BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5546 % 0,10
EUR/TRY 34,6746 % 0,10
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5548
% 0,11
34,6746
% 0,10
1,0640
% -0,13
45,35
-0,09
2.303,99
% -1,00
87,25
% 0,29
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Türkiye'de bankacılık sektöründe kadın çalışan sayısının erkeklerden fazla fakat yönetimde erkek egemen bir yapı hakim

Bankalarda kadınlar çalışıyor, erkekler yönetiyor
AA 27 09 2015, 12:52

Bankacılık sektöründe kadın çalışan sayısı yüzde 50'den fazla olmasına rağmen yönetimde daha çok erkekler bulunuyor.

Türkiye'de bankacılık sektöründe faaliyet gösteren 52 bankanın sadece 5'inin genel müdürlük koltuğunda kadınlar oturuyor.


İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi'nin "Türk Bankacılık Sektöründe Kadın Yönetici" çalışması, sektörde kadın çalışan sayısı fazla olsa da yönetimde daha çok erkeklerin bulunduğunu ortaya koydu.

Sektördeki 403 yönetim kurulu üyesinin 31'i kadın

Türkiye'deki bankaların sadece 2'sinin kadın yönetim kurulu başkanına sahip olduğu görülüyor.

Bu bankalardan birisi mevduat, diğeri yatırım bankası olurken, her iki kadın yöneticinin de lisans eğitimlerini yurtdışında tamamlamaları dikkati çekiyor. Kadın yönetim kurulu başkanına sahip bu iki bankanın, özel sermayeye sahip olmaları ise ortak özellikleri...

Buna paralel sektörde görev yapan 403 yönetim kurulu üyesinden sadece 31'ini kadınlar oluşturuyor. Bu oran sektörün yüzde 8'ine tekabül ediyor.

Türkiye'deki bankaların 23'ünde en az 1 kadın yönetim kurulu üyesi yer alıyor. Kamu ve özel bankalar arasında kadın yönetim kurulu üyesi konusunda çok önemli bir farklılık görülmezken, kadın yönetim kurulu üye sayısının birkaç yabancı bankada yoğunlaştığı göze çarpıyor.

"Üst yönetim seçiminde kadınlara fırsat verilmesi önemli"

İstanbul Üniversitesi Bankacılık Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. Kadir Tuna da bankacılık sektörünün her yıl eğitim düzeyi yüksek kadınları istihdam ettiğini söyledi.

Gerek özel, gerekse kamu bankaları şube bazında incelendiğinde, kadınların çok önemli bir payı bulunduğuna dikkati çeken Tuna, "Ancak kariyer basamakları yükseldikçe kadın çalışanların daha fazla elendiği gözlenmektedir. Üst yönetime dahil olan az sayıda kadın çalışan, bu fırsatı elde ettiğinde son derece başarılı oldukları gözlemlenmektedir" dedi.

Tuna, bankacılıkta üst yönetim seçiminde adaylar arasında kadın yöneticilere fırsat verilmesinin önemli olduğunu vurgulayarak, kurumsal yönetim ilkeleri açısından da bu konunun gündeme gelmesinin büyük fayda sağlayacağını ifade etti.

Kurumsal yönetim açısından bakıldığında üst yönetim seçiminde kadın yöneticilere önemli haksızlıklar yapıldığını, bunun da son derece motivasyon kırıcı olduğunu belirten Tuna, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eldeki veriler kariyerine bankacılık sektörüne başlayan kadınların genel müdür yardımcısı, genel müdür ya da yönetim kurulu başkanı olma yüzdesinin son derece düşük olduğunu gösteriyor. Oysa bankacılık sektörü birçok sektöre göre cinsiyet açısından eşit olarak bilinir. Yöneticiler arasında kadın erkek sayısındaki uçurumu eğitim ya da nitelik farklılığı olarak da açıklamak mümkün değil.

Sektördeki kadınların son derece iyi okullardan mezun olduğu, hatta yüksek lisans ve diğer eğitim becerileriyle daha da fazla güçlendikleri düşünüldüğünde, geriye yönetici seçiminde fırsat eşitliği ilkesine pek uyulmadığı görülüyor. Bu konuda genel kurullara büyük iş düşmekte. Kurumsal yönetim ilkeleri açısından da bu durum son derece sakıncalıdır. Zira kurumsal yönetimin temel ilkeleri atamalarda sadece liyakate bakılması gerektiğini söyler."

Yukarı

Business HT×