BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,3690 % 0,08
EUR/TRY 34,9524 % -0,19
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,3686
% 0,08
34,9594
% -0,17
1,0776
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Seçim hazırlıkları

1 Kasım’da yapılacak seçimler için adres değişikliğini nüfus müdürlüklerine bildirmeyen için dün son gündü

Seçim hazırlıkları
HÜRRİYET 29 08 2015, 10:54

1 Kasım’da yapılacak seçimler için adres değişikliğini nüfus müdürlüklerine bildirmeyen vatandaşların, dün mesai bitimine kadar nüfus müdürlüklerine başvuru yaptıktan sonra adres kayıtlarını değiştirmeleri ve yeni adreslerini bildirmeleri gerekiyordu.

Bu tarihi kaçıran seçmenlerin Yüksek Seçim Kurulu’nun (YSK) ilan ettiği takvime göre, seçmen listelerinin askıya çıkarılacağı 2-10 Eylül tarihleri arasında ilçe seçim kurullarına itirazları mümkün olacak. Askı süresi içinde seçmenlerin adres ve kayıtlardaki değişikliği onay yetkisi ilçe seçim kurullarının elinde olacak.

Kurulların onayı ile bu vatandaşlar askı süresi içinde seçmen yazılıp istedikleri yerde oy kullanabilecekler. Hürriyet gazetesine konuşan CHP’nin YSK temsilcisi Mehmet Hadimi Yakupoğlu şu değerlendirmeleri yaptı:

NASIL YAPILACAK

“Dün nüfus müdürlüklerine adres değişliğinin son günüydü. Bu tarihi kaçıran seçmenler, askı süresi içinde ilçe seçim kuruluna giderek, adres kaydı ya da ikametgah taşıdığını kanıtlayarak, yeni seçmen kütüğüne yazılıp istedikleri yerde oy kullanabilecekler. YSK olarak 7 Haziran’dan farklı uygulama yapmadık. 2 Eylül-10 Eylül arasında vatandaşları yapacakları işlem şöyle olacak: 
Önce vatandaşlarımız nüfus müdürlüğüne gidecekler. Oturdukları adreslere ilişkin belgeleri ibraz ederek, yeni adres kaydını asıl (birinci) adres kaydı olarak yaptırılacaklar. Nüfus müdürlüğünden alacakları adres kayıt beyan formunu, bağlı bulundukları ilçe seçim kuruluna teslim edecekler. Böylece seçmen listesine kayıtlarını yaptırmış olacaklar ve oy kullanabilecekler.

HAVUZDAKİ SEÇMEN SAYISI 600 BİN

Örneğin Ayvalık’ta yazlığı olan ancak Ankara’da ikamet eden bir seçmen 1 Kasım’da Ankara’da oy kullanabilmek için 2-10 Eylül’deki askı süresi içinde Ankara’daki nüfus müdürlüğüne ya bizzat ya da vekaletname verdiği vekili eliyle başvurup önce adreslerini Ankara’ya taşıyacaklar."

"Sonra da bağlı bulunduğu ilçe seçim kurulu kanalıyla seçmen listesine kayıt yaptırıp Ankara’da 1 Kasım’da oy kullanabilecekler. 7 Haziran seçimleri öncesinde Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi’ne girmeyen havuzdaki seçmen sayısı yaklaşık 600 bin kişiydi. Yeni rakamlar askı süresi sonrası belli olacak.”

DOLAN SÜRE NEYİN SÜRESİ

7 Haziran seçimlerinden sonra adres değişikliği yapan binlerce kişinin adres bildiriminde bulunmadığını belirlediklerini kaydeden YSK yetkilileri, bu kişilerin ilgili kurumlara başvurarak gerekli adres değişikliği işlemlerini yapmaya çağırmışlardı.

Ancak, nüfus müdürlüğüne dün mesai saati sonuna kadar gitmeyen vatandaşların 2 Eylül-10 Eylül arasındaki askı süresi içinde ilçe seçim kurullarına başvurularının mümkün olduğu uyarısı yapıldı. 1 Kasım’da yapılacak genel seçimlerde oy kullanacakların isimlerinin yazılı olduğu seçmen listeleri 2 Eylül’de güncellenmek üzere ilçe seçim kurullarınca askıya çıkarılacak ve 10 Eylül’e kadar askıda kalacak.

Bu süre içerisinde listelerde ismi olmayan, seçmen bilgileri yanlış yazılan ya da adres değişikliği yapanlar, nüfus müdürlüklerine başvurarak gerekli düzeltmeleri yaptırabilecek. Askı süresi içinde ismi seçmen listesinde olmayanların da ikamet ettiği ilçenin nüfus müdürlüğüne giderek adres kaydını yaptırması gerekiyor.

İkametini taşıyanlar ise yeni adreslerinde oy kullanabilmek için adlarına kayıtlı, elektrik, su, doğalgaz faturalarından herhangi biriyle seçmen kaydını yaptırabiliyorlar. Kiracı seçmen ise noter tasdikli kira sözleşmesiyle ilçe nüfus müdürlüğüne adres beyanında bulunabilecek.

Yukarı

Business HT×