BIST 100 9.694,01 % -0,29
USD/TRY 32,5383 % -0,09
EUR/TRY 34,8556 % 0,01
Piyasalar
9.692,09
% -0,31
32,5381
% -0,09
34,8455
% -0,02
1,0683
% -0,15
44,84
-0,51
2.318,17
% 0,09
87,94
% -0,06
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

20 yaşından önce parayla ilgili bilmeniz gereken 10 şey

Bu kuralları aklınızda tutarak herkesin önüne geçebilirsiniz!

20 yaşından önce parayla ilgili bilmeniz gereken 10 şey
TIME 27 10 2015, 13:24

Gençliğin son yılları ve üniversite dönemi, iyi bir kredi sicili oluşturarak hayat boyu sürecek bir servet kazanmaya yardımcı olacak akıllıca alışkanlıklar kazanma açısından oldukça mühim yıllardır.

İşte 20 yalına gelmeden parayla ilgili öğrenmeniz ve yetişkin yıllarında da aklınızda bulundurmanız gereken 10 gerçek: 

1.Borç biriktirmeden iyi bir kredi sicili oluşturabilirsiniz

Kredi kartı borcu Amerikalılar için büyük bir problem, ve gençler de bu açıdan bir istisna değil. Ortalama bir son sınıf öğrencisi 4,000 dolardan fazla bir kredi kartı borcuyla mezun oluyor.

Ancak her ne kadar kaygılandırıcı olsa da, bu problem bir başka problemi gizliyor: Öğrenciler, kredi kartı sicili oluşturma, ve bunu sorumluluk sahibi bir şekilde yapma konusunda eğitilmiyorlar.

Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, üniversite öğrencilerinin yüzde 60'ı, kredi sicilini çeklerle ve bankamatik kartlarıyla ödeme yaparak oluşturabilecekleri konusunda yanılıyorlar. Gerçekte, iyi bir kredi sicili oluşturmanın tek yolu onu, örneğin bankadan kredi alarak ya da kredi kartı hesabı açarak kullanmak. Üniversitede basit bir kredi kartı hesabı açmak, mezuniyet sonrası -her ay borçlarınızın tamamını ödediğinizi varsayarsak- daha çok kazancı olan daha iyi kredi kartlarına hak kazanmanıza yardımcı olabilir (nakit paraüstü ya da uçak millerini düşünün). Sorumluluk sahibi bir kredi kartı sahibi olmak ise kredi notunuzu, yani ilerideki hayatınızda bir ev ya da araba için bankadan kredi aldığınızda me kadar iyi bir fiyat alacağınızı belirleyen sayıyı- olumlu olarak etkiler.

2.Bütçenizin yerine koyabileceğiniz bir şey yok

Çalışmalara göre üniversite öğrencilerinin harcamalarının neredeyse %40'ı kıyaferler, elektrikli aletler, eğlence ve atıştırmalıklar gibi keyfi harcamalara gidiyor. Her ne kadar bu anlık harcamalar o sırada ucuz gelse de, hızlı bir şekilde üst üste toplanma eğilimindeler. Orada bir kahve, burada bir konser bileti derken ilk sömestrınızın yarısına gelmeden banka hesabınızdaki parayı çabucak bitirdiğinizi fark edebilirsiniz.

Bütçenizi korumanızın tek yolu ilk olarak bir bütçenizin olması, bu da önceden planlama yapma anlamına geliyor. Bir Excel ya da Google hesap tablosu oluşturun, ve farklı tip harcamalar için satırlar, zaman dilimleri için ise sütunlar oluşturun. Tam olarak ne kadar paranız olacağını ve önünüzdeki birkaç ayda bu parayı nasıl harcamayı planladığınızı ayrıntılarıyla yazın. Ya da bütçenize yardımcı olabilecek, size hedefler koyabilecek ve harcamalarınızı takip edecek Mint gibi bir uygulamayı da deneyebilirsiniz.

3.Öğrenci kredileri hayatınızı kontrol etmek zorunda değil

Açık konuşalım: Öğrenci kredi borcu gerçekten korkutucu.

Araştırmalara göre y kuşağının yüzde 41'inin öğrenci borcu var, bu da önceki jenerasyonlara kıyasla evlilik ya da ev satın alma gibi yaşam olaylarını daha yüksek oranlarda ertelemelerini zorunlu kılıyor.

Bununla beraber, hem kredi çekmeden önce hem de mezun olduktan sonra seçenekleriniz hakkında eğitilmiş olmak özgürlük ve gelecek meslek seçimleri açısından büyük farklar yaratabilir. Kısacası, eğitim için borç almak sizi istemediğiniz bir kariyer ya da hayat yolunu seçmek zorunda bırakmamalı. 

4.Sağlık refah getirir

Çoktan bildiğiniz üzere egzersiz ve besin değeri yüksek bir diyet uzun bir ömür (ve güzel bir dış görünüş) için gereklidir, ancak sağlıklı alışkanların daha fazla refah sağlayacağını fark etmemiş olabilirsiniz.

