BIST 100 9.099,31 % 0,21
USD/TRY 32,3762 % 0,10
EUR/TRY 34,9963 % -0,06
Piyasalar
9.093,19
% 0,15
32,3731
% 0,09
34,9872
% -0,09
1,0782
% -0,05
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ferrari halka açılıyor

Lüks İtaltan otomotiv markası Ferrari halka arza hazırlanırken, şirketin bilmeniz gereken tüm güçlü ve zayıf yanları

Halka arzından önce Ferrari ile ilgili bilmeniz gereken 7 şey
MARKETWATCH 07 10 2015, 14:13

New York Borsası'nda Cuma günü itibariyle işlem görmeye hazırlanan İtalyan lüks otomobil üreticisi Ferrari hakkında bilmeniz gereken her şey: 

1) Şirket büyük ölçüde Formula 1 takımına, koleksiyonerlerine ve taraftarlarına bağımlı

Ferrari, özellikle markanın reklamını yapmak için kullandığı Formula 1 takımının başarısından çok etkileniyor. Bugüne kadar 220 Grand Prix yarışı kazanan ve Scuderia Ferrari olarak bilinen takım, Formula 1 tarihinin en başarılı takımı. Tüm dünyada 425 milyon kişi tarafından izlenen yarışlar her yıl en çok izlnen spor etkinliklerinden biri. 

2) Düşük hacim stratejisi kârı sınırlayabilir

Ferrai'nin müşterilerinin Ferrari ürünlerini cazip bulmasının en büyük sebebi ayrıcalıklı olmaları. Marka bunu ürettiği araç ve modellerin sayısını düşük tututarak sağlıyor. Ürünlerinin lüks ve nadir bulunan ürünler olduğu izlenimini yaratmak için özellikle bekleme listeleri yaratan şirket bu sayede fiyatlama modelini destekliyor.

3) Lisans konusu önemli

Ferrari'nin logosu lüks marka için oldukça önemli bir değer. Abu Dabi'deki Ferrari Dünyası tema parkından saatlere ve spor giyimine, Ferrari, lisans anlaşmalarından oldukça önemli bir net gelir elde ediyor. Lisans ve imtiyaz partnerlerini özenle seçtiklerini dile getiren Ferrari, bu partnerlerden dolayı ortaya çıkacak herhangi bir olumsuz tanıtımın, lisanslı ürünleri, Ferrari mağazaları, tema parkları ve Ferrari markası üzerinde de olumsuz etkileri olacağını belirtiyor.

4) Motordan elde edilen gelir Maserati'ye bağlı

2011'de, Ferrari, Fiat Chrysler Automobiles grubundan akranı olan lüks marka Maserati'yle 2020'ye kadar toplamda 160,000 motor için anlaştı. Beklentiler ise 2023'e kadar bu sayıyı 275,000 motora çıkarmaktı. Anlaşmanın Ferrari'nin FCA'dan ayrılmasından etkilenmeyeceği belirtildi.

Ancak, Maserati'nin daha geniş bir model çeşitliliği ve satış hacmine ulaşmak için planları olsa da, markanın araç sevkiyatlarındaki herhangi bir düşüş, Ferrari'nin motor satışları üzerinde negatif etkiye sebep olacaktı. Maserati'ye yapılan motor satışları 2015'in ilk üç ayında 54 milyon avroluk net gelir sağlarken, bunun 2014'ün aynı periyodunda elde edilen gelirden 62 milyon avro daha düşük olduğu kaydedildi.

5) Gelişmekte olan piyasalardan müşteri kazanmaya ihtiyaç var

 Ferrari'nin büyüme stratejisi, güçlü büyüme potansiyeli olduğuna inanılan pazarlara doğru genişlemeyi de içeriyor. Bunlar, şu anda yüksek net değere sahip bireylerin de yaşadığı Çin, Asya'nın diğer kesimleri ve Ortadoğu gibi gelişmekte olan piyasalar. Ancak şirketin bu pazarlarda işletme tecrübesinin olmaması ve güncel ekonomik büyümenin sürdürülebilir olup olmadığı gibi sorunlar mevcut.

6) Az sayıdaki hisseler, hisse ticaretini geçici kılabilir

Şirketin yalnızca %10'u halka arz edilecek, bu da az sayıda hissedarın bu kısıtlı sayıdaki kamusal hisseyi elinde tutacağı anlamına geliyor. Aynı zamanda FCA hissedarları şirketin kalan %80'ine, Piero Ferrari ise son kalan %10'a sahip olacak. Tüm bu faktörlerin bir araya gelmesi ticarette değişkenliklere sebep olabilir, ve yeni hissedarların yönetimin karar alma mekanızmasını etkilemesini engelleyebilir.

7) Bağlılık üzerinden oy kullanma programı likiditeyi etkileyebilir

Ticaret, şirketin bağlılık üzerinden özel oy kullanma programıyla birlikte daha da zorlaşabilir. Program, hisselerini en az üç yıl daha ellerinde tutmaya gönüllü hissedarları özel oy hakkı olan hisse senetleriyle ödüllendirecek. Bu özel hisselerin ise alım-satımı yapılamayacak ve sadece kısıtlı durumlarda transfer edilebilecek.

Yukarı

Business HT×