BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5505 % -0,01
EUR/TRY 34,9031 % 0,11
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5505
% -0,01
34,9031
% 0,11
1,0709
% 0,07
45,35
-0,09
2.322,28
% 0,01
88,51
% 0,10
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Ulukaya Chobani'yi bırakmıyor

Bloomberg'e konuşan Chobani kurucusu Hamdi Ulukaya, şirketin başından ayrılmayı planlamadığını söyledi

Ulukaya: Chobani'yi bensiz, beni Chobani'siz düşünmek imkansız
BLOOMBERG NEWS 10 09 2015, 16:49

Uzun zamandır, Amerikalılara yoğurdu sevdiren adam olarak bilinen Hamdi Ulukaya'nın 2007'den bu yana 1,2 milyar dolarlık bir gıda devine dönüşen şirketi Chobani'nin CEO'luğundan ayrılmak zorunda kalabileceği konuşuluyordu.

Yaşanan üretim gecikmeleri, iptal edilen siparişler ve ürünlerin geri çağrılması gibi sorunlar süresince şirkete başkanlık eden girişimci nakit sıkıntısını çözmek için geçen yıl özel sermaye fonu TPG Capital'dan imtiyazlı hisse karşılığında 750 milyon dolar yatırım almıştı. Anlaşma kapsamında Ulukaya'nın yerine olarak geçici bir CEO bulması gerekiyordu.

Ancak bugün, operasyonların dengelenmesi ve Chobani'nin yoğurt pazarının üzerinde büyümeye devam etmesiyle beraber, Ulukaya şirketin başında kalmayı planlıyor.

Bloomberg'e konuşan 44 yaşındaki girişimci, “Dışarıda tüm konuşulanlara bakıyorum ve gülüyorum. Kimse Chobani'yi bensiz, beni Chobani'siz düşünemez. Bu işi bırakmak hayatımı bırakmak olur” dedi. 

Chobani'nin 8 milyar dolarlık ABD yoğurt piyasasının yaklaşık çeyreğini elinde bulundurmasının verdiği güvenle konuşan Ulukaya, yeni ürünler kullandıklarını, aroma yenilikleri getirdiklerini ve “Yunan” yoğurdu kategorisindeki TV reklamlarını iki katına çıkardıklarını anlattı. Sadece “Yunan” yoğurdu satan Ulukaya, “Rekabetin bir hayli zayıf olduğu bir alanda iş yaptığım için şanslıyım” diyor. #pagebreak#

“Yunan” yoğurdu satışları Chobani'nin faaliyete başlamasından bu yana hızlı bir yükseliş gösterdi. Satışlar 2010'da 550 milyon dolar ile toplam yoğurt pazarın yüzde 10'unu oluşturuyordu. Nielsen'in verilerine göre, o zamandan bu yana satışlar yüzde 500 artarak pazarın yarısını ele geçirirken, ABD'de geleneksel yoğurt olarak bilinen yoğurdun satışları yüzde 22 azaldı.

Ancak 2011 yılında yüzde 114 büyüyen Yunan yoğurdu pazarının büyüme oranlarının 2014 yılına gelindiğinde yüzde 15'lere kadar düşmesi, analistlerin Ulukaya'nın büyüme tahminlerine şüpheyle yaklaşmasına yol açıyor. Ayrıca Yunan yoğurdu kategorisinde de rekabet artık daha yüksek. Gıda danışmanı Micheal Whiteman, “Daha yoğun, daha kremasız veya daha proteinli iddialarının ötesinde bir konsept bulmaları gerektiğini düşünüyorum. Aldığımız mesaj bu yönde” dedi.

Ulukaya, Chobani'nin yeterli altyapı ve yönetim uzmanlığı olmadan fazla hızlı büyüdüğünü kabul ediyor. Ancak o zamandan bu yana kalite kontrol gibi alanlarda sektörün deneyimli isimleriyle çalışmaya başladı. O dönemki büyüme için “sürdürülebilir değildi” diyen Ulukaya, “Burası 200 kişiyle bir ofiste oturduğunuz bir teknoloji şirketi değil. Büyük bir operasyon ve aynı anda her yerde olmanın imkanı yok” diye konuştu.

Ve 2013'te kârların düşmeye başlamasıyla Ulukaya TPG fonuna yönelmişti. TPG ortaklarından Kevin Burns Chobani'nin geçici başkanı ve operasyon direktörü (COO'su) olarak, yıllık 76 milyon dolarlık maliyet tasarrufu sağlanmasına yardımcı oldu. Bloomberg tarafından görülen TPG belgelerine göre 2013'ün ikinci çeyreğinde 115 milyon dolar kaybettikten sonra şirketin sonuçları da toparlanmaya başladı (Chobani rakamların şişirildiğini iddia ediyor). Chobani'ye göre 15 ay boyunca arka arkaya pozitif gelir kaydedildi.

Ulukaya şimdi operasyonları yönetmesi için bir yönetici aradığını ve CEO pozisyonunda kendisinin kalacağını söylüyor. TPG de bu durumun kendileri için bir sakıncası olmadığını belirtiyor. Şirket yaptığı açıklamada, “Chobani'nin kaydettiği ilerlemeden ve Hamdi'nin liderliğindeki gelecek planlarından memnunuz. Şirkette uzun vadeli bir yatırımcı olmak istiyoruz” dedi. 

Yukarı

Business HT×