BIST 100 9.548,09 % -1,36
USD/TRY 32,5056 % 0,23
EUR/TRY 34,5649 % 0,28
Piyasalar
9.548,09
% -1,36
32,5054
% 0,23
34,5644
% 0,28
1,0621
% -0,03
45,59
0,97
2.394,78
% 0,48
89,94
% -0,18
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

4 siyasi senaryo

Hükümetin kurulması için anayasal süre dolmadan, yani 23 Ağustos öncesinde Meclis’ten bir seçim kararı çıkması gerekiyor

4 siyasi senaryo
SALİHA ÇOLAK - HABERTÜRK 14 08 2015, 06:12

Başbakan Ahmet Davutoğlu’nun “tek ihtimal olarak” erken seçimin öne çıktığını açıklamasının ardından gözler Meclis’e çevrildi.

AK Parti; MHP’nin herhangi bir hükümet modeli içinde yer almama kararını sürdürmesi durumunda, olağanüstü toplantı için imzaları hafta sonu TBMM Başkanlığı’na sunarak Meclis’in Salı ya da Çarşamba günü toplanmasını, Cuma ya da Cumartesi gününe kadar da genel kuruldan seçim kararını çıkarmayı hedefliyor. Başbakan Davutoğlu’nun üzerinde durduğu “meşru” seçim kararı için Meclis’te muhalefet partilerinin desteği gerekiyor.

Partilerin alacağı pozisyona göre bundan sonraki süreçte gündeme gelen olası senaryolar şöyle:

İLK SEÇENEK: 23 Ağustos’a kadar görevi iade etmeyip erken seçim için hazırlıkları başlatan Başbakan Davutoğlu’nun, “Aklımda 9 seçenek vardı, 4 kaldı” sözleriyle ifade ettiği seçeneklerden ilki, koalisyon için MHP nezdinde girişimde bulunmak. Bahçeli’nin randevu vermesi durumunda Davutoğlu, “CHP ile olmadı, sizinle koalisyon kuralım” önerisinde bulunacak.

2. SEÇENEK: MHP, “çözüm sürecinden vazgeçilmesi, 17-25 yolsuzluk iddialarının araştırılması, Anayasa’nın ilk 4 maddesinden taviz verilmemesi” yönünde öne sürdüğü koşullarında ısrar eder, AK Parti bunları kabul etmezse, “Seçim hükümeti kuralım” önerisi gündeme gelecek.

3. SEÇENEK: MHP, bu öneriye de destek vermezse AK Parti’nin seçim koşuluyla azınlık hükümeti kurma formülü gündeme gelecek.

4. SEÇENEK: “Meclis’in, kendi işini kendi görmesi, erken seçim kararı alınması ve mevcut hükümetle seçime gidilmesi” son seçenek olarak anılıyor. 

SON TARİH 23 AĞUSTOS

MHP ile görüşme olmaması ya da herhangi bir koalisyon modeli üzerinde anlaşma sağlanaması durumunda hükümetin kurulması için anayasal süre dolmadan, yani 23 Ağustos öncesinde Meclis’ten bir seçim kararı çıkması gerekiyor. Aksi halde Başbakan Davutoğlu’nun, “Cumhurbaşkanı’nın inisiyatif kullanmasına gerek kalmadan bu meseleyi aramızda halletmeliyiz” sözleriyle yaptığı uyarının gereği yerine gelmediğinden “HDP’li bakanların da yer alacağı bir anayasal seçim hükümeti kurulması” zorunlu olacak.

Bu tablo, AK Parti ve MHP cephesinde istenmiyor.

Olağanüstü toplantıya çağrıldığı noktada Meclis’i Davutoğlu’nun vurguladığı “meşru” seçim kararı için iki tartışma konusu bekliyor. İlki, seçim kararının içtüzüğe göre ancak Anayasa Komisyonu’ndan geçtikten sonra alınabilmesi.

Anayasa’nın üst hukuk normu olduğu bu nedenle içtüzükteki hükmün aşılabileceği görüşü dile getiriliyor. Bu görüş doğrultusunda hareket edilirse karar 1 günde genel kuruldan çıkarılabilecek.

Ancak Davutoğlu’nun “meşruiyet” e ısrarla vurgu yapması nedeniyle bu tartışmalı süreç yerine Anayasa Komisyonu’nun kurulması ve kararın önce oradan geçmesi yolu tercih edilebilecek. Bu da en az 2 gün demek. Bu tabloda seçim kararı alınabilmesi için nitelikli çoğunluk gerekmiyor. Ancak 257 oyu bulunan AK Parti, toplam 292 oyu bulunan muhalefet cephesinden destek almadıkça bu kararı tek başına genel kuruldan çıkaramayacak. Ancak muhalefetten toplantıya 40 civarında milletvekili katılmazsa AK Parti tek başına da seçim kararı alabilecek. Bu nedenle Davutoğlu, hafta başı görüşmelerinde erken seçim kararı için destek arayacak.

Davutoğlu’nun “Erken seçim tek ihtimal olarak öne çıktı” sözleri, mevcut hükümetle seçime gidilmesi ihtimalini de güçlendirdi. Bu durumda Meclis seçim kararı aldıktan sonra yeni bir hükümet ya da güvenoylaması tartışmasına gerek kalmadan mevcut hükümet seçime kadar ülkeyi yönetebilecek. Meclis kendi sorununu çözemez, 23 Ağustos’a kadar Meclis’ten seçim kararı çıkmazsa bu durumda yetki Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’a geçecek.

Başbakan Davutoğlu’nun açıkladığı ‘olabilecek en erken tarihte seçim’ açıklaması seçimin en erken ekim başında en geç de kasımda yapılması ihtimallerini güçlendirdi. Partiler tarih konusunda uzlaşmaya varamazsa, YSK’nın “Olur” dediği en erken tarihte seçime gidilecek. 

Yukarı

Business HT×