BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Demirtaş: Yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 1 Kasım seçim sonuçlarını değerlendirdi

Demirtaş: Yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz
02 11 2015, 07:12

HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ, 1 Kasım seçim sonuçlarının ardından açıklama yaptı. Demitaş seçim sonuçları için "1 milyon oy kaybettik ama ortada HDP'nin büyük bir zaferi vardır" dedi. 

İşte Figen Yüksekdağ'ın açıklamasından satır başları;

1 Kasım seçimlerine çok olağanüstü koşullarda gittik. Türkiye halkları oldukça farklı sürpriz sonuçlar çıkarmıştı 7 Haziran'da. 1 Kasım sonuçlarına 5 aylık anormal süreci gösteriyor. Türkiye siyasetinin 5 ay boyunca sürüklendiği anorma koşullardan bağımsız konuşamıyoruz. Ne oldu 5 ayda? Kutuplaşma ve çatışma siyaseti keskinleşerek halkın karşısına çıkarıldı.

En zorlu koşulları, en zorlu süreci yaşadık. 1 Kasım seçimleri arifesinde ayrımcılık azalmadı, arttı. Rüzgara karşı yürüyerek seçim çalışması yürütmek zorunda kaldık. 5 aylık süreci içinde 258 sivil yurttaşımı yalamını kaybetti, 33'ü çocuktu. Önemli bölümü çatışmaların yaşandığı Kürt illerindeydi. Suruç katliamı başta olmak üzere Ankara katliamıyla 100'ün üzerinde yurttaşımız yaşamını yitirdi. Parti binalarımıza da çok ciddi saldırılar oldu. 500'e yakın parti üye ve çalışanımız tutuklandı. İnsanlarımız linç saldırısıyla karşı karşıya kaldı. Bunların hepsi ortamı germeyi hedefleyen, artan linç ortamından yararlanan iktidarın tavrıydı.

Partimizin Meclis'e 3. parti olması, bu zorluğa karşı yürüyenlerin başarısıdır. HDP'ye oy verenler, seçim çalışması yürütenler, karanlıkları yara yara bu başarıyı elde etmişlerdir. AKP seçim kampanyasını bize karşı yürüttü. Devletin bütün olanaklarıyla bu çalışmayı yürüttü. En keskin ve en sivri örneklerin yaşandığı dönem oldu. Bizlerin yanında umudun yanında yürüyenler, HDP'nin, yani umudun barajın aşmasını sağladılar. 

7 Haziran seçim sonuçlarıyla kıyaslandığında bir gerilemenin olduğu açık. Bunu yetkili parti organlarımızla konuşup, tartışacağız. Özeleştirel değerlendirmesini yapacağız. Bu kadar zor bir yürüyüş içerisinde halklarımızın elde ettiği başarıdır. HDP'ye oy vermenin bile kelleyi koltuğa almak olduğu bu dönemde partimizin yüzde 10 barajının üstünde olması başarıdır. 

Bizler 1 Kasım sonuçlarına göre halklarımızın geleceğe inancını kaybetmediğini, 59 milletvekiliyle bu umudu yükseltmeye dair inancını görüyoruz. Bizlere inanan herkese teşekkür ediyoruz. Halklarımızın öz gücüne dayananlara teşekkür ediyoruz. Müşahitlerimize, sandık kurulu üyelerimize, kararlılığını koruyan tüm yurttaşlarımıza selamlarımızı iletiyoruz. Yitirdiğimiz tüm canlarımızı saygı ve minnetle anıyoruz. Ankara'da 102 barış sevdalısını bir kere daha anıyoruz. Onların barış isteğini başarıya ulaştıracağımıza söz veriyoruz. 

Biz yine barış, inadına demokrasi, inadına HDP diyoruz. 

DEMİRTAŞ: BU HDP'NİN BÜYÜK ZAFERİDİR

Yüksek bir katılım olması çok sevindirici. Tüm seçmenlere sandığa gittikleri için teşekkürlerimi iletiyorum. Bizler seçmenin ortaya koyduğu iradeye saygı duyduk. Seçmenlerimizin her bir oyu ayrı ayrı kıymetlidir. Ancak Figen Hanım'ın da ifade ettiği gibi özgür, adil bir seçim yoktur. Biz kızıl kıyametin içerisinde hiç kampanya yürütmeden yüzde 11'e yakın oy aldık. Sadece katliamlara karşı gençlerimizi, halkımızı korumaya çalıştık. Tek bir vatandaşımızın tırnağına zarar gelmemesi için korumaya çalıştık. Yüzde 11 oy kampanya sonucu ortaya çıkmış bir oy değil. Partimiz etrafında kenetlenmiş halkımızın oyudur. Bu katliam politikası başka bir partiye uygulanmış olsaydı, bugün silinmiş olurdu. Biz bu katliam politikası karşısında yanımızda duran ve Parlamento'da 3. parti olmamızı sağlayan halkımıza teşekkürlerimizi iletiyoruz. 

1 milyon oy kaybettik ama ortada HDP'nin büyük bir zaferi vardır. Evet oy kaybettik ama biz faşizme karşı, katliama karşı dimdik durmuş bir partiyiz. Yeni dönem Parlamentosu devasa problemlerle göreve başlayacak. Bizler her yanlışın karşısında olduk. Yeni dönemde de her baskı ve zulmün karşısında olacağız. 

Türkiye toplumu bugün bir partinin yüzde 50'ye yakın oy almasına rağmen bir bayram havasında ortam yaşanmıyor. Hiç kimsenin korkmasına gerek yok, biz varız. Dik durmaya, direnmeye devam edeceğiz. Seçim sonuçları azalbilir, artabilir ama bizler durduğumuz noktanın doğruluğundan geri adım atmadan mücadelemizi sürdüreceğiz. 

Hükümetin yaptığı tüm doğru işlerin yanında olacağız, tüm yanlış işlerin karşısında olacağız. Barış, çözüm, yeni anayasa konusunda ilkeli duruşumuzu sürdüreceğiz. Yapıcı bir muhalefet sergileyeceğiz. 3. parti olarak halkın her türlü sorunu için canla başla koşturacağız. Bize oy vermiş her yurttaşımız barış ve huzur içinde yaşamanın teminatını bizlere teslim etmiştir. 

Geçmiş dönemde 22 milletvekiliyle Parlamento'ya girdiğimizde en etkili muhalefeti gerçekleştirdik. Yeni yaşamda ısrar ve yürüyüşümüz devam edecektir. Partimizin tüm organlarını toplayacağız, HDP'nin büyük yürüyüşünü aksatan konuları görüşeceğiz. 

Bizler için Parlamento mücadele alanı değildir. Bugün 60 milletvekiliyle tüm ezilenlerin mağduriyetini dile getireceğiz. 

Bütün arkadaşlarımıza çok çok teşekkür ediyoruz. Bu dönemde yitirdiğimiz tüm arkaşlarımızı anıyoruz. Keşke onlar hayatta kalsaydı da bizler baraj altında kalsaydık.

Yukarı

Business HT×