BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5881 % 0,06
EUR/TRY 35,0000 % 0,42
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5864
% 0,06
35,0000
% 0,42
1,0707
% 0,07
45,35
0,00
2.320,06
% 0,17
87,86
% -0,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Putin'in stratejisi

Putin'in Suriye müdahalesi 1 taşla 5 kuş vurmayı hedefliyor. Çıkan haber ve yorumları derledik

Putin Rusya'da ne istiyor?
ÖZGE ÖZDEMİR 06 10 2015, 15:09

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, geçen hafta çarşamba günü Suriye’ye operasyonlarını başlattığı andan itibaren bütün dünya bu soruyu soruyor. Putin’in tam olarak ne istediğini ya da son gelişmelerin yaklaşık 250 bin kişinin hayatını kaybettiği Suriye iç savaşının gidişatını nasıl etkileyeceğini henüz kimse kestiremiyor. Ancak uluslararası basında son bir haftadır çıkan haber ve yorumlarda şu başlıklar öne çıkıyor:

1. Aşırı radikal cihatçı gruplarla mücadele etmek ve Rusya'ya dönmelerini engellemek.

 Rusya halihazırda Ortadoğu ve Kuzey Afrika’dan sonra neredeyse 2 bin kişiyle Suriye’ye en çok savaşçı gönderen ülke konumunda. Rusya için en büyük cihatçı militan tehdidi Çeçenistan ve Dağıstan’dan geliyor; bu tehdit ise Rusya’nın baskılarıyla Suriye’ye kaymış durumda. Rusya bu savaşçılar geri dönüp saldırı düzenlemeden önce Suriye içinde bu tehditle mücadele etmek istiyor.

2. Akdeniz'deki tek üssünü koruyarak Ortadoğu'daki varlığını güçlendirmek.

Rusya’nın Akdeniz’e açılan tek üssü, Suriye’nin doğu sahilinde bulunan Tartus donanma limanında. Rusya, hem bu limanının güvenliğini korumak istiyor hem de Ortadoğu’da konuşlanan ABD öncülüğündeki koalisyon güçlerine karşı kendi hakimiyetini korumak amacını taşıyor.

3. Beşar Esad'a destek çıkarak Suriye'nin geleceği tayin edilirken görevde kalmasını sağlamak.

Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’ın tam gücünü kaybetmeye başladığı noktada Rusya’nın operasyonlara başlamasıyla tekrar kuvvetlenmesş, müzakere masasına oturmasını geciktirdi. Her ne kadar Putin, Esad’ın arkasında sonuna kadar duracak gibi gözükmese de, en azından geçiş hükümetinin tayin edilmesi sırasında güçlü bir yer edinmek için Esad’a destek vermeyi amaçlıyor.

4. Ukrayna ve Kırım yüzünden Batı ile restleşirken müzakere için yeni bir kart edinmek.

Rusya, Batı ile Kırım ve Ukrayna yüzünden uzun zamandır büyük bir mücadelenin içinde. Batı’nın uyguladığı yaptırımlar yüzünden ezilen Rusya, Suriye’deki güç savaşına müdahil olarak elini güçlendirmeye çalışıyor.

5. İç politikada dikkati ekonomiden Rusya'nın güçlü imajına çekmek.

Putin, ekonominin daralmaya başlaması ve Ukrayna’nın doğusunda devam eden çatışmalarla imajı açısından zor bir döneme girdi. Ancak Suriye operasyonuyla hem dikkati Ukrayna ve ekonomiden uzaklaştırmak hem de dünyanın en güçlü devletlerinden biri olduğuna dair imajını peliştirmek istiyor. Böylelikle düzenlenen anketlerde Rus toplumunun verdiği desteğe sahip olduğunun hala görülmesini bekliyor.

Yukarı

Business HT×