BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,37
% 0,30
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Hawking'le mini söyleşi

Stephen Hawking'e göre “kadınlar” en merak uyandırıcı gizem

Stephen Hawking'le 5 soru-5 cevap
MARKETWATCH 09 10 2015, 15:49

Teorik fizikçi Stephen Hawking geçtiğimiz Temmuz ayında ilk kez Reddit'in Ask-Me-Anything (Bana İstediğini Sor) oturumuna katıldı. Bilimadamının cevapları zenginliğin eşitsiz dağılımından dünyadaki en büyük gizeme (ipucu:kadınlar) kadar çeşitli alanları kapsadı.

Oturum için kullanıcılardan sorularını Temmuz ayında göndermeleri istenmişti, ancak Hawking'in cevapları Perşembe günü Reddit'te yayınlandı. İşte o cevaplarda en öne çıkanlar:

Soru: İşleri insanların gerçekleştirebileceğinden çok daha hızlı/ucuz bir şekilde gerçekleştirebilmeyi sağlayan otomatik süreçler geliştirmenin büyük bir işsizlik yaratma ihtimalini, yani teknolojik işsizliği hiç düşündünüz mü?

Hawking: Eğer ihtiyacımız olan her şeyi makinalar üretirse, sonuç üretilenlerin ne şekilde dağıtıldığına bağlı olacaktır. Eğer makinaların ürettiği mallar paylaşılacaksa herkes boş vakitlerini lüks içinde geçirebildiği bir hayattan zevk alacaktır; ancak eğer makine sahipleri malların paylaşımına karşı başarılı bir şekilde lobi faaliyetleri yaparsa, insanlar perişan bir şekilde yoksul kalabilirler. Şimdiye kadar görülen o ki, teknolojinin eşitsizliği gittikçe artırmasıyla eğilim ikinci seçeneğe doğru kaymakta.

Soru: Çoğunlukla yapay zekanın tehlikeleri medya ve konuyu anlamayan haberler tarafından abartılarak “Terminatör Sohbetleri”ne neden olmakta. Siz düşüncelerinizi nasıl açıklarsınız?

Hawking: Haklısın: medya çoğunlukla gerçekten söylenenleri çarpıtıyor. Yapay zekayla ilgili asıl risk yetkinlik konusu, kötülük değil. Üstün zekalı bir yapay zeka amaçlarına ulaşmada son derece başarılı olacaktır, ve eğer bu amaçları bizimkilerle aynı çizgide değilse, o zaman başımız belada demektir. Sen muhtemelen kötü niyetli, karıncalardan nefret eden ve sırf kin duyduğundan karıncaların üzerine basan biri değilsin; ancak bir hidroelektrik yeşil enerji projesinin başında olsaydın ve su altında kalacak bölgede bir karınca yuvası olsaydı, bu karıncalar için pek de iyi olmazdı. O zaman insanlığı o karıncaların pozisyonuna sokmayalım.

Soru: İnsanlar bir yaratığın yaratıcısından daha yüksek bir zeka seviyesine ulaşmasının imkansız olduğunu düşünebilir. Katılıyor musunuz?

Hawking: Bir “şeyin” atalarından daha yüksek bir zeka seviyesine ulaşması oldukça mümkündür: biz maymunumsu atalarımızdan daha akıllı olacak şekilde evrimleştik, ve Einstein da ebeveynlerinden daha akıllıydı. Burada senin sorduğun çizgi, bir yapay zekanın yapay zeka dizaynında insandan daha başarılı olup böylelikle kendi kendisini insan yardımına gereksinim duymadan tekrar tekrar geliştirebilmesinin mümkün olmasıdır. Eğer bu gerçekleşirse, makinalarda bir zeka patlamasıyla karşı karşıya kalırız ve nasıl bizim zekamız salyangozların zekasını geçiyorsa, makinaların zekası bizim zekamızı daha da fazla aşar.

Soru: En sevdiğiniz şarkı nedir?

Hawking: Rod Stewart'tan “Have I Told You Lately”

Soru: Size en merak uyandırıcı gelen gizem nedir, ve neden? Teşekkürler.

Hawking: Kadınlar. Kişisel asistanım bana her ne kadar fizik alanında doktora yapmış olsam da, kadınların bir gizem olarak kalacağını hatırlatıyor.

Yukarı

Business HT×