BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5948 % 0,23
EUR/TRY 34,8090 % 0,49
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5948
% 0,23
34,8090
% 0,49
1,0669
% 0,15
45,35
-0,09
2.301,39
% -1,11
86,64
% -0,41
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kanser riski kırmızı et şirketlerini nasıl etkiler?

Kırmızı etin kansere sebep olabileceğine dair çıkan haberler kırmızı et firmaları için endişe yaratsa da, uzmanlar Türkiye'deki şirketler için ciddi bir risk görmüyor

Kanser riski kırmızı et şirketlerini nasıl etkiler?
BUSINESSHT 27 10 2015, 15:10

Dünya Sağlık Örgütü'den (WHO) dün yapılan bir açıklama gündeme bomba gibi düştü. Açıklamaya göre sosis, pastırma, jambon gibi işlenmiş etlerin kansere yol açtığı kesinleşti; kırmızı etlerin ise "kansere yol açması ihtimali bulunduğu" ancak bu konudaki verilerin sınırlı olduğu bildirildi.

Kararın kırmızı et şirketlerinde ve dolaylı olarak perakendeciler üzerinde olumsuz etki yaratmasından korkulsa da, uzmanlar kırmızı eti hayatımızdan çıkarmanın çok kolay gözükmediğini ve şirketlere etkisinin çok sınırlı kalacağını düşünüyor.

WHO’nun açıklamasının günlük kişi başı 50 gram üzeri işlenmiş et tüketimi olan kişiler için geçerli olduğuna ve Türkiye’de kişi başı işlenmiş et tüketiminin ifade edilen rakamın oldukça altında bir düzeyde olduğuna dikkat çeken Ata Yatırım analisti Burak Salman, "Dolayısıyla alınan bu kararın Türkiye’deki tüketim alışkanlıklarını etkileyecek düzeyde olmadığını düşünüyorum" dedi. Salman şu aşamada özellikle şirket spesifik konuşmanın doğru olmadığını düşündüğünü belirtti. 

BGC Partners analisti Erdem Hafızoğlu da karardan bir etki beklemiyor. Hafızoğlu, "Kırmızı et ile ilgili uzun vadeli bakışı değiştirmez diye düşünüyorum. Kırmızı et hem en önemli protein kaynaklarından biri hem de tat açısından begeniliyor. Bu gibi saglık ilişkileri zaman zaman birçok besin ile ilgili çıkıyor ama yakın zaman içerisinde geçip gidiyor. Uzun zamandır tavuk etinin de kanser yaptığı söyleniyordu" dedi.

Ancak olumsuz etki bekleyenler de var.

İş Yatırım'dan İlyas Safa Urgancı'ya göre kararın ardından sektördeki Pınar Et, Aytaç, Şahin ve Namet gibi şirketlerin yatırımları hız kesebilir.

"Karar sonrasında tüketicilerin tüketim alışkanlıklarında ciddi değişiklik olması ve pazarın büyümesinin durması söz konusu olursa şirketlerin yatırımları yavaşlayacaktır" değerlendirmesinde bulunan analist, BIST’te işlem gören Pınar Et ve Banvit gibi şirket hisselerinde de olumsuz etkinin hissedilebileceğini söyledi.

Urgancı, "Burada en fazla etkilenen şirket Pınar Et olacaktır. Banvit’te işlenmiş kırmızı et satışları şirketin toplam satışlarının sadece yüzde 5’ini oluşturduğu için etki sınırlı olacaktır" dedi.

Yukarı

Business HT×