Financial Times'ın “Işid A.Ş'nin içinde” başlığıyla yayınladığı araştırmaya göre IŞİD petrolden günde yaklaşık 1.5 milyon dolar, yani yıllık toplamda 500 milyon dolarlık bir gelir elde ediyor.
Habere göre petrol ticareti, örgütle savaşmak için kurulan uluslararası askeri koalisyon tarafından birincil hedef olarak ilan edilmiş olsa da hala daha engellenemeyen bir şekilde işlemeye devam ediyor ve örgütün petrol işletimi, düşmanlarını bile onlarla ticaret yapmaya zorluyor. Financial Times haberinin devamı ise şöyle:
''Petrol IŞİD'in savaş motoruna yakıt, elektrik sağlıyor ve fanatik cihatçılara komşularına karşı kritik bir koz veriyor. Örgüt Suriye'nin petrol yataklarını ve ham petrolünü kontrol altında tutuyor ve bu da militan örgütün tek ve en büyük gelir kaynağını teşkil ediyor.
Ancak Amerikan Başkanı Barack Obama'nın Işid'le savaşmak amacıyla oluşturduğu uluslararası koalisyonun kurulmasından bir yıl sonra bile, Al-Omar'da devam eden hareketli ticaret ve en az sekiz başka petrol sahası, kampanyanın karşı karşıya kaldığı açmazı simgeliyor: Işid kontrolü altındaki bölgelerdeki sayıca tahmini 10 milyon civarındaki sivillerin ve batının müttefiklerinin hayatını tehdit etmeden hilafet nasıl devrilebilir?
Tüm bu çabalara ve uluslararası girişimlere rağmen, petrol şirketi boyut ve uzmanlık bakımından büyümeye devam ediyor. IŞİD'in petrol şirketi aktif olarak yetenekli mühendisleri, yöneticileri ve eğitimcileri işe alıyor.
Küresel terörist ağı El-Kaide'nin finansal kaynağı zengin yabancı sponsorlarken, IŞİD finansal gücünü, kontrol ettiği bölgede çok miktarda tüketilen bir malın tek üreticisi olma statüsünden elde ediyor. İhracat yapamadan bile zenginleşebilir, çünkü örgütün Suriye ve Irak'ta büyük bir tutsak piyasası var. IŞİD bölgelerinde üretilen petrol ve dizel ise sadece o bölgede değil, teknik olarak örgütle savaş halinde olan bölgelerde de tüketiliyor.
IŞİD'in petrolle olan şansı çok uzun sürmeyebilir. Koalisyon bombaları, Rus müdahaleler, ve düşen petrol fiyatları gelirler üzerinde baskı uygulayabilir. Ancak şimdilik IŞİD yönetimindeki bölgelerde cihatçılar arzı kontrol ediyor ve talep sıkıntısı da gözükmüyor.
Örgüt Suriye'nin petrol yataklarını ve ham petrolünü kontrol altında tutuyor ve bu da militan örgütün tek ve en büyük gelir kaynağını teşkil ediyor.''
Haberin devamında ise, koalisyonun petrol ticareti yapan tırları vurmaktan çekindiği, bu tırlardan bir çoğunun örgütle ilişkisi olmayan Suriyeliler tarafından kullanıldığı, ve tır şofölerinden birinin öldürülmesi durumunda ailelerin cihatçılara katılmasına neden olabileceği belirtiliyor.
Koalisyonun bu duruma çare olarak bölgede örgüt dışındaki gruplara ucuz petrol satmayı planlaması da haberde bahsedilen önemli noktalardan.