BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5606 % 0,07
EUR/TRY 34,9586 % -0,04
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5606
% 0,07
34,9586
% -0,04
1,0729
% -0,01
44,89
0,00
2.338,59
% 0,26
89,52
% 0,57
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Astronot olmak için CV'nizde bulunması gerekenler

İşte astronot olmak istiyorsanız NASA'nın özgeçmişinizde görmek isteyeceği bazı detaylar

Astronot olmak için CV'nizde bulunması gerekenler
GUARDIAN 10 11 2015, 08:46

Geçtiğimiz Çarşamba günü Nasa binlerce kişinin beklediği çağrıyı yaptı: ABD insanlı hava uçuşunda yeni bir devrin dönüm noktasını yaşarken, ajans bir sonraki astronot grubu için başvuruları beklediğini açıkladı.

Astonotluk pek çoğumuzun çocukken hayalini kurduğu bir meslek. Peki gerçekten aya ya da Uluslararası Uzay İstasyonu'na gitmek için ne gerekiyor? Nasıl gerekli beceriye sahip olduğunuzu anlayabilirsiniz?

Astronot arayışları ilk kez 1959'da başladı. Yedi kişiden oluşan ilk takım, 500 kişilik askeriye adayları arasından seçildi. O dönem, Nasa adaylarda jet uçağı uçurma ve mühendislik eğitimi konularında deneyim aramaktaydı. Ve, Merkür kapsülünün içindeki kabin bölmelerinin dar olmasından ötürü, boyu 1.80'den uzun olan herkes eleniyordu.

Örneğin, Neil Armstrong 1962'de ikinci bir grubun üyesi olarak astronotluğa kabul edildi. Armstrong kariyerine donanma pilotu olarak başlamıştı, ve havacılık mühendisliği alanında lisans ve yükseklisans diplomaları vardı. Nasa'ya 1955 yılında katıldı (o zamanlar Naca deniliyordu), ve araştırma merkezinde çalıştı. Armstrong astronotluğun yanı sıra test pilotluğu ve mühendislik de yapmaktaydı. 

1964'te Nasa, astronotlarının uzman pilot olması şartını kaldırdı. Bunun yerine, uzay ajansı eğitimlerine bakarak muhtemel astronot adaylarını kabul etmeye, ve doktora seviyesinde eğitim görmüş ya da bu alanda eşdeğer düzeyde profesyonel deneyimi olan adaylar aramaya başladı. Bu vasıflar uzaya gidenlere “bilim adamı-astronot” unvanını kazandırdı.

Aralarında Harrison Schmitt'in de olduğu ilk bilim adamı-astronot grubu 1965'te seçildi. Jeoloji alanındaki felsefe doktorasıyla birlikte, Schmitt Apollo 17 ile aya giden ilk eğitimli bilim adamlarından biri oldu.

Eğitim şartı

Şimdi, eğitim deneyimi başvururken karşılaşılan ilk engellerden biri – ancak neyse ki, başvuru koşulları mühendislik, biyoloji bilimi, fizik bilimi ya da matematik alanlarında minimum lisans derecesini takiben üç yıllık profesyonel deneyim (ya da jet uçakta 1,000 saatlik “kaptan pilotluk” hizmeti vermiş olma) zorunluluğuna inmiş durumda.

Öğretmenler de başvurmaları için teşvik ediliyor. 2004'te, astronot adayları grubunda üç tane sınıf öğretmeni bulunmaktaydı, ve üçü de uzaya görevlerini tamamlamak için gönderildiler. 

Fiziksel şartlar

Eğitim koşullarını tamamladıktan sonra, adaylar fiziksel bir sınava tabi tutuluyor. Pratisyen hekimlerin yaptığı yıllık genel sağlık kontrolünden farklı olarak, bu uzun süreli uzay yolculukları 20/20 görme kuvveti (ya da görme kuvvetini o seviyeye çıkarabilme kabiliyeti), 140/90'dan düşük tansiyon ve 1.57cm ile 1.90cm arası boy gerekiyor (neyse ki daha uzun müstakbel astronotlar için boy limiti birkaç santim daha artmış durumda).

Değerlendirme süreci

Ön elemenin, bir hafta süren kişisel mülakatların, tıbbi elemenin ve alışma sürecinin üstesinden geldikten sonra, seçilen adaylar iki yıllık bir eğitim ve değerlendirme sürecinden daha geçiyorlar. 

Nasa'nın Astronot Ofisi halkla ilişkiler baş temsilcisi Nicole Cloutier-Lemasters, “Birçok adayın skuba ya da uçma gibi hobileri var, ki bunların birçoğu astronotların eğitimleri boyunca kullandıları becerilerden” diyor. 

2 yıllık eğitim

Tüplü dalış yapmayı bilmenin yanı sıra, diğer derslerin yanında, adaylar askeriyeden suda hayatta kalma dersleri alıyorlar, parabolik uçuşlarla yerçekimsiz ortama maruz kalıyor, robotik beceri eğitimi ve Rus dili eğitimlerinden geçiyorlar.

Iki yılın sonunda, başarılı adaylar astronot olmak üzere seçiliyorlar. Seçilmeyenlere ise Nasa'da başka görevler veriliyor.

İlk değerlendirmeyi sadece iyi bir ön yazı ve hevesle geçmeyi ümit edenler, malesef hayal kırıklığına uğrayacaklar.

Nasa, 14 Aralık itibariyle Şubat ayı ortasına kadar usajobs.gov adresinden başvuruları alacak. Başvurmak içinse elbette her şeyden önce Amerikan vatandaşı ilk olmanın ilk şart olduğunu belirtelim. 

Yukarı

Business HT×