BIST 100 9.455,27 % -0,73
USD/TRY 32,5890 % 0,18
EUR/TRY 34,7998 % 0,33
Piyasalar
9.455,27
% -0,73
32,5890
% 0,18
34,7998
% 0,33
1,0651
% 0,07
45,49
0,00
2.382,79
% 0,16
87,53
% 0,48
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye ile Kıbrıs arasında su köprüsü

Türkiye'den KKTC'ye su taşıyacak olan Asrın Projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açıldı

Türkiye ile Kıbrıs arasında su köprüsü
HABERTÜRK 17 10 2015, 14:09

Türkiye'den KKTC'ye su taşıyacak olan Asrın Projesi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu katılımıyla açıldı.

1990'dan beri gündemde olan ancak 2011 yılın da başlatılan proje ile KKTC'nin 30 yıllık su ihtiyacı karşılanacak.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun katılımıyla açılışı yapılacak Asrın Projesi, Türkiye ve KKTC'yi denizin altından bağlayacak. Anamur Dragon Çayı'ndan yıllık 75 milyon metreküp su, Girne Geçitköy Barajı'na aktarılacak.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğütarafından hayata geçirilen Asrın Projesi, 1 milyar 255 milyon liralık yatırım bedeliyle tamamlandı.

7.525 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLAYACAK

Deniz geçişi deniz geçişi 80 kilometre 151 metre uzunluğunda, deniz yüzeyinden 250 metre derinlikte ve askıda geçiyor. Deniz geçişi 1600 milimetre çağındaki, yüksek yoğunluklu polietilen boru hattından meydana geliyor.

Proje ile toplam 7 bin 525 kişiye ilave istihdam imanı ve yıllık 80 milyon lira net gelir artışı sağlanacak.  Açılışın ardından ilk su verilecek bölge ise başkent Lefkoşa olacak. Asrın projesi ile 2045 yılına kadar KKTC'nin en büyük sorunlarından biri çözüme kavuşmuş olacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun konuşmasından satırbaşları; 

Değerli misafirler kıymetli Mersinliler bugün Girne'de de şehitlerimize rahmet dilerken tüm dünyaya haykırıyoruz.  Türkiye ve Kıbrıs birbirine kenetlenmiştir. Anavatanın suyu şırıl şırıl izzet getirecek. Artık Türkiye'nin suyu Kıbrıs'a rahmet bereket götürecektir. 

Pek çok esir ülkemize kazandırmakla gurur duyuyoruz. Su tüneli Melen projesi, İstanbul'un en büyük yolcu taşıma alanı 3. Havalimanı, Avrupa ve Türkiye'de ilk, dünyanın 3'üncüsü Giresun Ordu Havalimanı, İstanbul Boğazı, Marmaray, 4. asma köprüsü İzmit körfez asma köprüsü, Çanakkale Köprüsü... Çanakkale şehitlerine de bir selam gönderiyoruz.

Asya ve Avrupa bugün her seferinde olduğu gibi Türkiye üzerinden bağlanıyor. Ana vatan ve yavru vatan bir kez daha birleşirken aziz şehitlerimizi de bugün bir kez daha şahittir. Bazı gafiller onları bilemezler. Şehitlerimize armağan ediyoruz. 

Hükümetlerimizin sağlam duruşu ile milli savaş gemisi, milli helikopter, milli eğitim uçuşu, dün gece de 4B uydusunu uzaya gönderdik. işte dünyaya meydan okuyan Türkiye Cumhuriyeti. Dünyaya bu rekorları tarihe yazmaya hazır mısınız?

ANAMUR'A 83 BİN 600 SU VERİLECEK

Su teminatı 75 milyon metreküp içme ve sulama suyu tedarik ediyoruz. Su sorunu ortadan kalkacak. Toroslardan gelip Akdeniz'e ulaşan suyumuz da beraber olacak. Ekonomik beşeri olarak değil adanın tamamının güzel geleceği için... Anamur'da sulanacak arazinin sulama şelalisinin de bu hafta ihalesi yapılacak.

Anamur'da 83.600 dekar alana su verilecek. Bunu Torosların çocuğu, ata dostu, baba dostu olan biri olarak söylüyorum. Anamur Devlet Hastanesi seneye açılacak. Anamur'u Taşkent'e Akdeniz'e oradan Konya'ya bağlayacağız. Anamur İskelesi'ni yeniliyoruz. Gümrük Müdürlüğü kuruyoruz.

HEM BARIŞ SUYU HEM CAN SUYU

Hem Toroslar'a hem Antalya'ya hem Mersin'e Anamur Girne'ye Alaköprü Geçitköprü'ye bağlanıyor. KKTC ile Türkiye arasında kıyamete kadar sürecek bir bağ işaretidir. 

50 yıllık içme kullanma suyu karşılanacak. 70 bin dekarlık alanda sulama yapılacak. Proje; 1.6 milyar Türk lirasına mal oldu. Akdeniz için tarihi bir gün, KKTC ve Türkiye için tarihi bir gün. Dünyanın en büyük harikalarından birini hayata geçiriyor. İnancımızı koruyoruz. Adaya getirdiğimiz suyun barış suyu hem de can suyu olacağına inanıyoruz. Hayırlı olsun. 

