BIST 100 9.079,97 % 3,10
USD/TRY 32,4322 % 0,27
EUR/TRY 35,0306 % 0,04
Piyasalar
9.079,97
% 3,10
32,4322
% 0,27
35,0272
% 0,03
1,0777
% -0,11
47,65
0,00
2.229,87
% 1,60
87,00
% 1,86
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Syriza kaynıyor

Yunanistan'da sular geçici olarak durulmuş olsa da, Syriza içindeki anlaşma karşıtları tedirginliğe sebep oluyor

Syriza kaynıyor
POLITICO 08 08 2015, 12:42

Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras’a göre sol cenahtahi yol arkadaşlarının uzaklaştırılması beklentisi ülkenin üçüncü ve en sert olan kurtarma paketini imzalamaktan daha zor olabilir.

Syriza üyelerinin bir kısmının muhalefeti nedeniyle 86 milyar euroluk kurtarma paketi için yapılacak oylamanın yaklaşması, Tsipras ile muhalif kesim arasında bir mücadeleyi kaçınılmaz kılıyor. Bu baskıya ilaveten Yunanistan 20 Ağustostaki borç ödemesi gelmeden kreditörleriyle bir anlaşmaya varmalı.

Syriza’nın 149 milletvekilinin dörtte biri ilk kurtarma paketine hayır dedi ve  bazı analistler birkaç hafta içinde meclise son karar ulaştığında daha da büyük bir direnç olacağını düşünüyor.

Syriza merkez kurulundan 201 üye, yani üye sayısının yarıdan fazlası, 13 Temmuz anlaşmasını reddetti. Parti tabanı Tsipras’ın yeni kemer sıkma önlemlerini kabullenmesine kuşkuyla bakıyor.

Taban rahatsız

Partinin uzun zamandır gençlik kollarında olan 31 yaşındaki Olga Kleitsa “Syriza üyelerinin çoğunluğu şaşkınlık içinde ve hayal kırıklığına uğramış durumdalar. Mesela ben ağladım. Ben partiyi yok edeceğini tahmin etmemiştim çünkü yaptığı şey bu. Sol kanadı yok ediyor” dedi.

Boş kalan mahalle toplantı evlerinde kampanya posterleri duvarlardan inmeye başlıyor.

Kleitsa “artık kimse gelmiyor” diyor. Syriza içinde hep farklı fikirler olmuştu, karışık bir harmandı; Maocular, ekolojistler, merkez solcular. Fakat bu yeni kurtarma paketi Tsipras’ın pragmatik tutumunu paylaşanlar ve partinin ana değerlerinin satılmış olduğunu düşünen muhafazakarları ayırdı.

Syriza’nın aşırı sol kanadını yöneten Panagiotis Lafazanis Çarşamba günü “Özellikle kurtarma paketlerini durdurması için seçilen bir hükümetten gelen bir başka kurtarma paketini desteklemeyeceğiz” dedi.

Lafazanis enerji bakanı görevindeyken Moskova’yı AB’ye denk güç olarak gösterdi ve de eski yunan para birimi Drahmi’nin lehine konuştu.

Tsipras Syriza içinde oldukça saygın bir yeri olan Lafazanis’i açık olarak eleştirmedi fakat kurtarma paketine karşı oy verip de mecliste koltuklarını koruyabileceklerini sanan vekillerin hayalperest tutumlarını sorguladı.

Dönüm noktası yaklaşıyor

Delegeler, bu hafta, Avrupa  Merkez Bankasına 20 Ağustos günü yapılması gereken borcun ilk dilimi olan neredeyse 3 milyar Euro’ luk tahvil ödemesini kaldıracak olan finansman programını sonuçlandırmak için Atina’da görüşecekler.

Eğer daha fazla Syriza üyesi kurtarma paketine hayır oyu kullanırsa geçen hafta Tsipras tarafından önerilen Eylül ayında yapılacak bir acil durum toplantısı gerçekleştirilemeden partideki ayrılık zirveye ulaşacak. 

Atina merkezli bir düşünce kuruluşunun araştırma görevlisi Eleni Panagiotarea “Dönüm noktasına geliyoruz. Görünen o ki konu partiye gelince hassasiyet söz konusu oluyor fakat kendi meclis ekibi onu desteklemediğinde er ya da geç bir şey yapmak zorunda kalacak.” dedi.

Syriza’ya ilk defa oy veren birçok seçmen kriz başladığında merkez solu bırakan eski Pasok destekçileriydi. Pasok Yunanistan politikasında otuz yıl boyunca baskın oldu fakat kemer sıkmayla ve de yolsuzluk skandallarıyla bir kenara itildi, şu anda anketlerde sadece yüzde 5 oya sahip.

Yukarı

Business HT×