BIST 100 9.087,86 % 0,09
USD/TRY 32,3737 % 0,09
EUR/TRY 34,9935 % -0,07
Piyasalar
9.088,50
% 0,09
32,3740
% 0,09
34,9935
% -0,07
1,0783
% -0,05
47,77
0,12
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

ANDY-AR anketi

Habertürk ve ANDY-AR tarafından yayınlanan son anketin sonuçları

Koalisyon isteyenler artıyor
ALPER URUŞ VE ARİF BALKAN - HABERTÜRK 12 08 2015, 05:56

7 Haziran genel seçiminin ardından ortaya çıkan tablo, hiçbir partiye tek başına iktidar olma şansı vermedi.

Seçimden birinci olarak çıkan AK Parti ile ikinci olan CHP’nin ‘koalisyon’ görüşmelerini genel başkan düzeyinde yürüttüğü şu günlerde Habertürk, ANDY-AR Kamuoyu Araştırma Şirketi’yle, Türk siyasetinin gündeminde yer alan konuların halk tarafından nasıl değerlendirildiğine ilişkin önemli bir çalışmaya imza attı.

Seçmenin “Bu pazar milletvekili genel seçimi olması durumunda hangi partiye oy verirsiniz?” sorusuna verdiği yanıt, kararsız oyların dağılımıyla şöyle oldu:

7 Haziran genel seçiminde yüzde 40,9 oy alan AK Parti, yüzde 42,8’e yükseldi. Son genel seçimde yüzde 25 oy alan CHP de oyunu artırıp yüzde 27’ye ulaştı. MHP, HDP ve diğer partilere oy veren seçmenin tercihindeyse gerileme gözlendi. 7 Haziran’da yüzde 16,3 oy oranına ulaşan MHP, yüzde 15,9’a gerilerken, yüzde 13,1 oy alan HDP de yüzde 12,8’e düştü. 7 Haziran Genel Seçimi’nde “Diğer partiye oy verdim” diyenlerin yüzdelik dilimiyse 4,7’den, 1,5’e indi. Ankete göre son iki ayda AK Parti ve CHP’nin oy oranı yüzde 2 yükseldi.

AK PARTİLİ ‘SEÇİM’, CHP’Lİ ‘KOALİSYON’ GÖRÜŞÜNDE

Araştırma şirketi koalisyon ve erken seçime ilişkin sorularını dört partinin seçmeninin tercihine göre de detaylandırdı.

Partilere göre seçmenin “Erken seçim mi, koalisyon mu olmalı?” sorusuna yanıtları şöyle oldu. AK Partili seçmenin yüzde 78,3’ü, “Erken seçim” dedi. Bu en yüksek oranı MHP’li seçmen yüzde 45,4 ile izledi. “Erken seçim” diyen en düşük oran yüzde 20.1 ile CHP’li seçmen olurken, HDP’lilerin yüzde 24’ü de ‘Erken seçim’ cevabını verdi.

“Koalisyon kurulsun” diyen CHP’li seçmenin tercihiyse yüzde 75,2’yi buldu. Koalisyonu destekleyen ikinci seçmense yüzde 74,7 ile HDP’ye oy verenler oldu. MHP’li seçmenin yarıdan azı, yüzde 42,1’i “Koalisyon” cevabını verirken AK Partili seçmenin yüzde 17’si “Koalisyon olmalı” dedi. 

Türkiye’nin cevap aradığı en can alıcı soru “erken seçim” ve “koalisyon” la ilgili sorular oldu. ANDY-AR, “Hükümet kurma çalışmaları sonucunda koalisyon mu, erken seçim mi olur?” diye sordu. Bu soruya “Erken seçim” yanıtını verenlerin oranı yüzde 69,1 çıktı.

