BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3851 % 0,13
EUR/TRY 35,0283 % 0,03
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3851
% 0,13
35,0283
% 0,03
1,0789
% 0,01
47,65
-0,28
2.229,87
% 1,60
87,48
% 1,61
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

AK Parti'de tek aday

AKP Sözcüsü Beşir Atalay, yarın yapılacak olağan kongrede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tek aday olacağını söyledi

AK Parti Kongresi öncesi Binali Yıldırım iddiası
HABERTÜRK 11 09 2015, 11:25

AKP Sözcüsü Beşir Atalay, yarın yapılacak olağan kongrede Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun tek aday olacağını söyledi.

Kongreye ilişkin basın toplantısı düzenleyen Atalay, "Kongremizde Başbakan Ahmet Davutoğlu tek aday olacak ve tek bir MKYK listesi olacak" dedi ancak listenin detayları hakkında bilgi vermedi.

Atalay, Davutoğlu'nun 11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ü bizzat arayarak kongreye davet ettiğini ancak Gül'ün katılamayacağını ilettiğini de açıkladı.

Atalay, aralarında HDP'nin de bulunduğu 11 siyasi partinin temsilcilerinin de kongreye davet edildiğini söyledi.

AK Parti kongresi öncesinde eski Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım'ın genel başkan adayı olabileceği iddiası kulislere bomba gibi düşmüştü.

Habertürk'in haberine göre, son günlerde siyaset kulislerinde konuşulan, Cumhurbaşkanı Başdanışmanlığı da yapan Binali Yıldırım'ın da aday olacağı ve imza toplandığı yönündeki haberlere rağmen, bu yönde bir başvuru olmadığı öğrenildi.

2011 genel seçimlerinde bir dönem milletvekilliği yapan Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme eski Bakanı Binali Yıldırım, 2014 Mart yerel seçimlerinde İzmir Büyükşehir Belediye Başkan adayı gösterilmişti. Daha sonra Cumhurbaşkanı başdanışmanı olarak görev yapan Yıldırım, sürpriz bi şekilde 26. dönem milletvekili adaylığı için başvuruda bulunmuştu.

3 DÖNEMLİKLERLE İLGİLİ KARAR VERİLDİ

Yarın yapılacak dev kongreye yaklaşık 40 bin partilinin katılması bekleniyor. Geniş güvenlik önlemlerinin alınacağı kongre için, yaşanan terör olayları nedeniyle coşkulu bir program hazırlanmadı.

Kongreye başta AK Parti'nin kurucuları olmak üzere üst düzey noktalarda görev almış isimleri davet edildi. Partinin kurucularından eski Cumhurbaşkanı Abdullah Gül de davetliler arasında. Başbakan Davutoğlu'nun telefonla davet ilettiği Gül'ün kongreye gelmesi bekleniyor.

Başbakan Davutoğlu'nun seçim startını vereceği kongrede, istikrarın altı çizilecek. Son terör olayları bağlamında Türkiye'nin birlik ve beraberliğine vurgu, Davutoğlu'nun konuşmasında önemli yer tutacak.

Kongrenin önemli gündem maddelerinden biri tüzük değişikliği olacak. AK Parti Tüzüğü'nde yapılacak bir değişiklikle 3 dönem kuralı dondurulacak. 25. Parlamento, erken seçime gittiği için milletvekilleri mevcut dönemlerini koruyacak. Yani 7 Haziran sonrasında 3 dönemlik olan milletvekilleri de 1 Kasım seçimlerinde listelerde yer alacak.

Tüzükte yapılacak bir başka değişiklikle "Kurucu Değerler Kurulu" oluşturulacak. Parti yönetiminden bağımsız olacak ve vatandaştan gelecek şikâyetleri ele alacak olan Kurul, bakanlar, milletvekilleri ve belediye başkanlarını "şeffaflık" açısından denetleyebilecek. Kurucu Değerler Kurulu'nun üyeleri de kongrede seçilecek. Kongre ile parti yönetiminde de değişikliğe gidilecek. Partiyi seçime taşıyacak 50 kişilik MKYK'nın yarısına yakının değişmesi bekleniyor. 

 

Yukarı

Business HT×