koruculara hayvanların ve kaçak avcıların gerçek zamanlı dijital görüntülerini ve termal fotoğraflarını gönderiyor. Bu bilgiler, koruma bölgesindeki korucuların kaçak avlanma sırasında kesin olarak belirlenen konuma bir güvenlik ekibi sevk etmelerine olanak veriyor.

Yukarı

Business HT×