BIST 100 9.480,92 % -0,46
USD/TRY 32,5997 % 0,22
EUR/TRY 34,7933 % 0,31
Piyasalar
9.468,62
% -0,59
32,5997
% 0,22
34,7933
% 0,31
1,0647
% 0,03
45,49
0,00
2.389,71
% 0,45
88,01
% 1,03
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Brezilya'daki mali tuzak

Brezilya ekonomisinin kurtarıcısı olarak görülen Maliye Bakanı Joaquim Levy'nin olası istifası ülke ekonomisi için en kötü senaryo

Brezilya yakalandığı mali tuzaktan kurtulabilir mi?
BLOOMBERG NEWS 04 09 2015, 08:16

Hızla daralarak resesyona giren Brezilya ekonomisi, Ocak ayında göreve gelen Maliye Bakanı Joaquim Levy'den çok umutluydu. Levy, Brezilya ekonomisinin kurtarıcısı olarak görülüyordu.

Uyguladığı sert bütçe kesintileriyle ve tararruf politikalarıyla Scissorhands (makas eller) lakabını alan Levy, göreve geldiğinde, ülkenin riskli yatırım notunu iyileştireceği yönünde umutlar fazlaydı.

Sekiz ay sonra gelinen noktaya bakılacak olursa, Levy'nin bakanlıktan istifa edeceği spekülasyonları her geçen gün artıyor. Levy'nin kemer sıkma planının önemli bölümlerinin Kongre tarafından reddedilmesi ve Cumhurbaşkanı Dilma Rousseff ile aralarında büyüyen anlaşmazlık istifa söylentilerini artırdı.

Türkiye'de gerçekleşecek G-20 toplantısına katılmayacağı belirtip, daha sonra gün içerisinde kararını geri çekmesinin ardından, üç dakika içinde para birimi real yüzde 0,6 düşüş yaşadı. 

Levy istifa ederse, yerine kim geçerse geçsin ekonomik kriz ve rüşvet skandallarıyla sarsılan Brezilya'yı yakalandığı mali tuzaktan kimin ve nasıl kurtaracağı şimdilik muamma. 

Levy, Rousseff hükümeti içinde, yatırımcıların tereddütsüz desteklerini alabilecek tek figür. Bu yüzden istifası, Brezilya'nın negatif yönlü notunu tersine çevirmesi için şansın kaybolduğu anlamına gelmekte.

Brezilya Maliye Bakanı Joaquim Levy maliye politikasını desteklemek için harcamaları kısıp vergileri artırmıştı. Hükümetin vergi gelirleri düşerken Brezilya ekonomisi daralma yönünde eğilim gösterdi.

İstifa söylentileri arasında, ülkenin mali tablosu daha da kötüleşiyor. Levy, Pazartesi günü, hükümetin gelecek yıl için söz verdiği bütçe fazlası rakamlara (faiz ödemeleri çıkarıldığında) ulaşamayacağını açıkladı. Faiz ödemeleri eklendiğindeyse, bütçe açığı Temmuz ayında GSYH'nın yüzde 8,8'ine eşit olarak, son 20 yılın en kötü performansını gösterdi.

Goldman Sachs Group baş ekonomistlerinden Alberto Ramos, "Piyasalar ona gerçekten güvendi. Levy ısrarcı, gerekli olan mali düzenlemeler konusunda başarısız olursa bu kötü bir işsaret. O yapamazsa, kim yapabilir?" dedi.

Resesyon ve skandallar

Küresel piyasalarda emtia fiyatlarında düşüşle ülkenin emtia ihracatının gerilemesi ve Cumhurbaşkanı Rousseff'in son dört senedir uyguladığı müdahaleci politikalarla ülke resesyona girdi.  Bütçe harcamalarını azaltıp vergi gelirlerini artırma yolundaki çabalar ise yatırımcı ve tüketicinin kaybolan güvenini yeniden kazanmakta yeterli olmadı. 

Brezilya reali, gelişmekte olan piyasa ekonomileri arasında Türk Lirasından sonra en kötü performans gösteren para birimi oldu. 24 Temmuz 2015 Cuma günü öğleden sonra Brezilya Reali ABD Doları karşısında bir yılda yüzde 37 değer kaybetti. Böylece son 12 yıl içerisindeki en büyük değer kaybını yaşamış oldu. 10 yıllık hükümet tahvil getirisi, yerel piyasada yüzde 14,8 değer kaybetti. 

Ekonomik krizle beraber ülkenin en büyük kamu şirketi Petrobras’la ilgili yürütülen yolsuzluk soruşturmaları da yatırımcı güvenini azalttı. 

Yolsuzluk ve ekonomik kriz nedeniyle hükümet politikaları Ağustos ayında onbinlerce kişiyi sokağa döktü. Göstericiler Rousseff'i istifaya çağırdı. 

Döviz traderı Guilherme Esquelbek, "Levy'nin istifası, Rousseff'in gitmesinden çok daha kötü olur. Levy'nin istifası şu anda en kötü senaryo" dedi.

Yukarı

Business HT×