Geçtiğimiz aylarda terör finansmanı operasyonlarıyla sarsılan Koza İpek Holding ve bünyesindeki şirketlere bugün de kayyum atandı.
Haberle birlikte herkesin aklında kayyumun ne olduğundan nasıl ve niye atandığına dair pek çok soru işareti oluştu.
İşte 4 soruda süreci anlamak için bilmeniz gerekenler:
KAYYUM NEDİR?
Kayyum hukuki anlamda belli bir malın yönetilmesi veya belli bir işin yapılması için görevlendirilen kimse.
Yeni Türk Ticaret Kanunu'nu baş yaratıcısı ve emekli İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ünal Tekinalp da kayyumun bir şirketin yönetiminin elinden alınmasıyla mahkemenin şirketi yönetmesi için tayin ettiği heyet olduğunu söyledi.
HANGİ DURUMLARDA ATANIR?
Kayyum atanması daha çok iflas gibi Türk Ticaret Kanunu kapsamına giren durumlarda karşılaştığımız bir durum. Yani genelde yönetim kurulunun görevlerini yerine getirmediği tespit edildiğinde devreye sokuluyor. Bazen ortaklar arasındaki anlaşmazlıklar, bazen de anonim şirketlerin yönetiminin işlevsiz hale gelmesi durumlarında başvurulan bir yöntem.
Ancak bu olayda karar Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 133. maddesi kapsamında alınmış. Yani yönetim kurulunun Türk Ceza Kanunu kapsamında bir suç işlediği bu suçu işlerken şirketteki görevini kötüye kullandığı şüphesi var.
Bu karara göre, "suçun bir şirketin faaliyeti çerçevesinde işlenmekte olduğu hususunda kuvvetli şüphe sebeplerinin varlığı ve maddi gerçeğin ortaya çıkarılabilmesi için gerekli olması halinde" kayyum atanması öngörülüyor.
Koza İpek Holding hakkında da terörün finansmanı, suç örgütü kurmak ve yönetmek suçlamalarıyla başlatılan soruşturma halen devam ediyordu.
KAYYUMUN GÖREVLERİ NEDİR?
Tekinalp, kararı alan hakimin pek çok durumda kayyumun görevlerini de belirlediğini ve atanan heyetin bu yetkiler çerçevesinde hareket ettiğini söyledi. Ancak görevler belirtilmediği takdirde kayyum yönetim kurulunun tüm yetkilerine sahip oluyor.
İTİRAZ HAKKI VAR MI?
Kayyumun görev süresinin de mahkeme kararıyla belirlendiğini söyleyen Tekinalp, süre belirtilmediği durumda itiraz gelen kadar kayyumun görevini sürdüğünü belirtti.
Koza Holding örneğinde de süreç henüz soruşturma evresinde olduğundan karara itiraz yolu açık. Yani şirket yöneticileri 7 gün içinde hakimliğe başvurarak karara itiraz edebilir. Bir üst hakimlik de itirazı değerlendirir.