BIST 100 9.084,64 % 0,05
USD/TRY 32,3851 % 0,13
EUR/TRY 35,0457 % 0,08
Piyasalar
9.080,93
% 0,01
32,3851
% 0,13
35,0457
% 0,08
1,0796
% 0,08
47,59
-0,06
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Seçim hükümeti veda ediyor, gözler yeni kabinede

Türkiye’yi 1 Kasım seçimlerine götüren ‘seçim hükümeti’ bugün son kez toplanacak. Ankara kulislerinde ise yeni kabinenin kimlerden oluşacağı merak ediliyor

Seçim hükümeti veda ediyor, gözler yeni kabinede
VOLKAN YANARDAĞ - GAZETE HABERTÜRK 09 11 2015, 09:07

Seçim yorgunluğunu atmak üzere birkaç gündür ailesiyle tatilde olan Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bugün Ankara’da yeni kabine ve hükümet programı için çalışmalarına hız vermesi bekleniyor. Ankara kulislerinde ise ağırlıkla, kimlerin yeni kabinede olacağı konuşuluyor. Davutoğlu’nun, yeni kabineyi oluştururken, AK Parti’nin eylül ayında yapılan kongresinde merkez yürütme kuruluna (MYK) seçilen ve partide genel başkan yardımcılığı üstlenen bazı isimleri de değerlendirmeye tabi tutabileceği belirtiliyor. Bu kapsamda Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun bazı MYK üyelerini kabineye alabileceği konuşuluyor.

AK Parti Genel Başkan Yardımcılarından siyasi ve hukuki işlerden sorumlu Mehmet Ali Şahin, seçim işlerinden sorumlu Bekir Bozdağ, tanıtım ve medyadan sorumlu Ömer Çelik, dış ilişkilerden sorumlu Mevlüt Çavuşoğlu, ekonomi işlerinden sorumlu Naci Ağbal ve yerel yönetimlerden sorumlu Mehmet Özhaseki, bakanlık için ismi geçen MYK üyeleri arasında. Eski Kültür ve Turizm Bakanı Ömer Çelik’in aynı bakanlığa, Mehmet Ali Şahin ve Bekir Bozdağ’dan birinin daha önce bakanlık yaptıkları Adalet Bakanlığı’na getirilebileceği ifade ediliyor. Eski Maliye Müsteşarı Naci Ağbal’ın Maliye veya Ekonomi Bakanı olabileceği belirtilirken, eski Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun adı Dışişleri veya Avrupa Birliği Bakanlığı için geçiyor. Eski Kayseri Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Özhaseki’nin de Çevre ve Şehircilik Bakanı olabileceği öne sürülüyor.

BAKAN OLAN İSTİFA EDECEK

AK Parti Tüzüğü’nün 149. maddesine göre, MYK üyeliği ile hükümet üyeliği aynı kişide birleşemiyor. Bakanlar Kurulu üyeliğine atanan MYK üyesinin, MYK’dan istifa etmesi gerekiyor. Hükümetin güven oylamasını takip eden 3 gün içinde istifa beyanında bulunmayan Bakanlar Kurulu üyesi, MYK üyeliğinden istifa etmiş sayılıyor. MYK’dan bazı isimlerin kabineye girmesi durumunda, Başbakan Davutoğlu, eksilen MYK üyelerinin yerine gelecek isimleri merkez karar ve yönetim kurulu (MKYK) üyeleri arasından belirleyecek.

SON BULUŞMA BUGÜN

7 Haziran seçimi sonrasında parlamentodan hükümet çıkmamasının ardından Başbakan Ahmet Davutoğlu tarafından kurulan seçim hükümeti, bugün son kez toplanıyor. Akşam saatlerinde Çankaya Köşkü’nde toplanması planlanan Bakanlar Kurulu’nda, Başbakan Davutoğlu, hükümete giren bakanlara yaptıkları çalışmalardan dolayı teşekkür edecek. Toplantının ardından Başbakan Davutoğlu, eşli olarak bakanları akşam yemeğinde ağırlayacak. Anayasa gereği kurulan seçim hükümeti, 1 Eylül’de ilk toplantısını AK Partili, MHP’li, HDP’li ve bağımsız üyelerle yapmıştı. 22 Eylül’deki ikinci toplantıda HDP’li bakanlar Ali Haydar Konca ile Müslüm Doğan istifalarını sunmuş, yerine 2 bağımsız bakan atanmıştı. MHP’den seçim hükümetine giren Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş de milletvekili listeleri Yüksek Seçim Kurulu’na verileceği gün MHP’den AK Parti’ye geçmişti. Bugün son kez toplanacak seçim hükümetinde AK Partili ve bağımsız bakanlar görev yapıyor. Seçim hükümeti, 18 Kasım’da yeni hükümet kurulana kadar çalışmalarını sürdürecek. Ayın 12’sinde Yüksek Seçim Kurulu’nun kesin sonuçları açıklaması, yeni seçilen milletvekillerinin 17 Kasım’da yemin etmesi bekleniyor. 22 Kasım’da Meclis Başkanlığı seçimi, 23 Kasım’da hükümet programının okunması ve 26 Kasım’da görüşülmesi, 28 Kasım’da da güven oylaması yapılması planlanıyor.

Yukarı

Business HT×