BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3319 % 0,12
EUR/TRY 35,0612 % -0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3330
% 0,13
35,0634
% -0,02
1,0789
% -0,36
47,65
-0,28
2.231,08
% 1,65
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

“Kötüler” iş hayatında neden başarılı?

Belçikalı ve İngiliz bilim insanlarının yaptığı araştırmaya göre “kötü” karakterdeki insanların başarılı olma eğilimi daha yüksek. Ancak bu özellik, bazı olumsuzlukları da beraberinde getiriyor

“Kötüler” iş hayatında neden başarılı?
HARVARD BUSINESS REVIEW 03 11 2015, 11:16

Belçika'daki Gent Üniversitesi tarafından yürütülen araştımaya göre psikopat ve narsist karakterdeki kişiler iş hayatındaki hiyerarşik düzende üst sıralarda yer alıyor.

Psikopat karakterler genellikle egosentrik, umursamaz ve acımasız olurken, hep mükemmel olduklarını düşünen narsistler uzmanların değimiyle kendilerine olan aşkın içinde boğuluyorlar.

15 yılda tamamlanan araştırmaya göre “karizma”, narsizmin toplum içinde çekici bulunan kısmına verilen ad. Eski İtalya Başbakanı Silvio Berlusconi ve Apple'ın kurucusu Steve Jobs narsist olarak değerlendiriliyor.

Araştırmaya göre “kötü insanların” başarılı olmalarının öncelikli nedeni karanlık taraflarının yanında pozitif özelliklerinin de olması. Dışadönüklük, merak ve kendine olan saygıları diğer insanlara göre daha fazla. Söz konusu karanlık taraflar, işbirliği ve fedakârlığı engelleyerek rekabeti artırıyor. Ayrıca, araştırmaya göre psikopatik ve narsist karakterdekiler, tehditkâr taktiklerle potansiyel rakipleri korkutuyor.

KÖTÜLÜĞÜN DE BEDELİ VAR

Araştırmada “kötü insanların” başarısının bir bedel karşılığı gerçekleştiğinin de altı çiziliyor. Bu bedeli genellikle çalıştığı şirket ödüyor. Kötü karakterdekilerin yükselişi devam ettikçe çevrelerinde onların başarısından yararlanmak isteyenlerin sayısı da artıyor. Bu da çalışma ortamını bozuyor.

Psikopatik ruh halini taşıyanlar iş yerinde baskıcı yönetime de başvurabiliyor. Analizlere göre böyle durumlarda şirkete zarar verecek hırsızlık, devamsızlık, sabotaj gibi isatistikler de artıyor.

Uzmanlar, acımasız ve bencil sayılan kişilerin ölçüyü iyi ayarlamaları durumunda iyi liderler olabileceğini de söylüyor. İngiltere'nin Western Ontario Üniversitesi tarafından yürütülen çalışmasına göre en iyi askeri liderler, narsizmin iyi yanlarını kullanabilenler. Bu kişilerin egoları yüksek olsa da manipülasyon ve baskı kurma özellikleri daha az.

İnsanların karanlık taraflarını “kişiliğin zararlı varlıkları” olarak niteleyen uzmanlara göre kişilerin bu taraflarını önemli bir kariyer silahına dönüştürmesi mümkün. Ancak bu kişiler kazandıkça, beraber çalıştıkları genellikle kaybediyor. Ancak çalışılan grubun amaçlarının öncelikli olması durumunda, liderlerin karanlık tarafları da minimize edilmiş olacak.

Yukarı

Business HT×