BIST 100 9.796,06 % 0,76
USD/TRY 32,4975 % -0,21
EUR/TRY 34,9453 % 0,26
Piyasalar
9.798,79
% 0,79
32,4989
% -0,21
34,9531
% 0,29
1,0728
% 0,28
44,84
-0,51
2.326,37
% 0,44
87,98
% -0,05
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Obama: Suriye'de geçici hükümeti ılımlı muhalefet kurabilir

G20 zirvesi sonrası gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Obama, 6 ay içerisinde kurulması plananlanan geçici hükümeti Suriye'deki ılımlı muhalefetin kurabileceğini söyledi.

Obama: Suriye'de geçici hükümeti ılımlı muhalefet kurabilir
DHA 16 11 2015, 18:10

G20 zirvesi sonrası düzenlenen basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan ABD Başkanı Barack Obama Suriye'nin geleceğinde Beşar Esad'ın yeri olmadığını ve Suriye'deki ılımlı muhalefetin geçiş hükümetini oluşturabileceğini söyledi. ABD'li lider ayrıca Esad'ın durumu konusunda taraflar arasında görüş farklılıkları olduğunu da hatırlattı.

Obama, IŞİD ile mücadelede "güvenli veya uçuşa yasak bölge"nin "amaca zarar verici" olduğunu belirterek böylesi bir alan kurmanın saha operasyonu gerektireceğini söyledi. Ancak ABD lideri, IŞİD'e karşı Irak ve Suriye'ye asker göndermeye hâlâ sıcak bakmadıklarının altını çizdi.

Hava kuvvetleri olmayan IŞİD'e karşı güvenli bölgede sahada asker bulundurmak gerektiğini söyleyen Obama, tek istediğinin Amerikalıları güvende tutmak olduğunu ifade etti. Acıyı bitirmek istediğini vurgulayan Obama, “Yapmak istemediğim şey siyasi kazanç sağlayacak, Amerika'yı ya da beni daha güçlü gösterecek bir hamle değil” dedi. Obama, Ortadoğu'ya Amerikan askeri gönderilmesinin "yanlış" olacağını kaydetti.

“IŞİD'İ KÜÇÜMSEMEDİK”

Bir gazetecinin “IŞİD'i küçümsediniz mi?” şeklindeki sorusuna Obama, “Hem Irak'ta hem Suriye'de varlığımız bulunuyor. 65 ülkeyi IŞİD'e karşı savaşmak üzere ikna ettik Yabancı savaşçıların dururulması konusunda bahsettik. IŞİD'in gücünü biliyoruz, küçümsemedik” şeklinde cevap verdi.

Obama, IŞİD’ le mücadeleyle ilgili olarak, “Düşünmeden bir harekat yapmamamız çok önemli. Şu anda bizim yaptığımız doğru olandır. IŞİD in terör saldırısı yapma kapasitesini biliyoruz. Çok agresif bir stratejiyle peşlerinden gidiyoruz. IŞİD’ in sofistike askeri silahlarla değil kendilerini öldürmeye hazır olmaları durumunda bunları engellemek çok zor bunları durdurmanın hızlı bir çözümü olsaydı ABD’de Fransa da, Türkiye de, bu tür stratejileri uygularlardı” dedi.

“IŞİD İSLAM'I TEMSİL ETMİYOR”

ABD'ye sürekli terör tehdidi olduğunu belirten Obama, Paris saldırısıyla ilgili kendilerine özel bir bilgi ulaşmadığını açıkladı.

IŞİD'in hiçbir şekilde Müslümanlığı ve İslam'ı temsil etmediğini söyleyen ABD'li lider “Paris'te gerçekleştirilen saldırılar müslümanlıkla ilişkilendirilmemeli” dedi. Obama ayrıca Müslümanların problemlerini terörizm probleminden ayrı tutmak gerektiğini hatırlattı.

Yukarı

Business HT×