Başlangıç olarak, sağlıksız yiyecek ve içecekler cüzdanınıza yük olur. Içkiden tasarruf etmek yıllık yüzlerce doların cebinizde kalmasına yardımcı olabilir.

Evinizde ya da yurtta yemek pişirmeyi öğrenmek ise hem kaloriden hem de nakitten tasarruf etmenizi sağlayacaktır.

Son olarak, düzenli olarak doktora gitmek ve sağlık problemlerinin ciddileşmeden önüne geçmek gelecekteki sağlık harcamalarınızı azaltabilir.

5.Kimlik hırsızlığı genç insanları da vurabilir

Yirmili yaşlarının başında bir genç olmak size kimlik hırsılığına karşı bağışıklık kazandırmaz. Kendinizi hırsızlıktan korumak için, birkaç basit önlem yeterli olacaktır. Öncelikle, elektronik aletlerinizin her zaman şifreyle kitli olduğundan emin olun. Aynı şekilde, Venmo ya da PayPal gibi sitelerde ya da uygulamalardaki oturumunuzu kapatmayı unutmayın. Ve hiçbir zaman üzerinde sosyal güvenlik numaranızın yazdığı kağıtları etrafta bırakmayın, hatta kesinlikle gerekli olmadıkça sosyal güvenlik numaranızı vermekten kaçının.

6.Sosyal medyada yaptığınız hatalar sonsuza kadar orada kalır

İşe alanların yüzde 90'dan fazlası, müstakbel çalışanlarının sosyal medya profillerine baktıklarını söylüyor. Alkolün yanında, işe alım müdürleri, silahlar, cinsellik, uyuşturucu ve küfür içerikli paylaşımları işe alırken tekrar düşünmelerine sebep olacak en önemli sebepler olarak sıralıyor.

İnternetin halka açık bir alan olduğunu unutmamak büyük önem teşkil ediyor. 

7.Faiz ne kadar tasarruf yaptığınızdan daha önemli

İster acil durum fonunuz için, ister emeklilik için, ister de yazın yapacağınız araba yolculuğu kenarda para biriktiriyor olun, hedefinizi ne kadar hızlı vuracağınızı belirleyecek iki ana faktör vardır: biriktirdiğiniz miktar ve kazandığınız faiz.

Faiz oranları her ne kadar önemli olsa da, en başta yeterince parayı kenara koymamış olmayı hiçbir faiz oranı ya da yatırım getirisi telafi edemez.

CNN'den Christine Romans'a göre, gençler öncelikle öğrenci kredilerini ve diğer borçlarını ödemekle işe başlamalı, daha sonra işini kaybetme ihtimali ya da acil durumlarda kullanmak üzere altı aylık yaşam masrafı için kenarda para biriktirerek en son emeklilik hesabına katkıda bulunmaya başlamalı.

8.Banka ücretleri size fark ettirmeden yanaşabilir

Faizli kazanç-tasarruf hesabı ya da vadesiz hesap açmak her ne kadar genç insanlar için para biriktirmeye başlamak için çok iyi bir yol olsa da, sizin yaşam şekliniz ve davranış biçimlerinize uyan koşullara sahip bir banka seçmeniz çok önemlidir- böylelikle beklenmeyen yüzlerce dolarlık ücretler ödemek zorunda kalmazsınız.

9.Teknoloji iyi alışkanlıklarınızı sağlamlaştırmanıza yardımcı olabilir

İnsanların emeklilik hesaplarında daha çok para biriktirmelerini sağlama konusunda otomatikleşmenin ne derece etkili olduğunun altını çizen davranışsal ekonomistlerin çok sayıda akıllıca araştırması mevcut. Temelde, insanlar “belirle-unut” şeklinde davrandıklarında -yani gelecek maaş artmaları için bir gelecek tasarruf oranı belirlediklerinde- otomatik olarak biriktirilen parayı unutmazlar.

10.Finansal bağımsızlık pratik gerektirir

Eğer tek başına yola koyulmaya kendinizi hazır hissetmiyorsanız, yalnız değilsiniz. Amerikan Bankası'nın en son yaptığı araştırma, y kuşağının %85'inin ailelerinden az da olsa bir miktar finansal yardım aldığını ortaya çıkardı.

Ancak desteğe ihtiyaç duymanız bğaımsızlık yönünde adımlar atmaya başlamanıza engel değil. MONEY muhabiri Katy Osborn, gerçek dünyadaki finansal hayata hazırlanmanın pratik gerektirdiğini, ve bunun için de kendinizi daha kendine güvenen, ve daha azla geçinebilen biri olarak tasavvur etmeniz gerektiğini belirtiyor.

Son olarak, ailenizden yardım almanızda, hatta onlarla birlikte yaşamanızda utanılacak bir şey olmadığını hatırlayın, özellikle bu durum daha çok para biriktirmenizi ya da borç almadan yaşayabilmenizi sağlıyorsa.

Yukarı

Business HT×