BIST 100 8.987,44 % 2,05
USD/TRY 32,3295 % 0,12
EUR/TRY 35,0788 % 0,02
Piyasalar
8.986,48
% 2,04
32,3293
% 0,11
35,0788
% 0,02
1,0791
% -0,34
47,62
-0,31
2.208,59
% 0,63
87,25
% 1,35
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

'Revizyon Türkiye'ye özgü değil'

Şimşek, ekonomik hedeflerin aşağı doğru revize edilmesi sadece Türkiye'ye özgü olmadığını söyledi

Şimşek: OVP'de aşağı revizyon Türkiye'ye özgü değil
BLOOMBERGHT.COM 12 10 2015, 14:12

Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 2016-2018 dönemine ilişkin yayımlanan Orta Vadeli Program'da (OVP) temel ekonomik göstergelerde değişikliğe gidilmesine ilişkin, "Bu rakamların aşağı doğru revize edilmesi sadece Türkiye'ye özgü değildir. Yakın dönemde IMF küresel ekonomiye ilişkin tahminlerini yayımladı ve gelişmekte olan bütün ülkelere ilişkin tahminlerini aşağı doğru revize etti" dedi. 

Şimşek, özel bir televizyon kanalında gündeme ilişkin soruları yanıtladı. 

Kalkınma Bakanlığı tarafından hazırlanan 2016-2018 dönemine ilişkin OVP'ye yönelik soru üzerine temel ekonomik göstergelerin aşağı doğru revize edilmesinin sadece Türkiye'ye özgü olmadığını ifade eden Şimşek, IMF'nin küresel ekonomiye yönelik tahminlerini yayımladığını, gelişmekte olan bütün ülkelere ilişkin tahminlerini aşağı doğru revize ettiğini dile getirdi. 



Türkiye'nin bulunduğu coğrafyada yaşanan gelişmelere dikkat çeken Şimşek, "Türkiye, bütün şokların merkezinde yer alıyor. Avrupa'daki kriz, Ortadoğu'daki kaos, Rusya'nın komşusu Kırım'ı işgal etmesi Brezilya'yı, Meksika'yı bu kadar etkilemez. Buradaki olumsuzluklar Türkiye'ye yansıyor" dedi.

Emtia fiyatlarının düşmesinin Türkiye'nin lehine olduğunu ancak bu dönemde coğrafyadaki jeopolitik gerilimler, savaşlar ve çatışmaların daha da derinleştiğini ifade eden Şimşek, söz konusu olumsuzlukların bu durumun fırsata dönüşmesine engel olduğunu bildirdi. 

Şimşek, Ortadoğu ve Rusya'nın emtia fiyatlarının düşüşünden çok etkilendiğini, Türkiye'nin mallarına olan talebin azaldığını dile getirerek, şöyle konuştu:

"Bazen Suriye ile ilgili dış politikamızda bizi eleştiriyorlar, 'Türkiye bu kadar aktivist bir politika gütmeseydi, bu kadar Suriyeli gelmezdi, çatışmalar Türkiye'ye taşınmazdı.' Yani bugün Yemen'de çatışmaları biz mi körüklüyoruz? Libya'da şu anda 2 hükümet var. Biz mi yapıyoruz? Bölge maalesef istikrarsız bir bölge, büyük fay hatlarının olduğu bir bölge. 100 yıl önce oynanan büyük oyunun 100 yıl sonra yeni sahnelerinin sergilendiği veya artçı şoklarının devam ettiği bir bölge. Buna rağmen Türkiye kendi fay hatlarını yani etnik ve mezhep ayrılıklarını daha çok demokrasi, daha çok hak ve özgürlük ekseninde çözme çabasına girerek başarılı olsa, bütün bölge için ilham kaynağı olacak. Çünkü bizim geniş coğrafyamızda sorunlar şiddete başvurarak çözülmeye çalışılıyor. Halbuki şiddete başvurduğu zaman herkes kaybediyor. Bugün işte bölücü terör örgütü kendisini Kürt kardeşlerimin temsilcisi olarak addediyor. Onlar adına savaştığını söylüyor ama en büyük zulmü Kürt kardeşlerimize yapıyor. O nedenle şiddet, etnik milliyetçilik, mikro milliyetçilik bir felakettir. Bütün bölgemiz için kan ve göz yaşı getirmiştir. Bizim bir an önce oturup daha toleranslı, daha demokratik, daha özgürlükçü daha çoğulcu bir demokratik ülke düzenine geçişi desteklememiz lazım. AK Parti'nin de yaptığı bu."

Coğrafyada yaşanan olumsuzluklara rağmen Türkiye'nin büyümesinin yüzde 3 beklendiğine işaret eden Şimşek, bu kadar şoka rağmen Türkiye'nin büyümesinin büyük bir başarı olduğunu söyledi. 

Yukarı

Business HT×