BIST 100 9.054,32 % 2,81
USD/TRY 32,3219 % 0,09
EUR/TRY 35,1172 % 0,13
Piyasalar
9.055,71
% 2,83
32,3224
% 0,09
35,1097
% 0,11
1,0807
% -0,20
47,68
-0,25
2.211,33
% 0,75
87,26
% 1,36
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Merkel ve Davutoğlu ortak açıklama yaptı

Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Türkiye Başbakanı Ahmet Davutoğlu ortak açıklama yaptı

Merkel ve Davutoğlu ortak açıklama yapıyor
18 10 2015, 16:14

Başbakan Ahmet Davutoğlu, "Geri Kabul Anlaşması olabilmesi için aynı zamanda da Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. Ümit ederiz ki 2016 Temmuz itibariyle Geri Kabul Anlaşması ve Schengen aynı anda devreye girer" dedi.

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Dolmabahçe Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında, Merkel ile küresel ve bölgesel sorunları kapsamlı şekilde görüştüklerini söyledi.

Merkel ile görüşmelerinde, özellikle Ortadoğu'daki gelişmeler ve Suriye sorununa değindiklerini ifade eden Davutoğlu, şöyle konuştu:

"Suriye'de son 5 yıl içinde insani bir trajediye dönüşen soruna cevap bulunmaması hususunda her iki ülke de duyduğumuz rahatsızlığı ifade ettik. Suriye sorunu çözülmeden mülteciler sorununun çözülmesi çok zor. Nihayet Suriye'de sorun olmamış olsaydı bugün Türkiye ve Almanya ve bir bütün olarak Avrupa, mülteci akınına maruz kalmayacaktı. Bu çerçevede Suriye'deki son gelişmeleri kapsamlı şekilde ele aldık ve bütün ilgili ülkeleri Suriye'deki gelişmelerin daha da olumsuz yönde seyretmemesi konusunda duyarlı davranma çağrısı hususunda da ortak bir perspektifi dile getirdik."

"MERKEL'İN TAKINDIĞI CESUR TAVRI TAKDİR EDİYORUZ"

Son aylarda Avrupa'da ve dünya genelinde mülteciler konusunda ciddi bir duyarlılık oluştuğuna dikkati çeken Davutoğlu, "Bu duyarlılık konusunda da Sayın Merkel'in yaptığı öncülüğü ve takındığı cesur tavrı takdir ediyoruz. Çünkü böyle bir sorun karşısında gözlerini kapatmadılar, mültecilerin sorunlarına bigane kalmadılar. Avrupa'da birçok ülke lideri mültecilerin kapı dışı edilmesi gerektiğini söylerken, kendisi mülteciler konusunda son derece insani bir tavır sergiledi" dedi.

"FASILLARIN AÇILABİLMESİNİ MÜMKÜN GÖRÜYORUZ"

AB katılım müzarekeleri sürecinin hızlanması beklentisi içinde olduklarını vurgulayan Davutoğlu, şunları kaydetti:

"Beklentimiz, ahde vefa ilkesi doğrultusunda Türkiye-AB ilişkilerini donmuş olduğu konumdan çıkartarak, yeni bir hayatiyet getirecek şekilde, katılım müzakereleri sürecinin hızlanmasıdır. 17, 23, 24, 26 ve 31. fasılların açılabilmesini biz mümkün görüyoruz. Önümüzdeki günlerde 17, 23 ve 24 öncelikli olmak üzere bu konulardaki çalışmalarımızı hızlandırmak konusunda da mutabık kaldık."

"SURİYE KONUSUNDA İŞ BİRLİĞİMİZ ŞARTTIR"

Türkiye'nin, yasa dışı göçle mücadelede Almanya ile iş birliği içinde çalışmaya hazır olduğunu bildiren Davutoğlu, şöyle devam etti:

"Biz, Türkiye olarak, yasa dışı göçle mücadelede, çaresiz insanları istismar eden insan kaçakçılarına karşı mücadelede birlikte çalışmaya hazırız. Bu konuda da Türkiye olarak her türlü iş birliğini hayata geçirmeye kararlıyız. Göç bir vaka ancak bunun düzenli ve yasal olması lazım. Düzenli ve yasal göç sağlanabilmesi için de Türkiye ile Almanya omuz omuza birlikte çalışacak. Göçü kaynağında engellemek için de Suriye sorununa çözüm bulma konusunda da iş birliğimiz şarttır."

"TÜRK VATANDAŞLARINA SCHENGEN UYGULAMASININ BAŞLAMASI LAZIM"

Geri Kabul Anlaşmasının, göçün yasal ve düzenli olması için bir çerçeve çizeceğine işaret eden Davutoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak Geri Kabul Anlaşması olabilmesi için aynı zamanda da Türk vatandaşlarına Schengen uygulamasının başlaması lazım. Bu, bizim Suriye krizi ortada yokken mutabık kaldığımız bir husustu. 2017 için planladığımız bu konuyu, 2016 içinde gerçekleştirebilmek için AB süreci içinde tabii, Almanya burada tek başına değil, ciddi bir çalışma yürütüyoruz. Ümit ederiz ki 2016 Temmuz itibariyle hem Geri Kabul Anlaşması hem de Schengen vize uygulaması aynı anda devreye girer."

"17. FASLI AÇMAK İSTİYORUZ"

Almanya Başbakanı Merkel ise Türkiye'nin AB ile müzakerelerinde 17. fasıl olan Ekonomi ve Parasal Politikalar faslını açmak istediklerini söyledi.

“1 KASIM'DAN SONRA KÜRTLERLE BARIŞ SÜRECİ ÖN PLANA ÇIKMALI”

Ortak çıkarlarımız var. Almanya her şeyden önce istikrarlı bir Türkiye’nin oluşmasını istiyor. İstikrarsızlık istemiyoruz. 1 Kasım'dan sonra Kürtlerle barış süreci ön plana çıkmalı. Ermenistan konusuna değindiğiniz sayın Başbakan bu konuda da çalışmalarımızı devam ettireceğiz. 

TÜRKİYE'NİN GÜVENLİ BÖLGE TALEBİ

Başbakan Davutoğlu: DEAŞ'ın Halep'e yönelik saldırıları bizi kaygılandırıyor. Halep'e saldırı yeni bir göl dalgasına neden olabilir. Merkel ile Suriye'ye yabancı müdahalesinin olası sonuçlarını ele aldık. 

Almanya Başbakanı Merkel: Türkiye'nin NATO partneri olarak desteklenmesi gerekiyor. Türkiye'nin güvenli bölge olması konusunu görüşebiliriz.

SIĞINMACI KRİZİ

Merkel: Avrupa'ya düzenli, kontrol edilmiş göçü kabul edeceğiz.

Başbakan Davutoğlu: Seçim sonuçları bir ülkenin ziyaretiyle etkilenmez. Bir canı daha kurtarabileceksek siyasi hesap sözkonusu olmaz.

Yukarı

Business HT×