BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,5339 % 0,20
EUR/TRY 34,7631 % 0,31
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,5339
% 0,20
34,7631
% 0,31
1,0653
% -0,18
45,49
0,00
2.386,49
% 1,08
87,78
% 0,55
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

İş görüşmelerine bir adım önde başlamak için stil ipuçları

İş görüşmesine giderken nasıl giyinmelisiniz, nelerden kaçınmalısınız?

İş görüşmelerine bir adım önde başlamak için stil ipuçları
04 11 2015, 16:49

Bir sonraki iş görüşmenizde ne giyeceğiniz düşündüğünüzden çok daha önemli olabilir. Neden? Beğenseniz de beğenmeseniz de, dış görünüşünüz insanların sizinle ilgili fark ettikleri ilk şey, ve imaj danışmanı ve kariyer koçlarına göre ilk izlenimler ilk 30 saniye içinde oluşuyor.

LinkedIn'in kariyer uzmanı Nicole Williams da bu görüşe katılanlardan: “Bir iş görüşmesinde, siz daha konuşmaya başlamadan önce giyiminiz sizin hakkınızda ilk açıklamayı yapıyor” diyor.

Elbette asıl önemli olan dakikliğiniz, nezaketiniz ve konu hakkındaki bilginiz; ancak muhtemelen giyiminiz de son kararda oldukça hayati bir rol oynuyor.

Bu yüzde bir iş görüşmesinde ne giyeceğini bilmek oldukça eski bir sorun. İşte size yardımcı olabilecek bazı ipuçları:

1) Detaylara önem verin

Gömlek renginizle, kravatınızdaki ya da eşarpınızdaki desen detaylarıyla ya da seçkin bir mücevherle kişiliğinizi yansıtmanızda hiç bir sorun yok. Ancak sektör ne kadar muhafazakarsa, seçimleriniz de o kadar muhafazakar olmalı.

2) Sektörünüze uygun giyinin

Bankacılık, hukuk, danışmanlık gibi muhafazakar sektörlerde riske girmemek işe yarasa da, daha yaratıcı görevler ya da daha rahat iş ortamlarında bu tarz bir giyim karşınızdakine sizin iletişimsiz biri olduğunuz sinyalini verebilir.

Her ne kadar görüştüğünüz şirketin çalışanlarının ofiste parmak arası terlik ve şortla dolaştığını bilseniz de, yine de bir iş görüşmesi için çok rahat giyinmek de istemezsiniz, çünkü bu sizin özensiz bir iş adayı olduğunuzu düşündürtebilir. Ancak bu tarz bir iş ortamı için resmi bir takım elbise de sert ve soğuk bir izlenim yaratabileceğinden, örneğin spor bir ceketle kumaş bir pantalonu ya da bir etekle kazağı kombinlemeyi tercih edebilirsiniz.

3) Kapalı giyinin 

Daha rahat giyinebildiğiniz yaratıcı sektörlerde yapacağınız iş görüşmelerinde bile profesyonel görünmelisiniz. Çok kısa etekler, çok küçük bluzlar ve çok dar gözüken herhangi bir parça sizin profesyonel olmadığınız izlenimi uyandırır. Bir kıyafetle ilgili şüpheye düşerseniz, profesyonel bir arkadaşınızdan ikinci bir görüş alın, ve mümkünse bu arkadaşınız aynı sektörde ve hedeflediğiniz pozisyonda çalışıyor olsun.

 

4) Güncel kalın

Güncel görünmeyi isteyeceğinizden, hedeflediğiniz şirkette ya da sektörde çalışan birinden tavsiye almanız önemlidir. Piyasa uzmanlığınız, trendler konusundaki bilgileriniz, teknik yetenekleriniz konusunda güncel olduğunuzun anlaşılmasını istiyorsanız, dış görünüşünüz bu mesajı vermenizi (ya da tam tersini) sağlayacaktır.

5) En temel kurallara odaklanın

Görünüşünüzü yenileseniz, hedeflediğiniz sektör için seçimlerinizi düzeltseniz ve kişiliğinizi biraz (çok değil) gösterseniz bile, şu temel kuralları unutmayın: Kıyafetleriniz temiz, ütülü ve ısmarlama durmalı.

İş görüşmesi için belirlediğiniz kıyafetlerinizi görüşmeden birkaç gün önce deneyin ki, gevşemiş düğmelerinizi onarmak, kırışıklıkları ütülemek, ya da yeni bir kıyafet almak için vaktiniz olsun.

 RESMİ İŞ GÖRÜŞMELERİ

 Normalde görüşmeye gittiğiniz işte çalışmak için uygun olduğunu düşündüğünüzün biraz üstü şıklıkta bir kıyafet seçmelisiniz. Genel kabul görmüş olan kural, hem erkek hem de kadınlar için, takım elbise giyilmesi olacaktır. Takım elbiselerin hiçbir zaman modası geçmez.

Kadınlar için: 

Pantolon ya da etek seçeneğiniz mevcut. Etek için temel kural, etek boyunun diz seviyesinin bir parmak yukarısından daha kısa olmaması.

Renk konusunda siyah hiçbir zaman yanlış seçim olamaz. Lacivert, kahverengi ve yaz aylarında daha açık ve sade renkler de uygun.

Desenlerden ise mümkün olduğunca kaçınmalısınız. Bir eşarpla kıyafetinize renk katabilirsiniz; ancak ayakkabı konusunda çok maceracı davranmayın. Topuklu ayakkabılarınızı uygun bir yükseklikte seçin.

Sade ya da tek desenli bir bluz en güvenli seçenek olacaktır.

Erkekler için: 

Koyu, mat renkler her zaman iyi bir seçenek. Ama keten çok kolay kırışabildiğinden, her zaman pamuk ketenden üstündür. 

Ayakkabılarınız kahverengi ya da siyah olmalı: Siyah, gri ya da lacivert takımla siyah ayakkabı, ve kahverengi ya da lacivert takımla kahverengi ayakkabı tercih etmelisiniz. Siyahla kahverengiyi karıştırmaktan kaçının ve her zaman süet değil deri ayakkabı tercih edin.

Aynı şekilde, kravatlarınızda görüşmeyi yaptığınız kişinin dikkatini dağıtacak gösterişli desenlerden kaçının. İdeal olarak, kravatınız tüm takımınızı tamamlamalı ve hem takım elbisenize, hem de gömleğinize uymalıdır. Her zaman sade, beyaz bir gömlek ve desensiz, tek renkli bir kravat tercih etmek en kolay yoldur. Aynı durum çoraplarınız için de geçerlidir.

YARI SERBEST İŞ KIYAFETİ 

Bazı şirketler iş yerine uygun daha serbest bir kıyafet kodu belirleyerek sizin moda normlarını yorumlama kabiliyetinizi ölçmek isterler. Hem kadınlar, hem de erkekler için, günlük pantalonlar ve blazer ceketler ayrı ayrı karıştırılarak giyilebilir, kravat takılmayabilir, hatta ayakkabılarınız bile daha az resmi olabilir.

Kafanız karıştıysa sadece şu kuralları hatırlayın: Kot pantalon yok. Spor ayakkabısı yok. Tişört yok. 

Yukarı

Business HT×