BIST 100 9.722,09 % 0,80
USD/TRY 32,5742 % 0,02
EUR/TRY 35,0023 % 0,43
Piyasalar
9.722,09
% 0,80
32,5742
% 0,02
35,0023
% 0,43
1,0715
% 0,15
45,35
0,00
2.321,24
% 0,22
88,23
% 0,24
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

2 ayda dünyada ne değişti?

Türkiye'de hükümetin kurulamadığı 2 aylık süreçte dünyada neler değişti?

Hükümetsiz geçen 60 günde dünyada neler oldu?
BUSINESSHT 05 08 2015, 15:36

Türkiye'de hiçbir partinin tek başına hükümet kuracak oyu alamadığı 7 Haziran seçimlerinden bu yana tam iki ay geçti.

Geçen sürede koalisyon ya da azınlık hükümeti kurulamadığı gibi, AK Parti-CHP arasında yapılan görüşmelerden olumlu bir sonuç çıkacağına dair umutlar da gittikçe azalıyor. 

Fakat bu iki aylık süreçte dünyada pek çok şey değişti: Üç büyük küresel diplomatik kriz çözüldü, dünyanın en büyük ikinci ekonomisinin borsası çöktü ve milyonlarca Katolik'in ruhani lideri anit-kapitalist manifesto yayınladı.

İşte 2 ayda dünyada gerçekleşen en büyük değişmler:

1) Yunanistan krizi şimdilik çözüldü

Günler süren müzakareler, açıklamalar ve zirvelerin ardından Yunanistan ve uluslararası kreditörler arasında ülkeyi en azından şimdilik temerrütten ve eurodan çıkmaktan kurtaracak bir kurtarma programı üzerine uzlaşmaya varıldı.

Bu süreçte Yunanistan IMF'ye yapması gereken bir ödemeyi yapmadı, Başbakan Alexis Tsipras kendi reddettiği bir teklifi referanduma götürdü, halk "Hayır" dedi, sermaye kontrolleri getirildi, borsa 5 hafta kapalı kaldı, Yunan Maliye Bakanı Yannis Varoufakis isitfa etti ve Tsipras reddettiğinden çok daha ağır şartlarla üçüncü bir kurtarma paketi için gerekli reformları yapmayı kabul etti.

2) İran ve Batı arasında nükleer anlaşma sağlandı

BM Güvenlik Konseyi'nin beş daimi üyesi (ABD, İngiltere, Fransa, Rusya, Çin) ve Almanya ile İran yönetimi arasında aylardır süren müzakereler başarıyla sonuçlandı ve 13 yıldan uzun bir süredir ülkeye uygulanan ekonomik yaptırımların kaldırılmasına karar verildi.

3) Fed faiz artırımına yaklaşıyor

7 Haziran seçimlerinden bu yana Fed'in iki toplantısı oldu. Her ikisinde de doğrudan faiz artırımının zamanlamasına dair bir açıklama yapmasa da ABD merkez bankası ülke ekonomisindeki gelişmelerden memnun olduğu mesajı vererek Eylül'de faiz artıracağı beklentilerini güçlendirdi. Bundan sonra da gözü gelecek verilerde olacak. 

4) Çin borsası çöktü

Geçtiğimiz yıl yüzde 60'a kadar yükselen Çin hisseleri sert bir düşüşe geçti. Yetkililerin aldığı tüm önlemlere rağmen borsada 12 Haziran'dan bu yana görülen düşüş inanılmaz boyutlara ulaştı.

5) Emtia fiyatları çakıldı

Altın ve petrol başta olmak üzere pek çok emtiada rekor düşüşler görüldü. Seçim zamanı 1.180 dolar civarında olan altının onsu bugün 1.090 dolar civarında. Haziran başında 60 doların üzerinde olan brent petrol hızlı değer kaybıyla 50 doların altına kadar indi.

6) Küba-ABD diplomatik ilişkileri resmen yeniden başladı

1961'de kopan ABD-Küba ilişkileri, iki ülkenin büyükelçiliklerini tekrar açmasıyla resmen yeni bir döneme girdi. Küba Cumhurbaşkanı Raul Castro, ABD Başkanı Barack Obama'dan "ilişkilerin normalleştirilmesinde en önemli engel" olarak gördüğü ambargonun kaldırılmasını da istemişti. Şimdi bu adım için Amerikan Kongresi'nin kararı bekleniyor.

7) Porto Riko temerrüde düştü

Ha düştü ha düşecek derken Porto Riko resmen temerrüde düştü. 

8) BRICS ülkeleri kendi IMF'sini kuruyor

BRICS üyesi merkez bankaları, kendi ortak döviz rezervlerini kurmak üzere tarihi bir anlaşma imzaladı. Brezilya, Rusya, Hindistan, Çin ve Güney Afrika tarafından yapılan anlaşmayla IMF'ye yeni bir alternatif kurulması amaçlanıyor.

9) Papa kapitalizm ve küresel ısınmaya savaş açtı

Katolik dünyasının ruhani lideri Papa Francesco, kapitalizmin dünyaya verdiği zararlar, iklim değişikliği ve doğal dengeyi koruma konularında önemli ve sert mesajlar içeren 192 sayfalık bir genelge yayımladı. 

10) Kayıp Malezya uçağının bulunacağına dair umutlar arttı

Bir buçuk yıldır kayıp olan MH370 sefer sayılı Malezya uçağına ait olduğu düşünülen parçalarlar bulundu. Son günlerde Hint Okyanusu'ndaki Fransa'ya ait Reunion adasında yeni uçak parçaları bulduğu açıklandı.

Yukarı

Business HT×