BIST 100 9.645,02 % -0,50
USD/TRY 32,5866 % 0,20
EUR/TRY 34,7821 % 0,41
Piyasalar
9.645,02
% -0,50
32,5866
% 0,20
34,7821
% 0,41
1,0663
% 0,08
45,35
-0,09
2.293,86
% -1,44
87,58
% 0,67
En son haberlerden haberin olsun istemez misin?

Faiz koridoru politikası yorumu

Capital Economics Gelişen Piyasalar Kıdemli Ekonomisti William Jackson, TCMB Başkanı Erdem Başçı’nın bugün yaptığı açıklamaların Türkiye’nin para politikası alanındaki şeffaflığı geliştireceğini düşünüyor

Faiz koridoru politikası yorumu
HANDE KONTAYTEKİN 30 07 2015, 21:04

Erdem Başçı bugünkü Merkez Bankası 3. enflasyon raporunu açıkladığı toplantıda karmaşık faiz koridoru politkasından ‘sadeleşmeye’ gidileceğini açıkladı.

Ancak Capital Economics'in raporuna göre, bu sadeleşme geçici olabilir. Raporda yer alan yorumda da olduğu gibi TCMB daha önceden de tek taraflı faiz politikası izleyeceğini açıklamış ancak koridora dönmüştü, gelecekte de bunu yapması kuvvetle muhtemel deniyor.

Raporda öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Yeni faiz politikasına ilişkin detaylarda bazı eksikler var ve yeni oranın ne olacağı henüz net değil. Açıklamalara göre TCMB muhtemelen 18 Ağustos para politikası toplantısından sonra yeni teknik raporunu açıklayacak. Başçı’nın yorumuna göre bu yeni sadeleşmiş politikada erken gevşeme ya da aşırı sıkılaşmadan ziyade, ılımlı ve sadeleşmiş bir çerçeve çizilecek.
  • Bu gelişmelerin arkasında Türkiye’nin para politikasının geçtiğimiz birkaç yıldır fazlaca karmaşık olması yatıyor. Para politikasını gevşek tutması beklentisi olunan zamanlarda TCMB son çare olarak– fırsatını bulunca, para politikasındaki sıkılaşmayı arka kapıdan gerçekleştirmekte buldu. TCMB bu çift başlı faiz politikasını 2014’ün başındaki fazi artırım örneği haricinde, koridoru uygun bulduğu oranlarda ayarladı
  • Buna rağmen TCMB, kurduğu bu sistemin üstü biraz kapalı ve karmaşık olması eleştirilerine de odak oldu. IMF de önceden bu sistemi tartışmış; bu para politikasının enflasyon beklentilerini yükselttiğini, ve bunun karşılığında enflasyonda amaçlanan oranın tutturulmasına engel olduğu yorumunu yapmıştı.
  • Mevcut zemine karşın, Başçı’nın bugünkü açıklamaları net bir şekilde kabul görmelidir. Ancak durum bu olsa bile unutulmamalı ki; TCMB eskiden bu açıkladığı para politikasına uymamış, bugün çizdiği sadeleşmiş para politikası çerçevesi taahhüdüne bağlı kalmamıştı. Ocak 2014’teki acil bir toplantıda fazileri artırmış, ve “sadeleşmiş” para politikası vurgusu yapmıştı. Haftalık repo faiz oranının hareket noktası olacağının altını çizmiş, ama yeniden koridoru kullanmaya dönmüştü.
  • Dolayısıyla göz önünde bulundurulması gereken asıl konu, eğer yeni bir faiz oranı her ne zaman açıklanacak ise, TCMB’nin bu “koridoru” elinin altındaki bir opsiyon olarak tutup tutmayacağıdır. Eğer öyle yaparsa, yeni para politikası kredibilitesini düşürecek, hatta ondan sonra kurulacak sistem daha da karmaşık bir hale gelecektir.
  • Uygulanacak yeni metod ne olursa olsun, faiz artışı konusu baskılanmaya devam edecektir. Önümüzdeki 18 ay içerisinde enflasyonun TCMB hedeflerinden yukarıda seyretmesi bekleniyor.
  • Öte yandan yükselen cari açık da lirayı daha kırılgan hale getirmeye devam ediyor. Fed’in olası faiz artışı, politik belirsizlik ve güvenlik konuları da bu zayıflamanın potansiyel tetikleyicileri.
  • Sonuç olarak, ister eski “koridor”dan ister yeni “sadeleşmiş” yöntemle olsun; 2016 yılının başına kadar piyasa faiz oranlarının 100-150 baz puan artması bekleniyor.
Yukarı

Business HT×