BIST 100 9.716,77 % -0,05
USD/TRY 32,4861 % -0,25
EUR/TRY 34,9492 % 0,28
Piyasalar
9.716,77
% -0,05
32,4865
% -0,25
34,9364
% 0,24
1,0732
% 0,31
44,89
-0,46
2.334,69
% 0,80
89,20
% 1,34
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Kalkınma reçetesi

“Kapsayıcı Büyüme ve Kalkınma Raporu”nu Bloomberg HT için değerlendiren Dünya Ekonomik Forumu’nun yönetim kurulu üyesi Richard Samans, Türkiye’nin orta gelir tuzağından çıkmak için kalkınmayı özellikle cinsiyet eşitliği temelinde kurgulaması gerektiğini söyledi

Orta gelir tuzağından çıkışın yol haritası
ÖZGE ÖZDEMİR 08 09 2015, 16:56

Merkezi İsviçre’de bulunan Dünya Ekonomik Forumu (World Economic Forum) iki yıl süren bir çalışmanın ardından ilk defa “Kapsayıcı Büyüme ve Kalkınma Raporu”nu yayınladı. 112 ekonomiyi ele alan kuruluş, ülkelerin büyümeye zarar vermeden gelir adaletsizliğiyle nasıl mücadele edebileceğini ele aldı.

Toplumun her kesimini kapsayan bir kalkınmanın sağlanması için gerekli politikaların dünyanın hiçbir yerinde tam olarak uygulamaya konmadığını vurgulayan Dünya Ekonomik Forumu, ülkeleri eğitim, istihdam, girişimcilik, finans sistemi, yolsuzluk, altyapı ve mali aktarım açısından inceledi.

Raporun en gelişmiş 10 ülke listesine sırayla; Avustralya, Kanada, Danimarka, Finlandiya, Lüksemburg, Hollanda, Yeni Zelanda, Norveç, Singapur ve İsviçre girdi. Türkiye’nin ele alındığı üst orta gelir grubunda ise Arjantin, Brezilya, Çin, Rusya ve Güney Afrika’nın dahil olduğu 26 ülke var. 

EĞİTİMDE SONUNCU SIRALARDA

Dünya Ekonomik Forumu’nun yönetim kurulu üyesi Richard Samans, Türkiye’nin performansını değerlendirerek Türkiye’nin genel olarak üst orta gelir ülkeleri arasında orta seviyede konumlandığını belirtti.

Türkiye’nin en zayıf olduğu kategorilerin başında eğitimin geldiğini söyleyen Samans, “Özellikle kadınların eğitime erişiminde Türkiye’nin gerilerde kaldığını görüyoruz. Toplumun ikinci kademe eğitime erişimine baktığımızda Türkiye 26 ülke arasında 21’inci sırada yer alıyor. Ancak kadınların eğitime katılımına baktığımızda Türkiye sonuncu" dedi.

VERGİ VE İŞSİZLİK SİGORTASINDA ZAYIF

Ayrıca Samans'a göre, "Türkiye’de çalışanlardan alınan vergi miktarı çok yüksek."

Bu konuda Türkiye 20’inci sırada yer aldığını söyleyen Samans, "Türkiye’nin işsizlik sigortası performansı da çok düşük; 17 ülke arasında 11’inci sırada yer alıyor" dedi.

Samans, "Diğer zayıf olduğu bir başka alan ise hanelerin internete erişimi; bu konuda sıralaması 20. Sorunlu olan bir başka konu ise sağlık hizmetlerine erişimde kadınların aldığı pay; Türkiye bu alanda sonuncu” açıklamasını yaptı.

ALTYAPI VE ULAŞIM KALİTESİ GÜÇLÜ

Samans, Türkiye’nin güçlü yanlarını ise şu şekilde sıraladı: “Türkiye’nin güçlü yanlarının başında altyapı kalitesi geliyor, bu alanda ikinci sırada konumlandığını görüyoruz. Aynı zamanda ülke içinde ulaşım kalitesi konusunda da Türkiye ileri bir yer edinerek beşinci sıraya yerleşiyor.

Bütün toplumun finans sektörüne erişimi olduğunu görmemiz de olumlu. Türkiye’de yatırımın olumlu bir seyir izlemesi ve iş dinamizminin yüksek olması da iyi bir durum."

G20'DE KAPSAYICI BÜYÜME OLMALI

Türkiye’nin orta sınıf tuzağından kaçmaması için hiçbir neden yok diyen Samans, "Eğer kalkınmayı bütün topluma yaymayı hedeflerseniz bunun daha olumlu bir yansıması olduğunu görürsünüz. Güçlü, dinamik ve rekabetçi bir ekonominiz var. Türkiye, G20’deki ajandasına mutlaka kapsayıcı büyümeyi katarak liderlik yapmalı” diye konuştu.

Yukarı

Business HT×