Eksiğiniz neyse ana vatan yanınızdadır. Suyumuz, aşımız, yüreğimiz ve gönlümüzle sizinleyiz. Torosların suyu size hayırlı olsun. Ne zaman ana vatana doğru bize ya medet dediğinizde anında oradayız. Yüreğimizle sizinleyiz. Projenin hayata geçirilmesindeki herkesi kutluyorum. 

Hepimize hayırlı olsun...

SU PETROLDEN DAHA ÖNEMLİ

Asrın Projesi açılışında konuşan Kuzey Kıbrıs Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı hem projeyle ilgili hem de Türkiye'nin son günlerdeki durumuyla ilgili önemli detaylara dikkat çekti.

Akıncı'nın konuşmasından notlar...

Bir seçim olduğunda Türkiye bize baktığında bizi bir ve bütün görüyor. Aynı şekilde KKTC Cumhurbaşkanı olarak hangi renkten, mezhepten, partiden olursanız olun hepinizi bir ve bütün olarak görüyor ve kucaklıyorum.

Ankara'da 97 kardeşimiz yitirdiğimiz korkunç terör olayında sizlerle biz de ağladık. Ankara ağlıyorsa, Lefkoşa gülemez dedik. Türkiye yastaysa KKTC'de yastadır. 

Küresel ısınmanın yaşandığı günümüzde su petrolden daha önemli hale geldi. Bu su sarı olan rengimizi yeşile döndürecek. Bu üretimi değil, ekonominin gelişmesini kalkınmayı da getirecek.

Kıbrıs'ta kendi ayakları üzerinde durabilen kendi kendine yeten bir KKTC demektir. Gelecekte Avrupa'da daha çok yarışabilecek. İlk defa böyle bir proje gerçekleşiyor.


107 KİLOMETRELİK SU NAKLİ

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'dan satırbaşları...

Sayın Cumhurbaşkanı'm sayın Başbakanlar değerli Mersinliler kıymetli misafirler sizleri saygıyla muhabbetle selamlıyorum....

KKTC su temin projesi ülkemize ve Kıbrıslı vatandaşlara hayırlı olsun. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Dün fırlatma üssünden Türksat 4B uydumuzu da başarıyla gönderdik. Gökyüzünde büyük bir başarıya şahitlik etmiş olduk.

Bugün de Akdeniz'de benzer bir başarıya şahitlik ediyoruz. Bu şahitlik için buradayız. Bu millet karadan gemileri yürüttü. Bu millet boğazın altından Marmaray'ı icat etti. Şimdi Şimdi Anamur'dan Kuzey Kıbrıs'a 107 kilometrelik hamdolsun su naklini gerçekleştiriyor. Avrasya Tüneli'ni seneye boğazın altına inşa ediyor. Bu millet bir olursa iri olursa beraber olursa kardeşçe yürürse hep birlikte aşamayacağı hiçbir engel yoktur

Çok istina-i katıldığım temel atma törenleridir. Bu projeyi öngörülen tarihten erken bir şekilde 2014 Mart'ta tamamladık. Kıbrıs tarafındaki Geçitköy temelini 2012'de attık. Öngörülen tarihte bitirdik Dünyada ilk kez uygulanan bir mühendislik çalışmasıyla deniz altında askılı sistemle inşa ettiğimiz geçtiğimiz Ağustos ayında tamamladık.

Alaköprü'den alınacak yıllık 75 bin m3 suyun 24 kilometresi Türkiye'den 80 kilometresi denizden, 3 kilometresi KKTC'den olmak üzere 107 kilometre boru hattıyla Geçitköy'e aktarmış bulunuyoruz. 

Şu anda 50 yıllık içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacı bu projeyle gideriliyor. Böylelikle KKTC'nin yarım asırlık içme suyu ve tarımsal sulama ihtiyacı da giderilmiş oldu.

12 SENEDE 17 BİN KİLOMETRE BÖLÜNMÜŞ YOL

1000 günde 1000 sulama tesisi ve gölet inşa ederek suya kavuşturduk. Ankara, İstanbul, Mardin başta olmak üzere içme suyu meselesini çözdük. Çünkü biz su medeniyettir dedik, yol medeniyettir dedik. 6.100 km bölümüş yol varken biz 12 senede 17 bin km bölünmüş yol ekledik.

Suyu olmayan ülkenin medeniyetten bahsetmesi mümkün mü? Vatandaş yıkanacak temizlenecek su bulamıyordu. Nerelerden, nerelere... Türkiye 2014'te bir kuralık yaşadı. Aldığımız tedbirler ve tesislerle kimseyi susuz bırakmadan başardık.

Akdeniz'i gelişim projesi de 37 milyar lirayla 3700 projenin hayata geçirilmesini hedefliyor. Benzer projelerle ülkemizin imkanlarını halkımız için hayata geçiriyor. Sulamada, ormancılıkta, tarımda adım adım 2023 hedeflerine ilerliyoruz. Eser siyasetidir.

Yukarı

Business HT×