BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,5606 % 0,07
EUR/TRY 34,9553 % -0,05
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,5606
% 0,07
34,9553
% -0,05
1,0730
% 0,00
44,89
-0,46
2.332,27
% -0,01
89,01
% 1,12
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Bilanço sezonu öncesi karamsar banka tahminleri

Haftaya gelmeye başlayacak banka bilançolarına ilişkin analistlerin beklentileri karamsar

Bilanço sezonu öncesi karamsar banka tahminleri
BUSINESSHT 21 10 2015, 14:19

Türk bankaları önümüzdeki banka itibariyle zorlu geçen üçüncü çeyrek dönemi için bilançolarını açıklamaya başlıyor.

26 Ekim'de Akbank'la başlayacak bilanço dönemi BDDK'nın son tarih olarak belirlediği 9 Kasım'a kadar sürecek.

Karlılığın sert daraldığı bir çeyrek görmeyi bekleyen analistler genel görünüm konusunda karamsar olsa da, Vakıfbank'ın güçlü bir performans göstermesini ve varlık kalitesinin güçlü seyretmesini bekliyor.

İşte analist raporlarında öne çıkan beklentiler:

KÂRLILIKTA DÜŞÜŞ

Garanti Yatırım, bankaların üçüncü çeyrekre toplamda 2,4 milyar lira net kâr açıklamasını bekliyor. Bu rakam yıllık bazda yüzde 20, çeyreksel bazda ise yüzde 23 gerilemeye işaret ediyor.

Şeker Yatırım ise daha iyimser; net gelirlerin 3,1 milyar liraya düşmesini bekliyor. Ak Yatırım da çeyreklik bazda yüzde 32,3 düşüş öngördüğünü açıkladı.  

GELİR DÜŞÜŞÜNÜN SEBEPLERİ

Kur etkisi: Kârlılıktaki düşüş beklentisinin ardındaki en büyük etkenlerden biri de kurdaki yükselişle beraber artan swap maliyetleri.

AK Yatırım raporunda, üçüncü çeyrek ortasına kadar swap pozisyonlarında görülen genişleme ve kurlar arası swap oranlarının artmasıyla maliyet yükünün arttığını söyledi. Dolarizasyon oranlarındaki artış da maliyetlerdeki yükselişi tetikledi.

Kurdaki artış, döviz cinsinden harcamaları olan bazı bankaların operasyon giderlerini de artırdı. 

Garanti, "bilançodaki döviz açık pozisyonunda önemli bir değişiklik olmaması sonucunda bankaların üçüncü çeyrekte swap hacimlerinin yatay seyrinin ve yüzde 11 üzerine çıkan swap maliyetlerinin bankaların düzeltilmiş net faiz marjlarında ortalama 30 baz puanlık olumsuz etki" yarattığını söyledi.

TL’deki değer kaybının ayrıca faizlerdeki artışla beraber sermaye yeterlilik oranlarında gerilemeye sebep olması da bekleniyor.

Enflasyon endeksli varlıklar: Analistler, pek çok banka için en büyük sıkıntının enflasyonda görülen geçici düşüşle beraber enflasyon endeksli tahvillerden elde edilen getirilerdeki sert düşüş olduğunu belirtiyor.

KREDİ PERFORMANSI

Garanti, özellikle ticari ve kurumsal segmentteki gerileme sebebiyle döviz bazlı kredi büyümesinde yavaşlama beklendiğini belirtti. İkinci çeyrekte yüzde 5 büyüyen döviz bazlı kredilerin bu çeyrekteki büyümesinin yüzde 1,7 olmasının beklendiğini söyledi.

Ayrıca takipteki kredi miktarında önemli bir artış beklemeyen analistler bu neden varlık kalitesinin güçlü gelmesini bekliyor.

Ak Yatırım Türk lirası cinsinden kredilerde ise gerileme beklendiğine dikkat çekti. Banka analistlerine göre, özellikle özel bankaların risk iştahının azalması TL cinsinden kredi büyümesini yavaşlatacak.

ÜCRETLER

Yılın ilk yarısında net kar üzerinde baskı oluşturan ücret iadelerinde de yavaşlama bekleniyor.

VAKIFBANK

Hem Şeker hem de Garanti Yatırım analistlerinin raporlarına göze çarpan bir diğer nokta Vakıfbank'tan güçlü kâr beklentisi oldu. 

Analistlere göre, Vakıfbank’ın net kârını artırmasındaki en önemli etken, karşılık ayırma oranının yüzde 93’ten, 86 seviyesine düşürülmesi sonucunda 300 milyon liralık karşılığın iptal edilmesi. Tek sefere özgü bu karşılık iptali hariç bakıldığında ise Vakıfbank’ın net kârı bir önceki çeyreğe göre yüzde 33 geriliyor.

Sermaye yeterliliği açısından tek olumlu performans gösteren bankanın da Vakıfbank  olacağı tahmin ediliyor. Garanti, "Gayrimenkul yeniden değerlemeleri ve karşılık iptalleri nedeniyle Vakıfbank’ın sermaye yeterlilik oranında artış bekliyoruz" dedi.

AKBANK VE İŞ BANKASI

Akbank ve İş Bankası ise analistlerin nispeten güçlü performans beklediği iki banka oldu.

Garanti Yatırım, enflasyon endeksli varlıkların "fiyatlamasında enflasyon beklentilerini kullanmaları nedeniyle Akbank’ın ve İş Bankası’nın net faiz marjları diğer bankalara göre daha güçlü kalmıştır" derken; Şeker Yatırım, Akbank'ın en güçlü ikinci gelir performansını sergilemesinin beklendiğini söyledi. iş Bankası'nın ise en yüksek çekirdek gelir büyümesini kaydetmesi bekleniyor. 

Yukarı

Business HT×