“Koalisyon” kurulacağını düşünenlerse yüzde 14,7’de kaldı. “Fikrim yok, bilmiyorum” cevabıysa yüzde 16,2 oranında oldu.  Ancak, aynı seçmene araştırma şirketi, “Sizce koalisyon mu, erken seçim mi olmalı?” sorusunu yöneltti. “Erken seçim olmalı” cevabını verenler yüzde 48.8 çıkarken, “Koalisyon kurulmalı” diyenlerin oranı yüzde 42,1’i buldu. Bu oran, ANDY-AR tarafından yine Habertürk için yapılan ve 30 Haziran’da yayınlanan çalışmada yüzde 36,4 çıkmıştı. Yani son 42 günde tüm seçmen üzerinden ‘koalisyon kurulmalı’ diyenlerin oranı yüzde 6 arttı.

FARUK ACAR: YÜZDE 18 PUSUYA YATMIŞ SÜRECİ İZLİYOR

ANDY-AR Yönetim Kurulu Başkanı Faruk Acar, 7 Haziran seçimlerinin ardından yaptıkları çalışmada seçim sonuçlarından duyulan memnuniyeti sorguladıklarını belirterek şu değerlendirmeyi yaptı: “HDP seçmeni dışında diğer parti seçmenlerinde mutsuzluk saptamıştık. Ancak seçmenlerin yüzde 92’si bir seçim olsa yine 7 Haziran’da seçtikleri partiye oy vereceklerini söylemişti. 1 ayda tablo çok değişti. MHP’nin uzlaşmaz tavrı, Meclis Başkanlığı seçimleri, Suruç patlaması, IŞİD saldırıları ve PKK eylemlerinin yanı sıra koalisyon kurulamaması nedeniyle, seçmende ciddi bir kırılma yaşandığını gözlemliyoruz” dedi.

“Kararsızlar, kendini gizleyenler ve protesto edenlerin oranı yüzde 18 dolaylarında” diyen Acar, “7 Haziran’dan 3 ay önce de böyle bir durum vardı. Seçmende kızgınlık hâkim; yüzde 18’lik pusuya yatan seçmen kitlesinin 2.5 ay gibi kısa bir süre sonra karşımıza çıkması şaşırtıcı. Bu kitle partilerin politikalarının nasıl değişeceğini, seçim ortamının nasıl olacağını, koalisyon arayışlarında sadece bir prosedürün mü gerçekleştirildiğini yakından izliyor” değerlendirmesinde bulundu.

Acar, seçmende koalisyon eğiliminin de arttığını belirterek şöyle konuştu: “‘Belirsizlik iktidara yarar’ savına güvenmemek gerektiğini gösteren bir oran hâkim. Seçmen, erken seçim olacağı öngörüsünde bulunuyor. Ancak ‘Koalisyon mu, erken seçim mi’ sorusuna koalisyon diyenler yüzde 42, erken seçim diyenlerse yüzde 48 dolayında. Yani seçmenin ikiye bölündüğü bir tablo var. Koalisyon beklentisi artış göstermiş durumda. Toplumda kanaat önderlerinin koalisyon gerekliliği vurgusu seçmende bu algıyı oluşturuyor. Seçime gidilirse daha fazla gerilim olur algısı hâkim.”

‘SEÇİM DEĞİŞİKLİK GETİRMEYECEK’

Acar, seçmen gözünde koalisyon arayışlarında olan genel başkanların iyi niyetli algılandığını belirterek “Bu süreç vatandaşa tesir etmiş durumda. Seçmen, erken seçimin değişikliğe zemin hazırlamayacağı kanısında. Liderlerin arayışları da seçmene kulak veren cinsten. Araştırmalara bakıldığında, olası erken seçimde AK Parti ve CHP’ye ufak da olsa oy ekleneceği görülüyor. Ancak beklenilen MHP ve HDP düşüşü asla yok. Tekrar seçim milletvekili sayısında çok değişiklik getirmeyecek. Piyasalar açısından yılın ilk 6 ayı seçim beklentisiyle geçti. Seçmen olası erken seçimle bütün bir yılı kaybetmek istemiyor” dedi. 

Yukarı

Business HT×