BIST 100 9.693,46 % 1,77
USD/TRY 32,5355 % 0,02
EUR/TRY 34,7190 % 0,09
Piyasalar
9.693,46
% 1,77
32,5355
% 0,02
34,7190
% 0,09
1,0656
% 0,12
45,44
-0,05
2.391,93
% 0,54
87,29
% 0,21
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kabe'de facia

Akşam saatlerinde meydana gelen fırtına ve sağnak yağışın etkisiyle Kabe inşaatındaki bir vinç hacı adaylarının üzerine devrildi

Kabe'de vinç faciası
HABERTÜRK/AA 11 09 2015, 20:28

Suudi Arabistan'ın Mekke kentinde etkili olan fırtına nedeniyle Kabe'de bir vincin devrilmesi sonucu ölenlerin sayısının 107'ye yükseldiği, 238 kişinin yaralandığı bildirildi.

Suudi Arabistan Sivil Savunma Birimi'nin sosyal paylaşım sitesi Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Ölenlerin sayısı 107'ye, yaralıların ise 238'e yükseldi" ifadesi kullanıldı. Sivil Savunma Birimi'nden daha önce yapılan açıklamada 87 kişinin öldüğü, 184 kişinin yaralandığı duyurulmuştu.

Kazanın, Kabe'nin genişletme çalışmalarında kullanılan devasa boyutlardaki bir vincin şiddetli rüzgar sonrası düşmesi sonucu çok sayıda hacı adayının vincin altında kaldığı belirtiliyor. Vincin altında kalan çok sayıda hacı adayının vefat ettiği yaralanan çok sayoda hacı adayının ise ve hastanelere taşındığı gelen bilgiler arasında.

DİYANETİŞLERİ BAŞKANI GÖRMEZ: 2 HACI ADAYIMIZ HAYATINI KAYBETTİ

Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, "Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, herhangi bir hayati tehlikesi yok Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek konumdalar ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok" dedi.

Görmez, Mekke'de yaşanan vinç kazasına ilişkin Diyanet İşleri Başkanlığında gazetecilere açıklama yaptı.

Mekke'de son yılların en büyük çöl fırtınasının yaşandığını belirten Görmez, "Devrilen bir vinç neticesinde pek çok hacı, dünyadan hac ibadetini yapmayan giden hacılar hayatını kaybetti. Hacı adaylarımız da aynı şekilde yaralandı. Suudi Arabistan makamlarının bize verdiği bilgiye göre, 87 hacı dünyadan hayatını kaybetti, Hakkın rahmetine kavuştu. Ben öncelikle vefat edenlere, Allah'tan rahmet yaralılara da Rabbimizden şifa diliyorum" diye konuştu.

Türkiye'den 65 bin vatandaşın hac ibadetini yapmak için Suudi Arabistan'da bulunduğunu ifade eden Görmez, "Diyanet İşleri Başkanlığımızın bütün telefonları kilitlendi. Merak içerisinde bizlerden haber bekliyorlar. Biz de Suudi Arabistan'da bulunan sağlık ekibimizle ve bütün ekibimizle iletişim içinde olduk" ifadelerini kullandı.

Görmez, şöyle devam etti:

"Bizim hacılarımızdan, öncelikle 19 hacımızın yaralı olduğunu öğrenmiş bulunuyoruz. Bunların 13 tanesi bizatihi kendi hastanemizde, hayati tehlikesi yok Allah'a hamdolsun. Her birisi kısa sürede, küçük tedavilerle ayağa kalkabilecek konumdalar ancak 6 hacı adayımız Suudi Arabistan hastanelerine nakledildi. Aynı şekilde onların da her birine arkadaşlarımız ulaştılar, hiç birisinin herhangi bir hayati tehlikesi yok, yine aynı şekilde Allah'a hamdolsun ama bir takım kırıkları var küçük de olsa yaraları var. Küçük de olsa bir takım operasyonları söz konusu."

Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu ile olayın olduğu andan itibaren iletişim halinde olduklarını ifade eden Görmez, şunları kaydetti:

"Kendisi eğer Türkiye'ye hastanelere nakledilmesi gereken herhangi bir hacı adayımız varsa uçak ambulansların hazırlanacağını ifade ettiler. Bunu gerektirecek herhangi bir hasta nakli söz konusu değil. Yaralılarımızın hiçbirisinin hayati tehlikesi yok. 19 yaralımızın hiçbirisinin herhangi hayati tehlikesi yok, sadece küçük operasyonlar geçiren hacı adaylarımız var. Bunların her birisi belirlendi, her birisinin ailesine müftülerimiz, ilçe, il müftülerimiz kendilerine haber veriyorlar. Ayrıca tabi 2 tane de vefatımız var, vefat eden hacı adaylarımızın tesbiti yapılmış durumda ancak bu tespit görgü tanıklarına dayanmaktadır. Bir tanesi bizatihi yanında bulunan bir arkadaşının ifadesi, bir tanesini de bizatihi eşi tarafından ifade edildiği için şimdilik kayıtlarımızda biz vefat ettiğini ifade ediyoruz. Fakat kesin neticeye kavuşturmadan bizatihi vefat edip etmediğini resmen tespit etmeden onu şimdilik bildirmeyi doğru bulmuyoruz."

Görmez, Mekke'de Kabe etrafında uzun süredir devam eden inşaat çalışmalarına ilişkin şunları söyledi:

"Artık hakikaten, bütün İslam dünyası olarak bu büyük ibadetin vinçlerin gölgesinden kurtulması, kısa sürede artık bu inşaatın bitmesi en büyük temennimiz. İnşallah en kısa zamanda bütün dünyadan giden hacı adaylarımız, ibadetlerini en güzel bir şekilde yerine getirirler.

Yukarı

Business HT×