BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5593 % 0,07
EUR/TRY 34,9391 % -0,10
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5593
% 0,07
34,9391
% -0,10
1,0724
% -0,06
44,89
0,00
2.335,21
% 0,12
89,36
% 0,39
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye Petrolleri: Koza'nın yaptığı paralel sondaj kayyumla çözülebilir

Türkiye Petrolleri Genel Müdürü Şişman, "Koza İpek'in Batman'daki paralel sondajı ile ilgili hukuki süreç kayyumla anlaşarak çözülecek gibi görünüyor" dedi

TP: Koza'nın yaptığı paralel sondaj kayyumla çözülebilir
AA 06 11 2015, 11:32

Türkiye Petrolleri (TP) Genel Müdürü Besim Şişman, Koza İpek Holding'in TP alanında paralel sondaj yapmasıyla ilgili sürecin, şirkete kayyum atanmasıyla çözülebileceğini söyledi.

Şişman, Koza İpek Holding'in, TP'nin Batman'daki sahasına yakın yerde sondaj yaparak fazladan 40 bin varil petrol çıkarmasıyla ilgili süreci değerlendirdi.

Koza-İpek Holding'in kayyuma devredilmesiyle konuyla ilgili gidişatın değiştiğini ifade eden Şişman, "İşi hukuka taşıyacaktık, ama holding kayyuma devredildi. Biz de kayyumla bir araya geldik. Bir anlaşma oldu, durum anlaşma yoluyla çözülecek gibi görünüyor. Biz başından beri bu durumu dile getiriyorduk. Adamlar bizim petrolümüzü üretti" diye konuştu.

Şişman, "paralel sondaj" konusunun, 17-25 Aralık'a bağlanmasının gerçeği yansıtmadığını, bu olayın çok daha önceden başlayan bir gelişme olduğunu belirtti.

ÇIKARILAN PETROL 78 MİLYONUN HAKKIDIR

Daha önce Koza-İpek grubunu konuyla ilgili uyardıklarına dikkati çeken Şişman, "Biz onlara bu iş mahkemelik olur dedik. Çünkü bu adam benim petrolümü yiyor, bu 78 milyonun hakkıdır. Oyun oynamıyoruz" dedi.

Şişman, Koza-İpek grubuna masraftan kaçınmak için önceden beraber iş yapmayı teklif ettiklerini anlatarak, şöyle devam etti:

"Başında söyledik, 'gelin boş yere iki tane yüzey tesisi yatırımı yapmayalım. Bütün işi biz yapalım, teknik data da açık olsun siz de izleyin, sizin hakkınızı siz, bizimkini biz alalım, boşuna masraf yapmayalım' dedik. Bize, 'yüzde 50-50 olmayan hiçbir işe girmeyiz, patronu olmayacağımız hiçbir işe girmeyiz' dediler. 'İyi de senin burada petrolün az, buranın patronu olamazsın. Ben sizi mahkemeye veririm' dedim. Burada yanlış bir şey yok. Biz durduğumuz yerdeyiz. TP'nin ve Enerji Bakanlığımın durduğu nokta başta neyse hala o. Farklı bir durum yok."

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, 11 Eylül'de yaptığı açıklamada, Koza İpek Holding'in normalde kendi alanında sondaj yapması gerekirken maliyetten kaçarak TP'nin sınırına 20 metre uzaklıkta biri 10, diğeri 20 ve bir diğeri de 50 metre derinlikte üç sondaj yaptığını ifade etmiş ve şu bilgileri vermişti:

"Petrol kuyu sondajlarında sağa ve sola 40-50 metre kadar sapmalar olabilir. Koza İpek Holding bu sapma ile TP'nin kuyu sınırlarına girdi ve petrol üretmeye başladı. Arkadaşlar diyor ki 'Sen bizim sahamıza müdahilsin', yani 'kendi sahan içerisinde uygun bir yere sondaj yap'. Fakat bu arada ihtilaf devam ediyor. Bunlar da (Koza İpek Holding) üretim yapıyor, TP de üretim yapıyor. Burada söylemek istediğimiz şu; bu saha şu an ihtilaflı bir saha. Onların iddia ettiği gibi 'TP şirketin ham petrolünü almıyor' gibi bir şey söz konusu değil."

Yukarı

Business HT×