BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Avrupa Türkiye'ye desteği hızlandırmanın yollarını arıyor

Dünya liderlerini 15-16 Kasım'da Antalya'da biraraya getirecek G20 öncesi, Malta'da Afrika-AB mülteci zirvesi gerçekleşiyor. Zirvenin gündemi Türkiye'ye verilecek desteği hızlandırmak.

Avrupa liderleri G20'den önce Malta'da toplandı
12 11 2015, 12:33

Avrupa Birliği üyesi ülkeler ile Afrika Birliği'nden ülkeler, Akdeniz'de son dönemde artan sığınmacı geçişlerine çözüm bulmak için haftasonu gerçekleşecek G20 toplantısı öncesi Malta'daki zirvede bir araya geldi.

Başkent La Valletta'da düzenlenen zirvede konuşan Avusturya Şansölyesi Werner Faymann, Avrupa Birliği'nin mülteci krizine verilecek destek konusunda Türkiye ile bir an önce anlaşılması gerektiğini söyledi.

Zirvede İsveç'in sınır kontrollerine başlayacağını açıklayamasının ardından Faymann, “Bir yüksek dikenli teller örenler var, bir de sınır kontrolleri üzerine çalışanlar. Ben Avrupa içerisinde 10 bin kilometre uzunluğunda sınırlar örmemenin Avrupa Birliği'nin gelişimine daha çok katkı sağlayacağına inanıyorum. Avusturya ve İsveç tel sınırlar çekmeyecektir. Sınır kontrolleri, mültecilerin yükünün tüm AB ülkeleri arasında paylaştırılmasını kolaylaştıracaktır” diye konuştu.

Ev sahibi başbakan Joseph Muscat ise Türkiye'nin yalnızca ekonomik değil, aynı zamanda siyasi ortaklık istediğini söyledi.

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Tanju Bilgiç, haftasonu yaptığı açıklamada Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın önerisiyle terörizm ve mülteci krizi konularının da G-20 Liderler Zirvesi gündemine dâhil edildiğini açıklamıştı.

TÜRKİYE'DEN VİZE SERBESTİSİ TALEBİ

Türkiye'nin 56 yıl önce başlayan ve son beş yıldır durgunlaşan Avrupa Birliği (AB) müzakereleri İkinci Dünya Savaşı'ndan bu yana yaşanan en büyük mülteci kriziyle birlikte yeniden gündeme oturdu.

15 Ekim'deki Brüksel zirvesinde tartışılan mülteci krizinde Türkiye ile işbirliğini öngören “AB-Türkiye Ortak Eylem Planı”nın ardından Almanya Şansölyesi Angela Merkel, Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la görüşmek üzere İstanbul'a gelmişti.

Davutoğlu ile Merkel'in ortak basın toplantısında Türkiye tarafı, göçün külfet paylaşımı konusunda adil bir yaklaşımın olmasını, vize serbestisi görüşmelerinin 2016'da sonuçlanmasını, Türk-AB ilişkilerinin hız kazanarak yeni fasılların açılmasını ve Türkiye'nin AB fotoğrafı içinde yer almasını talep etmişti.

Merkel ise ortak çalışmalarını devam edeceğini belirtirken her iki lider de Türkiye'ye verilecek mâli destek konusunda net konuşmamıştı.

İSVEÇ'TE SINIR KONTROLÜ DÖNEMİ

İsveç bir süreden beri tartışılan sınır kontrolleri konusunda kararını verdi. Artan mülteci trafiği nedeniyle Danimarka sınırında kontrollerin yeniden başlatılmasına karar verildiği açıklandı. Söz konusu kontrollerin geçici olarak başlatıldığı ve 10 gün sonra kaldırılmasının planlandığı ifade edildi. Bu süre içerisinde arzu edilen netice elde edilemezse kontroller 20 gün daha uzatılabilecek.

Malta'daki Afrika-AB mülteci zirvesinde konuşan Başbakan Stefan Löfven, Schengen bölgesindeki kuralların gözden geçirilmesi gerektiğini de savunarak "Yeni bir sisteme ihtiyacımız var. Bu çok açık" dedi.

Dünyanın birçok ülkesinden binlerce mülteci İsveç'e iltica edebilmek için uzun bir yolu göze alıyor. Mültecilere karşı son derece hoşgörülü bir tutum içerisinde olan İsveç'te de hükümet oldukça zor durumda. Her geçen gün artan iltica talebini karşılamak çok zor. Malmö'de çok sayıda mültecinin kalacak yer bulunamadığı için başta göçmen idaresi olmak üzere çeşitli devlet kurumlarında yatıyor.
Konuyla ilgili bir açıklama yapan İsveç İçişleri Bakanı Anders Ygeman, İsveç Göçmen İdaresi'nin çok ağır bir baskı altında olduğunu söyledi.

Yukarı

Business HT×