BIST 100 9.524,59 % -0,06
USD/TRY 32,6421 % 0,35
EUR/TRY 34,7979 % 0,32
Piyasalar
9.524,59
% -0,06
32,6402
% 0,34
34,8063
% 0,35
1,0639
% -0,04
45,49
0,00
2.388,80
% 0,41
89,23
% 2,43
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Davutoğlu'ndan açıklamalar

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonrası basın toplantısı düzenledi

Davutoğlu'ndan açıklamalar
25 08 2015, 14:25

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yaptığı görüşmeden sonrası basın toplantısı düzenledi.

Geçici Bakanlar Kurulu'nu kurmak üzere Başbakan olarak atanan Davutoğlu'nun açıklamalarından satır başları şöyle:

*Demokrasi tarihimizde ilk defa tecrübe edeceğimiz bir süreç başladı.

*Gönül isterdi ki tüm siyasi partiler liserleri sorumlu davransın ve bugün Türkiye'de bir kez daha seçime gitme ihtiyacı oluşmamış olsun. 7 Haziran'dan bu yana hep anayasal süreçleri işletmek vurgusunda bulundum. 

*Koalisyon imkanı kalmayınca görevi iade ettim. Perşembe günü yaptığım çağrılar da karşılık bulmadı. Açık bir şekilde ifade ediyorum deniz tükenene kadar her şeyi denedik. Denemediğim yol ve yöntem kalmadı. Her aşamada milletimizi bilgilendirdim. 

*Dün erken seçim kararı aldık. Bu sabah da Cumhurbaşkanımız görevi bana tebliğ ederek; bir an önce hükümet boşluğuna yol açmadan ülkeyi seçimlere götürme görevine başladım. Bugün yeni bir görev almış bulunuyorum. 

*Hükümet kurulamadıysa bunun sorumlusu biz değiliz.

*Ana çerçeveyi sizlerle paylaşacağım. Bu görev bir koalisyon kurma görevi değildir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir uygulama yaşanacak. Anayasanın 114. ve 116. maddeleri beğeniriz beğenmeyiz, ama bunları uygulamak bizim için bir borç.

*Biz Güneş Motel uygulamalarının peşinde değiliz. Meşruiyet çizgisinden bir an sapmadım. Gayri ahlaki bir tutumu hiçbir zaman meşru görmedim. Dün yapılan yorumları talihsiz yorumlar olarak görüyorum. 23 ayı aşkın süre içerisinde ülkenin yönetimsiz kalmaması lazım. 

*Biz anayasal çizgi ne diyorsa onu yaparız. Görev tevdi edilen vekillerin için bu anayasal sorumluluktur. Kapıları kapatmakla ülke yönetilemez. 

*Bakanlar Kurulu üyelikleri için partilere teklifte bulunacağım. Teklif edilen şey Anayasa'nın öngördüğü görevi birlikte taşımaktır.

*Biz diğer partiler gibi AK Parti de şunu demiş olsaydı “biz de üye vermeyeceğiz.” Ne olacaktı bu ülkenin hali?

*Anayasal çizgiye sonuna kadar riayet edeceğim. Kim ne derse desin bu çizgiden sapmayacağım. Bu çerçeve şimdi TBMM Başkanından oranlara göre bakanlıkları bildiren bir yazı verilecek. Liderlere ve milletvekillerine bir çağrı yapıyorum: Gelin bu sorumluluğu birlikte omuzlayalım. Her türlü görüştürmeyi gerçekleştirebiliriz.

*TBMM’den yazının gelmesine müteakiben teklifte bulunacağım. Anayasa çok açık şekilde partililere teklif edilir diyor. Ama genel başkanlar görüşmek isterse kapım açık. Neredeyse yalvardım “Gelin 45 gün dolmadan birlikte hükümet kuralım” dedim.

*Anayasa bana bu görevi veriyor. Hem de sadece 5 gün içinde. Partiler de oranlarına göre temsil edilecek diyor. 

*Bağımsız üye atanamıyor arkadaşlar. Partililer bu teklifleri kabul etmezse bağımsız üye kabul edilebilir diyor. 

*Partililere teklif götürmezsem anayasal suç işlemiş olurum. Anayasa ne diyorsa o olur. Çağrım; kimse yolları tıkamasın, kapıları kapatmasın. 

*Oranlar bildirildeikten sonra teklifleri göndereceğiz. Geçmişte bazı sorumluluklar içinde bu görevi yönetecek birikime sahip mi? bu soruyu yönetirim. Meclis'teki Bütün vekillerin öz geçmişlerini tek tek incelemeye çalıştım. 

*Oranlar bildirildekten sonra teklifleri göndereceğiz. Tekliften sonra parti içinde müzakere edilebilir. Geçmişte bazı sorumluluklar içinde bu görevi yönetecek birikime sahip mi? bu soruyu yönetirim. Meclis'teki Bütün vekillerin öz geçmişlerini tek tek incelemeye çalıştım. Bu teklifleri makul bir sürede cevaplandırmaları için vekillere davette bulunacağım. 

*Milletimize çağrıda bulunmak istiyorum. Kritik bir süreçten geçiyoruz. Anayasal çizgiyi kararlılıkla işleteceğiz. Şer odaklarına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Terörle mücadele dahil olmak üzere yürüttüğümüz çalışmalara devam edeceğiz.

*Ben çağrıda bulunmazsam 7 veya 9 bakanlık boş kalır. Liderleri by-pass etmek gibi bir niyet yok. Teklifi partilere götürmek bir zarurettir. "Telefonları kapatırız" ifadesi söylenmeseydi dün son bir telefon görüşmesi yapma kanaatindeydim. Ahlaksız teklif benzetmesi vekillere hakaret. Tek tek öz geçmişlere baktım, bir değerlendirme yapmaya çalıştım. 

*En yakın arkadaşlarım bile bu isimleri bilmiyor. Bu isimler bende mahfuzdur. Meclis Başkanımızdan oran gelir gelmez. Önce diğer partilerden teklif, isim ve evetleri bilmem lazım en son AK Parti'yi düşünüyorum. Ona göre Bakanlar Kurulu'nda dağılım yapacağım. 550 vekilin öz geçmişlerine tek tek baktım. Son 1-2 gündür özgeçmişler üzerinde çalışıyorum. Kabine konusunda kafamda bir resim var. 

Yukarı

Business HT×